2 évnél régebbi cikk

Szurkos rabszolga, fészekrontó, kormosképű – magyar nevet kapott hazánk 126 hangyafaja
·Zöldállatok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Alexas_Fotos
Szurkos rabszolga, fészekrontó, kormosképű – magyar nevet kapott hazánk 126 hangyafaja
·Zöldállatok·Utolsó frissítés: undefined

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának (ELKH ÖK) kutatói elkészítették a Magyarországon élő hangyafajok hivatalos névkatalógusát. Eddig ugyanis nem volt egységes elnevezése valamennyi fajnak, így időszerű volt hasznos kis barátaink katalogizálása.

A címben szereplő jelzők, kiegészülve olyanokkal, mint például a gömböc, a bütykös vagy a tolvaj, mind-mind egy hazánkban fellelhető hangyafajt jelölnek. Magyarországon 126 különböző hangyafaj él, jelentőségüket kiválóan mutatja, hogy a hazai rovarmassza egyharmadát ez a 126 faj állítja elő, míg a további kétharmadon osztozik 27 ezer más rovarfaj.

Kiemelt fontosságuk ellenére a legtöbb magyarországi fajnak eddig nem volt egyedi és következetes megjelölése a magyar nyelvben. Az ELKH ÖK kutatói ezt a hiányosságot pótolták. Az ötlet két esztendeje jött, amikor Csősz Sándor, az ÖK Ökológiai és Botanikai Intézetének kutatója megírta hangyákról szóló könyvét.  A „Földi Idegenek”című kötet írásakor szembesült azzal, hogy a hazai fajok nagy része nem rendelkezik önálló, következetesen használt névvel.

Hazánkban 126 hangyafaj él, a szerzők azonban további 238 fajt is lajstromba vettek

pixabay.com/ekamelev

Az ELKH ÖK közleménye szerint a hangyanév-katalógus elkészítésekor figyelembe vették az egyszerűséget, közérthetőséget, ugyanakkor a tudományos névadás írott és íratlan szabályait is. Az ide kattintva bárki számára elérhető hangyanév-katalógus nem csak a hazánkban élő 126 faj latin és magyar nevét tartalmazza, a készítők további 238, Magyarországon nem honos, ám közismertnek számító hangyafaj új magyar elnevezését is megjelölték.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek