3 évnél régebbi cikk

A sárga és a szürke vidám házassága lesz 2021 hivatalos színe
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.pantone.com
A sárga és a szürke vidám házassága lesz 2021 hivatalos színe

A 2019-es a Living Coral és a 2020-as klasszikus kék éve után 2021-ben két árnyalatot is az Év Színének nevezett meg a Pantone csoport, az Illuminating fantázianevű sárga és az Ultimate Gray szürkéje együtt uralkodik majd jövőre

Az Év Színének megnevezése immár több mint két évtizedes hagyomány a Pantone cégnél. A színek elismert világcége 2000 óta adja közre, mely árnyalat lesz az uralkodó a következő esztendőben.

Az Egyesült Államokban, New Jersey-ben székelő vállalat által megalkotott színskála az élet minden területén diktál, a kereskedelem, az ipar, a művészet is e skálából választja ki a felhasznált színek kódját.

Az 1950-es években alapított Pantone által kiadott Év Színe cím jelentős választás, hiszen a cég által kijelölt árnyalat (illetve jelen esetben árnyalatok) a következő esztendőben hangsúlyosan szerepel(nek) az építészeti, lakberendezési trendekben, de a következő hónapok divatstílusait is befolyásolhatják. A Pantone 2019-re a Living Coral nevű árnyalatot, míg egy esztendeje egy klasszikus vonalat, a 19-4052 számú klasszikus kéket választotta 2020 színének, most pedig 2021 árnyalataként nem egy, hanem kettő színt ültetett trónra.

A cég az Év Színeinek megnevezésekor így indokolta a döntést közleményében: „Két egymástól független szín, amelyek megmutatják, hogy a különböző elemek hogyan támogatják egymást, ez fejezi ki leginkább a 2021-es Pantone év színének hangulatát. Praktikus és sziklaszilárd, de ugyanakkor melengető és optimista, a PANTONE 17-5104 Ultimate Gray és a PANTONE 13-0647 Illuminating párosa az erő és a pozitivitás.”

A Pantone utoljára öt esztendeje, 2016-ban nevezett még két színt az év vezető árnyalataiként, akkor a lágy rózsakvarcot és a finom derűs kéket. A mostani döntés oka a zaklatott 2020-as esztendő, az indoklás szerint ugyanis a PANTONE 17-5104 Ultimate Gray szürke árnyalata a szilárdságot, ellenállóságot, a megbízható és stabil alapokat jelképezi, míg az PANTONE 13-0647 Illuminating sárgája a pezsgő életerőt hivatott megjeleníteni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek