3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: folyamatosan bővül az egészségügyi ellátás és módosítani kellett a fehérvári költségvetést - 92. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Koronavírus: folyamatosan bővül az egészségügyi ellátás és módosítani kellett a fehérvári költségvetést - 92. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Lecsengőben van a koronavírus-járvány. Folyamatosan bővül a nem koronavírusos betegek egészségügyi ellátása. Mósodítani kell a fehérvári költségvetést és utazhatnak az EU-ban a németek. Összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Június 3-ra, újabb 10 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3931 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 2 idős, krónikus beteg. Ezzel 534 főre emelkedett az elhunytak száma, 2190-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 1207 főre csökkent.

Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti.  414 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Fejérben nem azonosítottak új fertőzöttet. Továbbra is 371 a koronavírusos betegek száma

Jelenleg 33 idősotthon érint

"Nem nőtt a fertőzéssel érintett idősotthonok száma" - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: jelenleg is 33 intézményben vannak fertőzöttek, a betegek és az ápolók gyógyulnak, utóbbiak ismét munkába tudnak állni.

A 33 otthonban élő 5991 gondozott között 899 pozitív esetet találtak, 468-an már meggyógyultak.

 A koronavírus-fertőzés miatt lezárt kórházi osztályok felszabadulásával folyamatosan bővül a nem koronavírusos betegek egészségügyi ellátása.

Módosítani kellett a fehérvári költségvetést

Átütemezik a fejlesztések egy részét, a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozóknak nem tudják kifizetni a béren kívüli juttatásokat (cafeteria), valamint az általános jellegű jutalom kifizetésére sem kerül sor – a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt az önkormányzat 7,5 milliárd forintos kieséssel számol, ezért módosítani kellett Fehérvár idei költségvetését.

Cser-Palkovics András június 3-án, szerda délután élőben jelentkezett be a Fehérvár Televízió Híradójába, ahol elmondta, hogy 7.5 milliárd forintnyi bevételkieséssel számolnak, amit a kiadási oldalon is át kell tervezni.

A városnak ugyanakkor közel 3 milliárd forint tartaléka van, amelyből egy esetleges nagyobb bevételkiesést is ki lehet gazdálkodni.

A polgármester bízik benne, hogy a valós bevétel ennél jobban alakul, esetleg a város valamilyen állami támogatásban részesül. 

A  fejlesztések egy része átütemezésre kerül.

Például a Corvinus csarnok építését halasztják. Ugyanakkor intézményfelújításokra, például a Hosszúsétatéri Óvodáéra vagy az olyan vis maior helyzetekre, mint a Balatoni úti felüljáró felújítására, lesz forrás. (A Balatoni úti felüljáróval ebben a cikkünkben foglalkoztunk.)

Utazhatnak az EU-ban a németek

"A német kormány június 15-től visszavonja a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió (EU) valamennyi tagországára kiadott utazási figyelmeztetését" - jelentette be Heiko Maas külügyminiszter szerdán Berlinben.

Az utazástól nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést országonként összeállított tájékoztatók és javaslatok váltják fel.

Az EU-s tagállamok mellett a schengeni övezet EU-n kívüli országai, és az Egyesült Királyság esetében is ezt a megoldást alkalmazzák.

A figyelmeztetés visszavonásának feltétele, hogy az adott állam ne korlátozza a külföldiek belépését.

Azonban az országonkénti javaslatok is tartalmazhatnak figyelmeztetést, így például az Egyesült Királyságba utazástól továbbra is nyomatékosan eltanácsolják a németeket, mert ott két hétre karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki belép az ország területére.

Újraindul a személyes ügyfélfogadás

Június 8-tól, hétfőtől újraindítja a személyes ügyfélfogadását a SZÉPHŐ. Arrra kérik az ügyfeleket, hogy a személyes ügyintézés alkalmával, belépéskor alkalmazzák a helyben biztosított kézfertőtlenítőt, tartsák be a biztonsági távolságot, valamint használjanak szájmaszkot és saját, lehetőség szerint kéken fogó golyóstollat.

A várótérben egyszerre öt, az ügyféltérben pedig három személy tartózkodhat (kettő az ügyfélszolgálati pultoknál, egy pedig a pénztári ablaknál).

Az ügyféltérbe egyesével lehet bemenni, az ügyintézői pultoknál egyszerre egy ügyfél kiszolgálása lehetséges.

Kérnek mindenkit, hogy a pénztári befizetés esetében a bankkártyás fizetést részesítsék előnyben!

 (mti)

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Borítókép: Tar Károly
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek