3 évnél régebbi cikk

Online és otthoni programok a hétvégére: Művészkaraván, Caramel, A hobbit-maraton, Ölelj meg egy fát! és Hamupipőke
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
Online és otthoni programok a hétvégére: Művészkaraván, Caramel, A hobbit-maraton, Ölelj meg egy fát! és Hamupipőke

Bár az elmúlt napokban Fehérvár is újra megtelt élettel, azért szabadtéri programokkal még egy jó darabig nem számolhatunk. Éppen ezért ezúttal is összeszedtem nektek néhány online programot, amellyel a hosszas levegőzések után elüthetitek unalmas perceiteket: többek között bulizzatok Caramel az Európa napján adott koncertjére, öleljetek meg egy fát a madarak és fák napján, nézzetek meg 5+1 fesztiválkedvenc magyar dokumentumfilmet, vagy csodáljátok meg Hamupipőkét a Vaskakas Bábszínház előadásában.

Kultúra: Könyvet házhoz!
Mikor?: Folyamatosan
Hol?: Vörösmarty Mihály Könyvtár hivatalos oldalán

Könyvet házhoz! elnevezéssel új szolgáltatást indít a Vörösmarty Mihály Könyvtár, hogy segítsék olvasóikat. Elsősorban az idős emberek, vizsgára készülő diákok kéréseit veszik figyelembe, de lehetőségeik szerint szeretnének eljutni mindenkihez.

Egy alkalommal 5 db könyv kérhető, a kérést 4 munkanapon belül teljesítjük. A szolgáltatás ingyenes, de csak Székesfehérvár területére korlátozzák, és kizárólag érvényes könyvtári tagsággal rendelkező olvasók számára szállítanak. (A járványveszély idején lejáró tagságot ebben az esetben meghosszabbítják.) Az olvasókat arra kérik, hogy nevüket, lakcímüket, születési dátumukat, olvasójegyük számát tüntessék fel a levélben, hogy be tudják azonosítani a rendszerben.

A kölcsönzési határidő 30 nap, amely igény szerint két alkalommal meghosszabbítható elektronikusan a honlapon, telefonon vagy e-mailben.

 

Mozi: 5+1 fesztiválkedvenc magyar dokumentumfilm
Mikor?: Május 8-15.
Hol?: Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete hivatalos oldalán

A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) második akciójaként (korábban február elején öt többszörösen díjnyertes, egész estés dokumentumfilmet és egy rövidfilmet tett elérhetővé) 5+1 fesztiválkedvenc filmet tesznek ingyenesen nézhetővé egy hétig. A filmek a MADOKE hivatalos oldalán keresztül lesznek elérhetők, forgalmazási okokból csak Magyarországon.

A MADOKE tavaszi dokumentumfilmes akciójában A létezés eufóriája (rendező: Szabó Réka, 2019), A monostor gyermekei (Zurbó Dorottya, Arun Bhattarai, 2017), az Ütős csajok (Nordin Eszter, 2016), a Cooking History/Gulyáságyú (Kerekes Péter, 2009), a Besence Open (Kovács Kristóf, 2013), valamint a Szél viszi (Bartha Máté, 2019) című filmek lesznek láthatók. (Magyar Nemzet)

 

Kultúra: Művészkaraván
Mikor?: Május 7-9.
Hol?: Fehérvár sűrűn lakott és a házakból jól belátható területein

A zenés-táncos-énekes Művészkaraván május 7-től kezdve hetente többször (csütörtök-péntek 14 és 17 óra; szombat 10:30, 14 és 17 óra) bukkan fel a Székesfehérvár különböző pontjain, hogy fél óráig szórakoztassa az ablakban könyöklő, erkélyen heverésző vagy az előadóktól a biztonságos egészségügyi távolságot betartó bámészkodókat. 

A program mindig más, épp ez a kiszámíthatatlanság teszi még izgalmasabbá. Az első pop-up bulit egy Palotai úti panelépület parkolójában rendezték ma délután. A bemelegítés egy kis erdélyi legényes néptánc volt, majd Kozáry Ferenc mesélt és énekelt, majd balett, minikoncert és verbunkos zárta az első előadást.

 

Jótékonyság: A hobbit-maraton
Mikor?: Május 8., péntek
Hol?: Jótékonysági Hobbitathon hivatalos oldalán

J.R.R. Tolkien A hobbit című fantasyregényét fogja felolvasni pénteken Andy Serkis angol színész egy internetes adománygyűjtő kampány részeként.

A Gyűrűk Ura és A hobbit filmek egyik kulcsfontosságú karakterét, Gollamot alakító Serkis megszakítás nélkül fogja felolvasni az 1937-ben megjelent regényt.  Az 56 éves színész az NHS Charities Together és a Best Beginnings nevű jótékonysági szervezetek munkájának támogatására gyűjt pénzt a 10-12 órásra tervezett performansszal, amelynek pontos részleteit a hivatalos oldalon tudjátok meglesni. A Hobbitathon péntek délelőtt veszi kezdetét,  a cél pedig 100 ezer font elérése. A hír megjelenése nyomán csütörtök délutánig már több mint 30 ezer font gyűlt össze.

Serkis idén februárban különdíjat vehetett át a brit filmszakmában végzett kiemelkedő munkája elismeréseként a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjkiosztó ünnepségén Londonban. (MTI)

 

Színház: Csoportterápia
Mikor?: Május 8., péntek 20:00
Hol?: Jászai Mari Színház Facebook-oldalán

Ha úgy érzed széthullott minden, ami volt, hogy nagy a gond, hogy egy ideje kissé borúsabb az ég, mint volt, akkor irány a csoportterápia. Ha rettegsz attól, hogy megtámad valami betegség, ha csak attól rettegsz, hogy rettegsz, ha félsz, hogy nem tudod ki az, akit szerethetsz, ha már azt sem tudod, ki vagy valójában, akkor irány a csoportterápia. No de mi van akkor, ha a csoportterápián csak beteg van, orvos egy szál se? Mi van, ha valaki tévedésből van itt, mert ő csak a színjátszó szakkörbe érkezett? Hol bujkál az elveszett ikertestvér? Ki lehet-e cserélni az ember hangját? Létezik-e szerelem első látásra?

Ehhez hasonló kérdésekre keres választ a Csoportterápia sok zenével, rengeteg nevetéssel és az ülés végén – miután jól kinevettük magunkat – mind rájövünk, hogy az út nyitva áll előttünk, csak a félelmeinket kell elengednünk egy kicsit.

 

Ünnep: Online Európa-nap
Mikor?: Május 9., szombat 10:00
Hol?: Európai ParlamentEurópai Bizottság Magyarországi Képviselete és Európa Pont hivatalos Facebook-oldalán

Idén az európai béke, egység és szolidaritás ünnepén, május 9-én hagyományos fesztivál helyett online térben várják programokkal a kicsiket, a nagyokat, illetve a mozgás és a zene kedvelőit. Többek között bemutatják azt is, miként segít az EU a válság leküzdésében, és programok révén igyekeznek segítséget nyújtani az otthon maradáshoz.

Az Online Európa-nap műsorvezetője McMenemy Márk lesz, 10:00-kor pedig már Béres Alexandra online tornájával kezdődik az igazi őrület. 10:30-tól Szalóki Ági babakoncertjét láthatjátok, 20:00-kor pedig Caramel csap oda a lovak közé. Ki ne hagyjátok!

 

Természet: Ölelj meg egy fát!
Mikor?: Május 10., vasárnap
Hol?: Bárhol, ahol fa található

Minden évben május 10-én ünnepeljük a madarak és fák napját. E jeles alkalomból öleljetek meg ti is egy fát! Ha megvan, akkor készítsetek fotót, és küldjétek el a Természettár hivatalos Facebook-oldalára üzenet formájában. Mutassátok meg, hogy milyen sokan is vagytok, akiknek fontosak a fák, az erdők és a természet! A beérkezett képeket egy nagy közös ölelős albumba töltik majd fel.

 

Színház: Hamupipőke
Mikor?: Május 10., vasárnap 11:00
Hol?: Vaskakas Bábszínház hivatalos YouTube-csatornáján

Hamupipőke történetét már az ókori Kínában is ismerték, és az évszázadok során semmit sem veszített népszerűségéből. Mint minden igazán jó mese, a Hamupipőke is többrétegű: a gyerekekre éppúgy képes hatni, mint a kamaszokra vagy a felnőttekre. Hamupipőke megaláztatása és felemelkedése reményt ad – a magát a szeretetre méltatlannak gondoló kisgyereknek éppúgy, mint az önbizalomhiánnyal küzdő kamasznak, és a bizonytalan felnőttnek is.

 

Állandó programok:

Virtuális séta a Hetedhét Játékmúzeumban

Virtuális séta Székesfehérváron

A Teleki Diákszínpad előadás: William Shakespeare - Hamlet

Müpa ingyenes médiatára

Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma ingyenes filmjei

Szépművészeti Múzeum virtuális kiállítása

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek