Törpe schnauzer – a szakállas jellem
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/EdgarSax
Törpe schnauzer – a szakállas jellem

Azt szokták mondani, akik jól ismerik a kutyafajtákat, hogy a schnauzerek között a kicsik, azaz a törpe változatok semmiben sem maradnak el a nagy "testvérek" mellett. Bátor, éber és okos ebek, amelyeknek még a kitartása példaértékűnek nevezhető, nem kell egyáltalán szégyenkezniük. Mind a kicsi, mind az óriás termetű schnauzert a középméretű kutyából tenyésztették.

Mindig mozogna

Mivel a törpe schnauzerek ereiben terriervér is csörgedezik, olykor hajlamosak a makacskodásra. Ám ha a gazdi a Falatozoo.hu állateledel webáruház jutalomfalat kínálatából beszerez pár finomságot, s ezzel felszerelkezve indul el kedvencével a sétákra, akkor garantáltan nem lesz probléma. Ezek a szakállas kis energiabombák ugyanis eleve imádnak mozogni. Legszívesebben minden pillanatban valamivel elfoglalnák magukat. A séta, labdázás, nyomkövetés és bármilyen feladat végzése közben pedig igazán megérdemlik a dicséretet.

A jó minőségű és finom ízű jutalomfalatokkal kiválóan lehet őket motiválni. Csak arra érdemes figyelned, hogy a kiválasztott csemege milyen összetevőket tartalmaz. Némelyik termék hozzájárul ahhoz, hogy az állat szőrzete egészségesen csillogjon, mások jól tisztítják a fogazatot. De csak mértékkel használd ezeket a csemegéket, nehogy hamar felszaladjanak plusz kilók!

Bozontos szakáll és sűrű szemöldök

A törpe schnauzereknek nagyon egyedi kinézetük van. Változatos színváltozatuk fordul elő, ezek: teljesen fekete, só-bors változat, tiszta fehér és a fekete-ezüst. Az állatok teste négyzetes, a fejük erős, de a homlokuk lapos. Kis termetűek, könnyű a súlyuk, ennek ellenére igazán robusztusak.

Ha gondos ápolást és megfelelő ellátást kapnak, a törpe schnauzerek aktív és egészséges életet élhetnek. De azért nem árt a rendszeres állatorvosi ellenőrzés. Nem igényelnek fajtaspecifikus táplálást, de persze, mint minden más kutyánál is, minőségi és magas hústartalmú eleséget kell kapniuk. A Falatozoo.hu állateledel webáruház gazdag kutyatáp kínálatából nem lesz nehéz kiválasztani a megfelelő termékeket.

Ezeknek a bozontos szakállú és hosszú, sűrű szemöldökű vidám kis négylábúaknak az ápolása kicsit bonyolultabb lehet, mint más fajtáké. Nemcsak át kell kefélni a bozontos szőrüket, hanem évente 2-4 alkalommal rendbe is kell azt tenni. Ezt trimmelésnek hívják, érdemes ezzel elmenni egy kutyakozmetikushoz, de az ügyes kezű gazdik maguk is megtanulhatják a folyamatot.

Kiváló házőrző és családi kutya

Biztos, hogy aki olyan kutyára vágyik, amelyik imád folyton a kanapén heverészni, annak érdemes inkább lemondania a törpe schnauzerek tartásáról. De aki azt szeretné, hogy a vele élő szőrös barát minden pillanatban mellette legyen, imád futkározni és mozogni, annak ideális társa lehet ez a csodás fajta. Nagyon éber, az idegenekkel bizalmatlan, éppen ezért házőrzőnek is tökéletesen alkalmas. Ám hálás karaktere miatt családi kutyának is kitűnő választás lehet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek