3 évnél régebbi cikk

Nem megmented, hanem elveszed az életét, ha hazaviszed az árvának hitt őzgidát
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Nem megmented, hanem elveszed az életét, ha hazaviszed az árvának hitt őzgidát

Törékenynek, elveszettnek látszik a fűben fekvő őzgida, de ha nincs sérülés rajta, senki ne akarja megmenti, mert csak rosszat tesz vele.

Mivel a kis gida nagyon sebezhető, az első időkben egy biztos helyen várja a mamája visszatértét, nem mozdul el onnan. Így előfordulhat, hogy a természetben járva ilyen kis őzre bukkanunk. Fontos, ilyenkor ne menjünk a közelébe, és főleg ne érjünk hozzá vagy mozdítsuk el a búvóhelyéről, mert ezzel árvát csinálunk belőle!

„Tavasszal gyakran megtörténik, hogy a jószándékú kirándulók az erdőben árva, elhagyottnak tűnő őzgidákat találnak, és teljesen normális, emberi tulajdonságoknak megfelelően szeretnék őket megmenteni.

Azt tudni kell, hogy ezek az őzek nem elhagyottak, és nem árva, elesett gidák, akikkel senki nem törődik.

Valójában egy pici állatról van szó, aki rejtőzködve lapul a fűben, a bokrok között, és várja az anyja visszatérését. Ha ilyenkor elhozzák az állatot, akkor azzal tulajdonképpen árvaságra ítélik, elveszik az anyjától, elveszik annak a lehetőségétől, hogy a természetben növekedjen fel!” - figyelmeztet dr. Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház igazgatója.

Ne csak haza ne vigyük a gidákat, de bármennyire is csábító, meg se érintsük őket! Ha ugyanis az őzgida anyukája emberi illatot érez a picin vagy annak közvetlen környezetében, sajnos többé nem mer gondoskodni róla.

Attól, hogy valaki kicsi és irtó aranyos, még megállhatja a helyét a zord vadonban is, nem feltétlenül szorul emberi segítségre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek