2 évnél régebbi cikk

Mérlegen 2021 – Fejlesztésekről, kihívásokról és eredményekről kérdeztük Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét
·KözéletSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Mérlegen 2021 – Fejlesztésekről, kihívásokról és eredményekről kérdeztük Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét
·KözéletSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined

Küzdelmes év volt az idei, az élet minden területén számos kihívást tartogatott. Sok minden szerencsére máshogy történt, mint a megelőző évben. Az eredményekről, a kihívásokról és a szép élményekről is kérdeztük Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét.

– Év végéhez közeledve azt tartom jónak, ha az ember a szépre, a jóra emlékezik, hiszen így lehet feltöltekezni az ünnepek során, hogy aztán újult erővel lehessen nekivágni a követező esztendőnek. Bízom benne, ha egy év múlva beszélgetünk, azt fogjuk megállapítani, hogy például a járvány szempontjából 2022 mennyivel jobb volt, mint az előző esztendő! Szeretném megköszönni a fehérváriaknak azt, hogy városunk átoltottsága az egyik legmagasabb az országban. Ez a közösség erejét mutatja!

Egy fontos nap margójára

– Mi az, amit pozitívumként élt meg 2021-ben?

– Közeledünk a városi költségvetés január végi jóváhagyásához. Bízom benne, hogy a 2022-es költségvetést újra a képviselő-testület tudja megtárgyalni és elfogadni, nem úgy, mint 2021 januárjában. A dolgok rendje igenis az, hogy a város működését egy egész éven át meghatározó, akár a következő évekre is hatást gyakorló dokumentumát a testület fogadja el. Ha 2021-ből szép dolgot keresünk, én azt a tavaszi napot említeném, amikor megtudtam, hogy újra össze lehet hívni a közgyűlést. Ezt egy fontos, örömteli napként éltem meg. Ennek egy másik oldala, hogy 2021-ben a közösségi ünnepeink, programjaink többségét már meg tudtuk tartani. Elég most csak a mögöttünk hagyott adventi időszakra gondolni: idén már nem online történt a gyertyagyújtás! Minden szombaton a püspökség kertjében, vasárnap pedig a város főterén együtt ünnepelhettünk, és közösen készülhettünk a karácsonyi ünnepekre, hiszen ahogy püspök atya fogalmazott, ez mégiscsak egy születésnap, amire ha készülünk, ünneplőbe öltöztetjük a lelkünket is! Az egész város fénybe öltözik, és boldog, meghitt pillanatokat élhetünk át az adventi forgatagban.

Kihívások, tanulságok és eredmények


– Számos kihívást tartogatott az idei év a járvány miatt. Mi az, ami tanulságként szolgálhat?

– A digitális oktatás egy-két hétig izgalmas volt, utána viszont egyre nagyobb kihívás. Nagy erőfeszítést igényelt a diákoktól, a tanároktól és a szülőktől egyaránt. Gondoljunk csak bele: egy elsős diáknak betűvetést és olvasást online tanítani bizony egyáltalán nem lehetett egyszerű! Nagy öröm, hogy szeptemberben a tanév a normál menetrendben kezdődött, és azóta is folyamatosan jelenléti oktatás van. Fontos, hogy milyen tapasztalatokra tettünk szert, és mi az, amit lehet hasznosítani a mindennapokban. Nagyon sok egyeztetésre, tárgyalásra már nem kell elutazni, hiszen ezeket különböző online platformokon le lehet bonyolítani. A magánórák egy részére már nem biztos, hogy a gyereknek a város másik részére kell sietnie, lehet, hogy meg lehet online körülmények között is tartani. De például új értelmet nyert az az Alba Innováron keresztül indult kezdeményezéssorozat is, amit néhány évvel ezelőtt a város útjára bocsátott, hogy az okostantermekben egy másik oktatási szemlélettel ismerkedhessenek meg a diákok.

– Talán kijelenthetjük, hogy a gazdaság talpra állt a járvány első éve után.

– Sikeres volt ebből a szempontból is az idei év, a sikeresség azonban soha nem problémamentességet jelent, és azt sem, hogy már nincs előttünk kihívás, hiszen egy nagyvárosban mindig van megoldásra váró feladat. 2021-ben – dacára annak, ahogyan indultunk, és a sok bizonytalanság ellenére – azt mondhatjuk, hogy a várakozásokhoz képest sokkal jobb évet zárt a város. Ha a gazdasági teljesítményt nézzük, akkor bizonyos szempontból talán meg is haladja a 2019-es eddigi rekordesztendőt. Ez a város adóbevételén is látszik: még a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott jelentős adókedvezmények mellett is nagyot nőtt a város adóbevétele, amiből stabilizálni lehetett – magasabb színvonalon – a közszolgáltatásokat, a városüzemeltetést. Ezek mellett a fejlesztésekre is jutott, mind a négy fejlesztési ág terén van előrelépés. Csak néhány példát említenék: a "kis" Budai úton egy fontos közmű-rekonstrukció valósulhat meg. A folyamatban lévő egészségügyi fejlesztések közül elindul a munka a Szent György Kórházban: elkészülhet az új, háromemeletes, hatezer négyzetméteres épület. De a Szekfű Gyula utcai rendelőintézetet is említhetem, ami szintén teljesen megújul. Az egyik állami forrásból, a másik európai uniós forrásból, és látszik, hogy mindegyikre szükség van! Ott vannak azok a beruházások, amelyekre sokat vártunk, viszont most már a kivitelezés szakaszába léptek, vagy már előrehaladottabb állapotban vannak, mint például a déli összekötőút vagy a multicsarnok építése, a középiskolai campus keretében az oktatási intézmények fejlesztése. A rendház felújítása szinte már befejeződött, tavasszal egy nagyon szép Árpád-házi kiállítással tudjuk majd megnyitni. Jövőre indul a Móri út vagy az Auchan melletti körforgalom felújítása, bővítése, és elkezdtünk már gondolkodni az M81-es jelentős fejlesztéséről, a negyedik fehérvári sztrádalehajtóról is. Ha minden évben legalább annyi fejlesztés van, mint 2021-ben, akkor folytatódni fog a város látványos fejlődése!

Aranybulla-emlékévre készülve


– Az Aranybulla-emlékév hozzájárulhat a közösségépítéshez?

– A város közösségében nagyon látványos folyamatot indított el a 2013-as Szent István-emlékév, és hogyha korábbra visszatekintünk, ugyanígy volt ez 1938-ban is. Úgy látom, van értelme egy történelmi eseményhez, dátumhoz igazodóan a közösséget meghívni egy közös ünneplésre! Jövőre egy éven keresztül különböző programokkal, rendezvényekkel az Aranybulla kibocsátásának nyolcszázadik évfordulójára emlékezünk. Szent György napja volt az a nap, amikor megtörtént az Aranybulla kibocsátása, de egész évben tervezünk kulturális és történelmi programokat. Ami nagyon jól működött 2013-ban, bízzunk benne, hogy 2022-ben is hasonló eredményeket hoz majd! Reményeim szerint számos civilközösséget, intézményt tudunk bevonni a programok kitalálásába, megszervezésébe. Indított a város közgyűlése egy tízmillió forintos támogatási alapot: várjuk a pályázatot mindenkitől, aki szeretne hozzátenni a közös ünnepléshez!


– Mit vár a 2022-es esztendőtől?

– Remélem, hogy a fejlesztések, a kivitelezések terén látványosabb év lesz, mint az idei! Fontos lenne, hogy a városüzemeltetést, a közszolgáltatásokat ugyanúgy stabilan garantálni tudjuk. Jó lenne, ha a gazdasági növekedés folytatódna, ha béremelések történnének az élet minél több területén dolgozók körében! Ez mind fontos, de számomra még fontosabb, hogy egy kicsivel erősebb közösség legyünk az év végére, mint amilyenek az év elején voltunk. Jó lenne egy kicsit jobban odafigyelni egymásra, könnyebb lenne úgy együtt élni!

– Mit hozhat ön szerint a parlamenti választási kampány?

– Az első negyedévében lesz egy izgalmas kampányidőszak, amit nem mindig úgy élünk meg, mint a demokrácia ünnepét, pedig egy választás még a vitákkal együtt is az! Fontos, hogy egymás személyét tartsuk tiszteletben, és ha ezt meg tudjuk itt Fehérváron valósítani, akkor valóban lehet a választási napja ünnepnap! Szeretném hangsúlyozni, hogy másnap is lesz nap, de azon a bizonyos hétfőn ugyanúgy egymás szemébe kell néznünk! Nagy a közéleti szereplők felelőssége ebben. Egy polgármesternek pedig az a dolga, hogy még egy ilyen időszakban is próbálja inkább a közösség erejét hangsúlyozni. Fontos, hogy találjuk meg a közös pontokat, amiben egyetértünk, nem elfelejtve, hogy emellett lehet rögzíteni tényeket, vázolni jövőbeli elképzeléseket, és lehet értékelni, ki mit tett ezért a városért az elmúlt években. Erről is szól egy kampány. Nekem is van véleményem, másoknak is van véleményük, ezt el is fogjuk mondani, de tegyük úgy, hogy a másik felet tiszteljük! Ehhez persze az is kell, hogy legalább a saját kollégáinkat tiszteljük, ami valljuk be, hogy az őszi ellenzéki előválasztási kampány során nem volt teljesen egyértelmű. Ez a jelenség a fehérvári közéletre korábban nem volt jellemző. De bizakodom, mert Fehérvár eddig mindig képes volt szigetszerűen kiemelkedni az országos politikai kultúra és közbeszéd színvonalából. Talán így lesz 2022-ben is!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek