3 évnél régebbi cikk

Fejérben is okozott halált az új, életveszélyes dizájner drog
Fejérben is okozott halált az új, életveszélyes dizájner drog

Dülöngélő zombik, kábulat és halál - nyomasztó felvételeket tett közzé a rendőrség az új dizájner droggal, az úgynevezett varázsdohánnyal kapcsolatban, amely május végén jelent meg Magyarországon, és már Fejérben is okozott tragédiát.

Az előzetes vizsgálatok alapján megállapították, hogy az elmúlt két hónapban 11 olyan haláleset történt, amelyben vagy az elhunyt szervezetéből, vagy a környezetében található anyagokból ugyanaz a dizájner drog volt beazonosítható - áll a rendőrség által kedden közzétett közleményben.  

Az esetekben közös, hogy rosszullét után rövid időn belül bekövetkezett a halál, ahol pedig lehetséges volt, megkísérelték az újraélesztést, ám ez nem járt eredménnyel. A halálesetekben Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Tolna, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint Budapest érintett, a tizenegyből öt haláleset Borsodban történt.

A jelenlegi ismeretek alapján az új dizájner drog május végén jelent meg a hazai utcai forgalomban, az előzetes vizsgálati eredmények alapján eddig 51 különböző lefoglalásban azonosították. Legtöbbször „varázsdohány” néven ismert, szintetikus hatóanyaggal átitatott dohánymintát, néhány esetben átitatott zöld gyógynövény-törmeléket, illetve barnás-narancssárgás színű, por formájú közel tiszta hatóanyagot foglalt le a rendőrség.

Az eddigi eredmények alapján valószínűsíthető, hogy az új dizájner drog a korábbi hasonló vegyületeknél sokkal veszélyesebb, ám külsőre nem különböztethető meg a más hatóanyagot tartalmazó „herbál” illetve „varázsdohány” készítményektől, illetve ezek tiszta formában is előforduló hatóanyagaitól.

A fentiek miatt a Nemzeti Drog Fókuszpont az ORFK-val együttműködésben riasztást ad ki a szakmai szervezet és drogbeteg ellátóhelyek számára arról, hogy a hazai piacon egy új anyag jelent meg.

Borítókép: police.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek