2 évnél régebbi cikk

Mikor, milyen hulladékot és hova tegyek? Kérdések és válaszok a hulladékszállításról
·ZöldDepónia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Mikor, milyen hulladékot és hova tegyek? Kérdések és válaszok a hulladékszállításról
·ZöldDepónia·Utolsó frissítés: undefined

A címben lévő téma első ránézésre pofonegyszerű és egyértelmű, ám a Depónia ügyfélszolgálataihoz mégis sokszor érkeznek meg a fenti kérdések. Éppen ezért most a válaszokat összegyűjtöttük.

A hulladékszállítás az a témakör, ami első blikkre mindenkinek kézenfekvő: berakom a kukába a szemetet, a kukát meg a ház elé szemétszállítási napokon - válaszolhatnánk. Ennek ellenére a Depónia Nonprofit Kft. ügyfélszolgálataira számos kérdés érkezik a hulladékszállítás rendjével, mikéntjével kapcsolatosan. Ezekből szemezgettünk, és összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat:

Mikorra kell kitenni a hulladékot?

Feledékenyeknél nem ritka pillanat, hogy lélekszakadva rángatják ki az utcára a hulladékgyűjtő edényt/edényeket, amikor az utca elején felbrummog a kukásautó jellegzetes hangja. Szerencse, ha kiérünk időben, bosszankodás, ha nem, vagy esetleg a munkahelyünkön jut eszünkbe, hogy már megint elfelejtettük kitenni a kukát.

A legjobb, ha már a szállítási napot megelőző este kikerül a hulladékgyűjtő edény, így a reggeli rohanásban biztosan nem marad el, pontosabban bent, a kertben. A Depónia ugyanakkor azt kéri, legkésőbb szállítási napon reggel 6 órára kikészítsük ki a hulladékot, legyen az zöld, szelektív vagy kommunális. Ebben az esetben garantáltan nem maradunk le a járatról.

Melyik héten viszik el a kommunális, a szelektív, zöldhulladékot?

Nincs mit szépíteni, én gyakorta a szomszédokra hagyatkozok: ha kint a szelektív kukájuk, én is kitolom, ha nincs kint, akkor csak a fekete kuka kerül az utcára. Ha ennél egy kicsit tudatosabbak szeretnénk lenni, akkor egyrészt érdemes megtartanunk és jól látható helyre tűznünk a Depónia által minden év elején kiküldött hulladéknaptárt. Ebben a szelektív és a zöldhulladék szállítási rendje mellett azt is megjelölik, hogy mikor szabadulhatunk meg az üveghulladékunktól.

Ha papírt elkevertük, akkor pedig letölthetjük a Depónia Nonprofit Kft. oldaláról: a településkeresőbe beírjuk lakóhelyünket, majd a Hulladéknaptárra kattintva letölthetjük a menetrendet. A székesfehérvárit ide kattintva érhetjük el!

Ha pedig abban lennénk bizonytalanok, hogy mi való a szelektív hulladékba, és egyáltalán mit, hova dobjunk, akkor itt a remek és nagyon részletes segédlet a Depóniától.

Hová kell kihelyezni a hulladékgyűjtő edényt?

Már azon túl, hogy az utcára. A szolgáltató kérése mindenkor az, hogy a házunk előtti közút mellé, jól látható és megközelíthető helyre tegyük úgy, hogy az se a gyalogos, se a járműforgalmat ne akadályozza. Amennyiben az ingatlan nem megközelíthető, úgy a Depóniával előre egyeztettet módon kell kihelyezni a kukát.

Kapcsolódó
Családi házba költöztem, mit kell tenni, hogy elvigyék a szemetet?

Egy költözés körüli herce-hurca sosem egyszerű, és ingatlanvásárláskor talán nem az első gondolatunk, hogy a szemétszállítást hogyan lehet intézni. Pedig nagyon is jól jöhet, ha minél hamarabb igénybe tudjuk venni a Depónia szolgáltatását, főként, ha költözés előtt még felújtanunk is kell.

Ünnepi hulladékszállítás

Ha ünnep, akkor pihenő? Nem! A hulladékszállítás rendje ünnepnapokon is zavartalan.

Mekkora mennyiségű hulladékot szállítanak el?

Kommunális hulladék esetén a szerződésben foglalt mennyiséget, éppen ezért érdemes figyelni arra, hogy a megfelelő méretű és minőségű kukát vásároljuk meg. Zöldhulladék esetén Székesfehérváron, illetve vidéken is a matricával ellátott zsákok és kötegek kerülnek elszállításra. Szelektív hulladék esetén nincs mennyiségi megkötés.

Mi a teendő többlethulladék esetén?

A települési vegyes többlethulladékot Depónia-emblémás hulladékgyűjtő zsákban kell kihelyezni, ezt a szolgáltató elszállítja. A többlet zöldhulladékot csak érvényes zöldhulladék matricával ellátott áttetsző zsákban, amely legfeljebb 110 liter űrtartalmú lehet, illetve kötegekben, amelyek maximum 70 cm hosszú és 50 cm átmérőjűek lehetnek, szállítják el.

A települési vegyes többlethulladék gyűjtésére szolgáló Depónia-emblémás zsák, illetve zöldhulladék elszállítására feljogosító zöldhulladék matrica megvásárolható az ügyfélszolgálatokon, illetve a kijelölt helyeken. Utóbbiról, vagyis az aktuális árusítóhelyekről a Depónia Nonprofit Kft. oldalán a Településkeresőn keresztül, vagy az ügyfélszolgálati irodáknál lehet érdeklődni.

További gyakran ismételt kérdések és a rájuk adott válaszok itt olvashatóak!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek