2 évnél régebbi cikk

Fontos változások Székesfehérváron 2022. január 1-től
·Hírek2022·Utolsó frissítés: undefined
Fontos változások Székesfehérváron 2022. január 1-től
·Hírek2022·Utolsó frissítés: undefined

Összegyűjtöttük, hogy Székesfehérváron milyen kisebb-nagyobb változások történtek 2022. január 1-től.

Buszközlekedés, parkolás, szemétszállítás, 65 év felettiek támogatása - néhány olyan dolog, ami 2022. január 1-től valamilyen mértékben változott Székesfehérváron.

Hogy mennyire és pontosan mi, valamint, hogy az egyes kérdésekben a város mely területei érintettek, összeszedtük egy cikkben:

280 forintba kerül a havi buszbérlet a fehérvári fiatalok számára 2022-ben

"Szeretnénk, ha minél többen választanátok a közösségi közlekedést, részben ezért újítjuk meg folyamatosan a buszflottát és ezért szeretnénk most szinte teljesen ingyenessé tenni a városi buszozást nektek!" - Indokolta a döntést Cser-Palkovics András polgármester Facebook-oldalán, ahol a hírt is közzétette még 2021-ben. 

A negyedéves bérleteket ugyanakkor megszüntették a diákok számára, és csak a havi bérlet elérhető, az viszont egy vonaljegy áráért. Ez érvényes a papíralapú és az elektronikus bérletekre is.

A 280 forintos bérlet használatára a Fehérváron tanuló, de nem itt élő diákok is jogosultak, de csak diákigazolvánnyal együtt érvényes a bérlet.

A kedvezményes bérletárat egyelőre egy éven keresztül tartják fent, mert szeretnék látni, hogy mennyivel többen használják a buszhálózatot akkor, ha ennyire kedvezményes a bérlet.

7500 forintra emelkedik a 65 év feletti fehérváriak egyszeri juttatása

Az emelt összegű támogatást az eddigieknek megfelelően a város honlapján és a Városháza ügyfélszolgálatán elérhető űrlap kitöltésével lehet igényelni 2022. február 1. után.

Fontos, hogy a kérelmet csak (!) 2022. február 1. után nyújtsák be az arra jogosultak, mert akkortól részesülhetnek majd az emelt összegű, 7500 forintos támogatásban, aki korábban teszi meg, az még csak 5000 forintot kaphat.

Változott a hulladékszállítás rendje Székesfehérvár történelmi belvárosában

A Depónia Nonprofit Kft. járatátszervezés miatt változtatta meg a szelektív hulladékszállítás rendjét. A szállítás napja 2022. január 1-től minden páros hét keddi napja lesz.

A Depónia munkatársai köszönik a lakosság együttműködését, és egyben kérik, hogy a szelektív hulladékgyűjtő edényt ezeken a napokon reggel 6 órára készítsék majd ki.

Újabb helyközi vonalak vehetők igénybe székesfehérvári helyi tarifával

A változás Székesfehérvár Megyei Jogú Város és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között létrejött megállapodás keretében történt - tájékoztatott a Volánbusz.

2022. január 1-jétől, a jelenlegi járatok mellett, a következő helyközi vonalakon fogadják el a székesfehérvári helyi jegyeket és bérleteket:

  • 718   Székesfehérvár – Lovasberény – Vereb – ​Kápolnásnyék
  • 8011 Székesfehérvár – Lovasberény – Alcsútdoboz – Bicske
  • 8013 Székesfehérvár – Lovasberény – Alcsútdoboz – Vál – Baracska

Ezeken a járatokon a Vasútállomás illetve az Autóbusz-állomás, valamint Székesfehérvár, Istvánmajor megálló közötti szakaszon lehet utazni a helyi jegyekkel és bérletekkel.

+1 Online is ki lehet váltani a lakossági parkolóbérleteket

A rendszer ugyan már november elején elindult, de rendszerint az év eleje a nagy parkolóbérlet vásárlási rohamnak. A Városgondnokság tájékoztatása szerint már január 3-án, hétfőn sokan érkeztek az ügyfélszolgálatra, és a hónap végéig várhatóan mintegy négyezer parkolóbérletet cserélnek majd le a fehérváriak, ezt pedig sorban állás nélkül online is megtehetjük már.

Az online felületen az I-es, II-es és III-as övezetekre szóló bérletek válthatók ki, a történelmi Belváros kiemelt övezetre szóló éves behajtási engedélyek kiváltásához azonban személyesen kell a Városgondnokság Parkolási ügyfélszolgálatára bemenni.

Borítókép: Zsiday Ádám
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek