1 évnél régebbi cikk

Idén már 13-an fulladtak a Balatonba, közel kétszer annyian, mint tavaly egész évben
·HírekBalaton·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kurucz Tünde
Idén már 13-an fulladtak a Balatonba, közel kétszer annyian, mint tavaly egész évben
·HírekBalaton·Utolsó frissítés: undefined

Egyik tragédia sem a viharos időjárás miatt történt.

A vízirendőrök idén eddig 220 embert mentettek ki a Balatonból, ennek is köszönhető, hogy senki nem vált viharos időjárás áldozatává, mégis már 13-an vesztették életüket a tóban - közölte a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI-vel.

Horváth László hangsúlyozta, ez a szám magasabb, mint a tavalyi egész évi volt, akkor 8 ember halt meg a tóban.

Az eddigi halálesetek többsége nagy melegben, partközelben, kis vízben történt; idős emberek lettek rosszul, vagy a nem megfelelő úszástudás és a vízbiztonság hiánya vezetett tragédiához.

 A legutóbb, vasárnap délután egy testvérpár fulladt bele a Balatonba, a 13 és a 17 éves fiú az alsóbélatelepi strandon fürdőzött matracokkal. Az MTI információi szerint a fiúk a családjukkal már többször fürdőztek a Balatonban, és valamilyen szinten tudtak úszni.

Ugyancsak hétvégén egy 10 éves kislány tűnt el a Balatonban a SUP deszkájával, neki szerencséje volt. A balatonföldvári körzeti megbízott a strandtól a part mentén egy kilométerre elsodródva a vízben talált rá a rémült, kimerült gyerekre, akin nem volt mentőmellény.

A fenti esetek kapcsán Horváth László kiemelte, rendkívül fontosnak, hogy mindenki fogadja meg a vízirendészetnek a rendőrség honlapján elérhető tanácsait, amelyek között a legfontosabb, hogy senki ne menjen egyedül a vízbe, főleg a legmelegebb órákban, amikor egy egyszerű rosszullét is könnyen végzetes lehet, illetve a különböző vízieszközök használatakor mentőmellény viselése.

"A gondoskodás nem a vízparton kezdődik. Már egészen olcsón lehet praktikus mentőmellényeket vásárolni!" - hangsúlyozta Horváth László.

A balatoni vízirendészet azt kéri, hogy ha a Balatonban bárki bajba jut vagy bajba jutott embert lát, akkor hívja a 112-es segélyhívót vagy az 1817-es ingyenes vízi segélyhívó számot.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók