3 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Börgöndi Légiparádé, FEZEN MINI, Total Chrono Classic, Civil Nap, FülbemáSZÓ és Hab
Fehérvár Médiacentrum fotója
Városgondnokság
Fehérvári programok a hétvégére: Börgöndi Légiparádé, FEZEN MINI, Total Chrono Classic, Civil Nap, FülbemáSZÓ és Hab

Nagyon úgy néz ki, hogy szeptember második hétvégéjén sem akar odébb vonulni a nyár, így ismételten 30 fokos maximumok között élvezhetitek a jó időt és a fehérvári programokat, amely közül ismételten nem győztünk válogatni: többek között kilátogathattok a Börgöndi Légiparádéra, nézelődhettek a Civil Napon a Zichy ligetben, bulizhattok a FEZEN MINI fellépőinek koncertjein, netalántán ráfülelhettek a FülbemáSZÓ zenés előadásaira is.

Mozi: Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnap
Mikor?: Szeptember 11., péntek 10:00
Hol?: Barátság mozi

A fehérvári művészmozi idén is csatlakozott az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokhoz, amelyet immár negyedik alkalommal bonyolítanak le hazánkban. A Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál által szervezett esemény célja a magyar és a Kárpát-medencei lakosság, kiemelten a fiatalok elérése, megszólítása, figyelmük ráirányítása környezetünk érzékenységére, megóvására, kiemelkedő hazai és nemzetközi természet- és környezetvédelmi filmekkel, családi mozikkal.

A Barátság mozi négy időpontban fogadja az iskola csoportokat – a jelentkezés módjáról és feltételeiről külön értesítették a fehérvári iskolákat: 10:00 - Szolgalelkű óriások - Az elefántok és a turizmus kapcsolata, 11:00 - Szépséges sebhelyeink, 12:00 - Csíki-havasok, 13:00 - Kalandjaim a parányok világában.

 

Zene: FEZEN MINI
Mikor?: Szeptember 11-12., péntek-szombat
Hol?: Fezen Klub, Petőfi Kultúrtanszék

A koronavírus-járvány miatt előbb a július 29-augusztus 1. közé tervezett FEZEN Fesztivál maradt el, majd a kormány döntése értelmében a nagyobb rendezvényekre vonatkozó tiltások miatt elmarad a szeptember 11-13-ra tervezett FEZEN Klasszik is. A székesfehérvári fesztivál szervezői azonban nem adták fel, és a jelenleg érvényes szabályozások mentén szeptember 11-én és 12-én kétnapos minifesztivált (innen a FEZEN MINI) tartanak a városban. A fellépők között ott lesz többek között a Lord, a Road, a Depresszió, a Cloud 9+ és a Cadaveres is. A koncertekre a jegyek korlátozott számban elérhetőek.

 

Autó: Total Chrono Classic
Mikor?: Szeptember 12., szombat 9:00
Hol?: Alba Plaza mellett

Szombat reggel - immár kilencedik alkalommal - autóbőgéstől lesz hangos Székesfehérvár belvárosa, ugyanis az Alba Plaza mellől rajtol a Total Chrono Classic különleges veteránokból és youngtimerekből álló mezőnye, hogy fárasztó nap után befussanak a balatonlellei BL Yachtclub kikötőjébe. A háromszáz kilométer hosszú útvonalon mintegy harminc településen gördülnek át a járművek, nem beszélve arról, hogy tíz ügyességi feladat is várja a versenyzőket az utakon való lavírozás mellett. A pontos programról és a résztvevő autók listájáról ide kattintva találhattok infókat.

 

Közösség: Székesfehérvári Civil Nap
Mikor?: Szeptember 12., szombat 9:00
Hol?: Zichy liget

Immár tizenharmadik alkalommal szervezik meg a Székesfehérvári Civil Napot, amely során hatvan fehérvári civil szervezet várja az érdeklődőket a Zichy ligetben. A közösségi programot a járványügyi készültség időszakára irányadó eljárásrendek és ajánlások figyelembevételével, a megfelelő intézkedések mellett rendezik meg.

Az előzetes programterv szerint a bemutatkozó programok a Székesfehérvári Szív Egyesület bemelegítő tornájával kezdődnek, ezt követően a Pitypang zenekar gyermekkoncertjét láthatják az érdeklődők, majd Molnár Tamás környezetvédelemmel és civil ügyekkel kapcsolatos feladatok tanácsnoka köszönti a rendezvényen résztvevőket.

A szervezetek tanácsadások és civil szolgáltatások kínálatával, továbbá interaktív, érzékenyítő, prevenciós foglalkozásokkal és kézműves, illetve képzőművészeti programokkal, közös játékkészítéssel, hangszerbemutatóval, egészségközpontú, történelmi tematikájú, környezet- és természetvédelmi aktivitásokkal, kisállat kiállítással, valamint kulturális előadásokkal és különleges sportbemutatókkal is várják a Zichy ligetbe látogatókat.

 

Egészség: Szárazréti egészségnap
Mikor?: Szeptember 12., szombat 
Hol?: Feketehegy-Szárazréti Közösségi Ház

A Szárazréti egészségnappal folytatódik a városrészi szűrőnapok program: szombaton 9 és 13 óra között EKG-, kardiológiai vizsgálat, állapotfelmérés, dietetikai tanácsadás, csontsűrűség mérés, boka-kar-indexmeghatározás várja a lakosokat. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: jelentkezni hétköznap 8-16 óra között a +36 70 455 99 40 telefonszámon lehet.

 

Kultúra: FülbemáSZÓ
Mikor?: Szeptember 12., szombat 18:00
Hol?: Öreghegyi Közösségi Ház

A járvány miatti hosszú kényszerszünet után ősszel folytatódik a Fehérvári Programszervező Kft. Backstage című programsorozata, amely a Motívum Kulturális Egyesület megbízásából tavaly indult útjára. A szeptember 12-i ingyenes, Fülbemászó című rendezvény témája ezúttal a zene: az Öreghegyi Közösségi Házban komoly és könnyedebb műfajokról is szó lesz, természetesen sok muzsikával fűszerezve, az est végén pedig a Bohém rapszódia (kritikánk: Bohém rapszódia: az év filmje vagy az év parasztvakítása?) című filmet is láthatják majd az érdeklődők a Barátság mozi kertmozijában.

 

Repülő: Börgöndi Légiparádé
Mikor?: Szeptember 13., vasárnap 9:00
Hol?: Börgöndi Repülőtér

Ismételten repülők lepik el Székesfehérvár légterét, ugyanis a hétvégén bonyolítják le immáron a huszonötödik Börgöndi Légiparádét, amely során látványosabbnál-látványosabb programokkal készülnek lenyűgözni a légi járművek szerelmeseit a szervezők. És ahogy nézem a felhozatalt, garantáltan nagy lesz a siker: a kilenc órai kapunyitás után egyből kezdődik is a buli, így egész nap különböző szimulátorokkal és kiállításokkal várják az érdeklődőket.

 

Színház: Varázsvirág - Meseerdő Bábszínház előadása
Mikor?: Szeptember 13., vasárnap
Hol?: Igéző

Meseerdő Bábszínház Varázsvirág című előadása a Csillagtündér meseerdő lakóinak ajándékozott különleges virágokról szól. Róka koma szimata nem csal, rátalál a virágokra és furfangos módon szeretné őket megszerezni. A mese végigkövetve megláthatjuk, hogy bizony a jók elnyerik méltó jutalmukat, a rosszak pedig büntetésüket.

 

Zene: 13. Lake Lounge a magyar dal napján
Mikor?: Szeptember 
Hol?: A Szabadművelődés Háza

A magyar dal napja Presser Gábor ötlete nyomán 2008-ban életre hívott zenei rendezvény, amelyet minden év szeptemberének második vasárnapján rendeznek meg. Ennek örömére a MéhKasAula és A Szabadművelődés Háza jazzoid zenei alapokra építkezve jeleníti meg az elmúlt ötven év magyar előadóinak dalait: Ákos Stefitől Szabó Gáboron keresztül a Bizottságon át Yonderboi-ig, illetve a Kerekes Band kortárs népzenéjétől a Kaláka együttes balkán-beatjéig bezárólag. Vizualitásban (fényfestés) is a street art kortárs globális-nemzeti vonalát jelenítik meg, így igazán különleges élménnyel kecsegtet a zenés lazulás.

 

Mozi: Hab
Mikor?: Szeptember 10-től
Hol?: Cinema City Alba

Manapság a magyar filmesek, mintha megállás nélkül ontanák magunkból a jobbnál jobb alkotásokat. Nemrég magasztaltam az egekig a Mellékhatás (kritikánk: Mellékhatás kritika: az Aranyélet után újabb nemzetközi színvonalú sorozattal rukkoltak elő a magyarok) című sorozatot, azóta pedig bemutatták a szintén igencsak pofás Pesti balhét. Most pedig újabb vígjáték kerül terítékre, a Hab, amely története tényleg habkönnyű, ám annál szórakoztatóbb: 

Van egy teszt, ami állítólag 99%-os pontossággal megmutatja, hogy az ember valóban élete szerelmével üti el mindennapjait. De Dórán (Kerekes Vica) valahogy ez sem segített: 99%-os szerelme éppen valaki mást készül feleségül venni. Persze az élet még így is lehet édes: Dóra ugyanis cukrász, aki mindent imád, ami a foglalkozásával kapcsolatos.

A sütimennyország azonban keserű jövő elé néz: ha tulajdonosa nem szerez hirtelen nagyon sok pénzt, lehúzhatja a rolót. Az ilyen helyzetekre a legjobb szakácskönyvek sem kínálnak megoldást, úgyhogy Dóra kikever egy ravasz tervet: benevez egy családi cégeknek hirdetett versenybe, és szerződtet hozzá egy vállalkozó kedvű agglegényt (Mátray László), aki a hiányzó milliókért folytatott hadjárat során a vőlegényének hazudja magát. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek