2 évnél régebbi cikk

Védett pókfajt találtak a fehérvári Sóstón
·Zöldállatok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Koleszár Sándor
Védett pókfajt találtak a fehérvári Sóstón
·Zöldállatok·Utolsó frissítés: undefined

Újabb remek állatfaj került elő a múlt hét folyamán a Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Területről, méghozzá hazánk talán legszebb pókfajának, a skarlát bikapóknak (Eresus kollari) egy hím példányát figyelték meg az MME Fejér megyei csoportjának tagjai. 

A hírről a Sóstói Természetvédelmi Terület közösségi oldalán számoltak be. Azt írják: "Mostanáig erről a pókfajról nem volt előfordulási adatunk, emiatt is örömteli megtalálása. Számára Sóstó abszolút ideális, mivel kedveli a homoki- és sztyepp jellegű élőhelytípusokat, valószínűleg nagyobb egyedszámban is jelen van. "

Mint arról a hírben beszámolnak, a védett faj egyedei életük nagy részét föld alatti aknáikban töltik, a hímek az őszi időszakban keresik fel a nőstények aknáit, ekkor találkozhatunk velük a leggyakrabban.

Kinézete alapján sokaknak riasztónak tűnik, de természetesen ez a célja, különben teljesen veszélytelen állat.

A táplálékukat főleg talajlakó bogarak teszik ki, melyeket a szinte észrevehetetlen aknájukból villámgyorsan előbukkanva zsákmányolnak.

Az akna bejáratának környéke és az akna belseje is összefüggő szövedékrendszer, ennek köszönhetően mindent rezdülést azonnal érzékel. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek