2 évnél régebbi cikk

Felfüggesztett börtönbüntetést kaptak kényszeretetésért a Fejér megyei óvodai dolgozók
·Hírekbűnügy·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Felfüggesztett börtönbüntetést kaptak kényszeretetésért a Fejér megyei óvodai dolgozók
·Hírekbűnügy·Utolsó frissítés: undefined

Első fokon közérdekű munkára ítélte a vádlottakat a bíróság, azonban a Székesfehérvári Járási Ügyészség próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés, valamint foglalkozástól eltiltás kiszabása miatt fellebbezett.

Szakértő meghallgatásával folytatódott kedden annak a három óvodai dolgozónak a tárgyalása, akiket kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádoltak meg.

A vádirat szerint egy Fejér megyei településen 2017. novemberében két óvónő és egy dajka kezeit lefogva próbált megetetni egy étkezési zavarban szenvedő kisgyermeket, aki elkezdett sírni, ám ennek ellenére a második kanál ételt is megpróbálta az egyik óvónő a szájába erőltetni. A tiltakozó gyermek félrenyelt, így a vádlottak abbahagyták az etetést.

Ezután a gyermek viselkedése megváltozott, zárkózottá vált, sírva ment óvodába. Az első fokú ítéletben közérdekű munkára ítélte a vádlottakat a bíróság, azonban az ügyészség súlyosító körülményekre hivatkozva fellebbezett.

A vádlottak védői enyhítést és felmentést kértek, azonban a szakértő álláspontja alátámasztotta, hogy az óvodapedagógusok a feladatukból eredő kötelességüket súlyosan megszegték, a kiskorú testi, érzelmi fejlődését veszélyeztették. Tettük az evéssel kapcsolatos nehézségeket tovább mélyítette, és fennállt a gyermek fulladásának a lehetősége.

A Székesfehérvári Törvényszék helyt adott az ügyészi indítványnak, és másodfokon súlyosabb büntetést szabott ki az óvodapedagógusokra.

Emellett a törvényszék mindhárom vádlott esetében alkalmazta a foglalkozástól való eltiltás mellékbüntetést is arra hivatkozva, hogy nem volt kritikátlan és makulátlan a vádlottak szakmai előélete. Az ítélet jogerős.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók