2 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Fehérvári Virágos Pünkösd, hamburgerevő verseny és A halottak hadserege
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvári programok a hétvégére: Fehérvári Virágos Pünkösd, hamburgerevő verseny és A halottak hadserege
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

A pünkösdi hosszú hétvégén igencsak pofás programok várnak rátok Székesfehérváron és környékén - már ha az időjárás is engedi. Többek között kilátogathattok a virágba borult Belvárosba, felülhettek a kisvonatra, amely akár Bory-várhoz is elrepít titeket, vagy netalántán bekukkanthattok a Nemszemét hamburgerevő versenyére, ahol igazi kajapornónak lehettek a szemtanúi.

Virág: Fehérvári Virágos Pünkösd
Mikor?: Május 21-24., péntek-hétfő
Hol?: Belváros

Ha pünkösd, akkor virágok - a sokéves, szép hagyományt idén is megőrzi a város. A koronavírus-járvány okozta helyzetben, a jelenleg érvényben lévő jogszabályoknak köszönhetően sajnos a színpadi műsorokat és a közös virágnéző sétát még idén is nélkülöznötök kell, de a város virágkötő mestereinek alkotásait, a szépséges virágcsodák látványát most is élvezhetitek a Fehérvári Virágos Pünkösd során május 21-24. között.

Ebben az évben hat virágüzlet jelezte részvételét a hagyományos eseményen: a Budai 66. Virág-Ajándék, a Hortenzia Virágszalon, az Oázis Virágbolt, a Syl de Fleur Virág-Ajándék, a Tűzvirág Virág-Ajándék Üzlet és a Virágvár Virágüzlet munkatársai dolgoznak majd a számukra kijelölt helyszíneken, hogy megálmodják az ünnepi virágdíszeket. Munkájuk eredményét a Liszt Ferenc utcában két helyen, a Lépcső utcánál és Kati néni szobránál, valamint a Városház téren, a Városháza előtti kőemelvényen és az Országalmánál láthatják majd az ünnepi napokon az arra sétálók.

A legszebb alkotásra a Székesfehérvár applikáció segítségével voksolhatnak majd a Fehérvári Virágos Pünkösd látogatói. A szavazás május 21-én, pénteken 15 órakor kezdődik és május 24., hétfő 15 óráig tart.

 

Sport: Stadiontúra
Mikor?: Május 21., péntek 17:00
Hol?: MOL Aréna Sóstó

Kiváló programot kínál péntekre a Sóstó Látogatóközpont mindazoknak, akiket érdekel, hogyan működik egy futballklub, szeretnének betekintést nyerni a játékosok életébe, kíváncsiak rá, hogy hol és hogyan készülnek a mérkőzésekre. A MOL Aréna Sóstóban most mindezt szakvezető segítségével fedezhetik fel a látogatók május 21-én, pénteken 17 órától. A túra vezetője a szurkolók elől elzárt, kevésbé ismert helyszíneket is megmutatja. A séta végeztével pedig megnézhetik a Vidi Múzeumot is, ahol a klub múltjának ereklyéit őrzik!

A körülbelül egyórás stadiontúrán az érdeklődők csak érvényes védettségi igazolvánnyal vehetnek részt. A szervezők kérik, hogy a látogatók az indulás előtt legkésőbb 15 perccel érkezzenek meg a Látogatóközponthoz.

A programon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges, amelyet az alábbi elérhetőségek bármelyikén lehet megtenni: sosto@szekesfehervar.hu, vagy +36 22 202 373 és +36 70 6699 010. Találkozó és indulás a Sóstó Látogatóközpontból.

 

Kultúra: Elvarázsolt helyek és egykor volt helyszínek nyomában
Mikor?: Május 21-24., péntek-hétfő
Hol?: Belváros

Ha kirándulós programot tervez a család a pünkösdi hosszú hétvégére, érdemes a Belváros felé venni az irányt. A virágdíszbe öltözött utcákat két különleges városvezető kiadvány segítségével barangolhatják be. Turbóval, a szürke macskával nyomába eredhetnek az „elgurult” Országalmának, illetve Marival, a cselédlánnyal a napi bevásárlólistán szereplő dolgokat teljesítve kideríthetik, hol állt régen a Gyarmati Áruk boltja, Smohay kalaposmester üzlete, és azt is kideríthetik, kik jártak táncolni a Rózsáskerti vendéglőbe.

 

Kultúra: Pünkösdi kirándulások
Mikor?: Május 22-23., szombat-vasárnap
Hol?: Székesfehérvár számos helyszínén

Pünkösd idején Székesfehérvár a legszebb arcát mutatja, így a város ismét virágdíszbe öltözik. Erre az alkalomra élményekkel teli városnéző programokkal készül a Tourinform Iroda is:

  • A belvárosi, vezetett barangoláson a virágos Belváros legromantikusabb helyszíneit látogatják végig az érdeklődők. A belvárosi séták során az idegenvezető vox-rendszert használ a megfelelő távolságtartás érdekében. A séták május 22-én, szombaton és május 23-án, vasárnap 16 órakor indulnak az Oskola utca 2-4. szám elől.
  • Kisvonatos városnézéssel egybekötött ökotúrát, kilátó látogatást és sok játékot tartogat a május 22-i kirándulás, amely szombaton 10 órakor indul az Országalmától a Sóstóra, ahol láthattok vízen napozó teknősöket, és gyönyörködhettek a kócsagok nemes röptében is.
  • Igazán klassz vasárnapi program lehet a XX. századi romantikus lovagvár kisvonatos felfedezése is. A Bory-vár, Székesfehérvár legkülönösebb építménye a hitvesi szeretet örök példája és a szerelmespárok kedvelt helye. Versek és feliratok várnak felfedezésre, jelképek megfejtésre, a külső és belső terekben a legváratlanabb helyeken előbukkanó mozaikok, üvegfestmények, díszkutak pedig rácsodálkozásra. A kisvonat május 23-án, vasárnap 10 órakor indul az Országalmától.
A programokon csak oltási igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt, és az ő felügyeletükkel 18 év alatti személyek. A maszk használata kötelező! A maximális létszám: 20 fő. Előzetes regisztráció szükséges a Tourinform Iroda honlapján.

 

Gasztro: Fald fel Fehérvárt! Burgerevő Verseny!
Mikor?: Május 22., szombat 15:00
Hol?: Nemszemét

Hogy a hétvége ne csak a pünkösdről szóljon, olyan eseménnyel készültem nektek, amelynek már csak a nevétől is összefut a nyál a szátokban. A Nemszemét étterem (dobpergés) hamburgerevő verseny hirdetett, amely során a lelkes és várhatóan igencsak éhes kajakirályoknak egy darab duplahúsos Nemszemét Hamburgert kell bedarálniuk időre, így nyilván a legfalánkabb lesz a befutó.

Csak az első tizennégy regisztrált versenyző kerülhetett be a kajapusztító ringbe, arról nem is beszélve, hogy a határidő csütörtök délig szólt, ám ha így is kíváncsiak vagytok, hogyan zajlik egy hamburgerevő verseny, akkor szombaton kukkantsatok be a Nemszemétbe.

 

Kirándulás: Pünkösdi virágözön
Mikor?: Május 24., hétfő
Hol?: Bakonykúti

Kellemes erdei-mezei gyógynövénytúra indul pünkösdhétfőn Bakonykútiba, ahol a tavasz végi, nyárhoz közeledő természet kincseivel ismerkedhetnek meg a résztvevők, és tölthetik fel a házipatikákat a friss gyűjtésből.

"Ez alkalommal lehetőségünk lesz galagonyavirágot, pásztortáskát, gémorrfüvet, csalánt, tyúkhúrt, galajféléket, gyermekláncfüvet, lándzsás útifüvet, kakukkfüvet, pemetefüvet és lómentát szedni, illetve a séta során újabb növényekkel is megismerkedhetünk" – mondta Lencsés Rita gyógynövényszakértő a gyűjtés mellett praktikus tanácsokat ad a tárolásra és a felhasználásra is.

A programon a résztvevőknek be kell tartaniuk a járványügyi előírásokat. Mindenki készüljön vágószerszámmal, papírzacskóval, kosárkával, a kóstolóhoz pedig saját pohárral.

A találkozó május 24-én, hétfőn 9:15-kor lesz Bakonykútiban a játszótér és a közösségi ház előtt. Aki nem autóval érkezik, az Székesfehérvárról 8:40-kor induló busszal közelítheti meg a helyet. A kirándulás körülbelül 13 óráig tart, eső esetén elmarad. A tervezhetőség érdekében és a létszámkorlát miatt előzetesen be kell jelentkezni a lencsesrita82@gmail.com e-mail-címen vagy a 30/296-6480-as telefonszámon.

 

Mozi: A halottak hadserege
Mikor? Május 21-től
Hol?: Netflix

Most, hogy végre beindult a filmes és sorozatos dömping, szinte minden hétre jut legalább két-három olyan alkotás, amelyet egyszerűen vétek lenne kihagyni. Komolyan, ember legyen a talpán, aki követni tudja a premiereket.

Nos, a Netflix most sem bízott semmit sem a véletlenre, és olyan mozit zsebelt be, amely garantáltan felrobbantja az internetet: A halottak hadserege egyenesen a híresen hírhedt Zack Snyder víziója alapján készült, amely már önmagában is elég garancia lenne a sikerhez, ám ha hozzávesszük, hogy milyen szereplőgárdát sikerült összetrombitálni, akkor garantált lesz az őrület.

A sztori szerint adott egy zsoldosokból álló brigád, akik a zombijárvány utáni Las Vegas karanténzónájába próbálnak behatolni, hogy tető alá hozzanak egy eszeveszett rablást. Beteg mi? Csak nézzétek meg az előzetest és ámulni fogtok:

Borítókép: Facebook/Tourinform Székesfehérvár
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek