2 évnél régebbi cikk

5+1 dolog, ami valószínűleg meg fog történni 2022-ben Székesfehérváron
·T-T-Z2022·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
5+1 dolog, ami valószínűleg meg fog történni 2022-ben Székesfehérváron
·T-T-Z2022·Utolsó frissítés: undefined

Mi lesz a koronavírussal? És a globális felmelegedéssel? Hányan élnek majd a városban az év végén? Vasárnapi szubjektív az előttünk álló 12 hónapról.

Januárban mindenkit az érdekel, mi várható a következő évben. Ebben az időszakban rendre megjelennek Nostradamus, Baba Vanga és a további híres jövőlátók jóslatai. A földönkívüliek inváziója, a bolygót elpusztító aszteroida és gépek lázadása mellett azonban az elmúlt időszak folyamataiból kiindulva ennél jóval földhöz ragadtabb jóslatokba is lehet bocsátkozni.

Ezek alapján íme öt dolog, ami jó eséllyel bekövetkezik Fehérváron az előttünk álló hónapokban, és van egy (nem) teljesen légből kapott tippünk is 2022-re:

1. 95 ezer alá csökken Székesfehérvár lakosainak száma

Az elmúlt évek statisztikái alapján nem túl merész tipp, hogy idén tovább csökken Fehérvár lakosságának száma. A 2012 és 2021 közötti tíz évben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 99 617-ről 95 545-re apadt városunk lakóinak száma. Ez a teljes időszak alatt 4072 főt jelent, éves átlagban pedig 407 lakost.

Azonban míg a világjárvány kitörése előtti időszakig az átlagos éves népességfogyás 343 fő volt, addig 2020. január 1. és 2021. január 1. között ennek majdnem háromszorosára ugrott: 984-gyel kevesebb fehérvárit tartott számon a KSH tavaly év elején az egy évvel korábbihoz képest. Ebben pedig még egyáltalán nem szerepel a Magyarországon több tízezer ember halálát okozó 2020 tavaszi harmadik, majd az őszi negyedik hullám.

2. Minden eddiginél melegebb év lesz 2022, amit Fehérváron is érezni fogunk

Abban minden klímakutató egyetért, hogy 2022 lehet az eddigi egyik legmelegebb év. A kérdés csak az, hogy mennyire lesz meleg. Még az is előfordulhat, hogy minden eddigi rekord megdől, és ez lesz a valaha mért legforróbb év.

Az előzetes számítások szerint 2021 az ötödik legmelegebb év volt, mióta az Európai Unió Kopernikusz Klímaváltozás-figyelő Szolgálat rangsora elindult 1979-ben. A csúcsot 2016 és alig lemaradva 2020 tartja, de rossz hír, hogy az elmúlt tíz évből csak 2012 hiányzik a top 10-ből. 

A tudósok szerint borítékolható, hogy 2022 is a lista élmezőnyébe kerül. Ebből Székesfehérváron jó eséllyel az elmúlt évek tendenciáihoz hasonlóan a nyári kánikulai napok további emelkedését, a csapadékmentes időszakok elhúzódását és a téli fagyos napok számának csökkenését érzékelhetjük majd.

3. Nem ér véget a koronavírus-járvány 2022-ben

Remélhetőleg, ebben mindenképp tévedek, ám az elmúlt közel két évet figyelembe véve elég valószínűtlennek tűnik, hogy idén véget ér a koronavírus-járvány. Hiába számít már a bolygó lakóinak 50,3 százaléka teljeskörűen beoltottnak, hatalmasak az eltérések a gazdag és a fejlődő országok között. 

Miközben ez az arány például az Egyesült Államokban 62,5 százalék, addig Etiópiában nem éri el a 2 százalékot sem. Márpedig az elmúlt két komoly járványhullámért felelős variánsok közül a delta a sűrűn lakott, de tavaly tavasszal még komoly vakcinahiánnyal küszködő Indiából indult. Az egyelőre szupermutánsnak tűnő, villámsebesen terjedő omikron pedig valamikor 2021 novemberében alakulhatott ki az Afrika déli részén található Botswanában.

Vagyis úgy tűnik, hogy hiába magas az átoltottság a fejlett országokban, a koronavírus újabb és újabb variánsai alakulhatnak ki a szegényebb országokban, amik a globalizációnak köszönhetően egyre sebesebben terjednek el a világon.

4. Újabb világmárka nyit üzletet Székesfehérváron

Elég soktényezős tipp, de ha az elmúlt évek gazdasági szárnyalása folytatódik, akkor jó eséllyel bekövetkezhet. A két leginkább ez ellen szóló tényező a világszerte érzékelhető infláció, valamint az Alba Plaza legkorábban 2024-re tervezett átépítése.

Ha ugyanis a majd kétszintesre tervezett, megújuló plázáig, ezzel egyidejűleg az esetlegesen kedvezőbb gazdasági helyzetig kivárnak a világmárkák, akkor a következő két évben jó eséllyel nem nyit újabb világmárka üzletet a városban.

Ám ha Székesfehérvár vásárlóerejét, a közép-európai régióban betöltött egyre markánsabb szerepét vesszük alapul, akkor nem kell olyan sokáig várni, hogy egy ma még csak Budapesten elérhető márka jelenjen meg a városban.

5. A Vidi nem lesz dobogós a bajnokság végén

Legutóbb 2014-ben esett meg az a csúfság az akkor még Videoton FC néven szereplő fehérvári focicsapattal, hogy a szezon végén nem állhatott a dobogóra. A mostani szezon felénél ismét a negyedik helyen áll a Vidi, ráadásul 17 fordulót követően most öttel kevesebb szerzett ponttal áll a klub, mint nyolc évvel ezelőtt.

Az idei Vidi látványosan kevés gólt szerez: az egész mezőnyt figyelembe véve csak az egyaránt kieső helyen álló Gyirmót és MTK, valamint a középmezőny elejéhez tartozó Mezőkövesd rúgott a 23 fehérvári gólnál kevesebbet. Szabics Imre vezetőedzőt talán éppen az tartotta a kispadon, hogy az őszi szezon utolsó négy meccséből hármat éppen a felsorolt csapatok ellen játszott a Vidi, és mindegyiket meg is nyerte.

A statisztika azonban nem kedvező, és biztosan komoly változásokra lesz szükség, hogy a MOL Fehérvár FC májusban legalább egy csapatot megelőzzön a Puskás Akadémia, a Kisvárda vagy a Ferencváros közül. A mostani formát elnézve kisebb csoda kell, hogy ez végül sikerüljön.

+1. Székesfehérvári kötődésű lesz a következő magyar űrhajós

Ez a tipp viszont olyan, mintha öt tetszőleges számot behúznék a lottón. De azért talán annyira mégsem földtől elrugaszkodott. Azt egy ideje tudjuk, hogy Magyarország hamarosan ismét asztronautát küld a világűrbe, a Hunor névre keresztelt program online elérhető kézikönyvéből ráadásul már elég sok konkrétum is kiderül.

Ezek alapján biztos, hogy 2022. január 31-ig lehet űrhajósnak jelentkezni. A négy legalkalmasabb jelölt hosszú kiképzésen vesz részt, míg végül egyikük várhatóan 2024-ben eljuthat a Nemzetközi Űrállomásra.

Az esetleges fehérvári kötődés esélyét erősíti, hogy a kiváló fizikum, a stresszhelyzetek hatékony kezelése, az elhivatottság és a csapathoz alkalmazkodás képessége miatt a jövő asztronautáit gyakran választják ki a hadsereg tagjai közül. Márpedig Székesfehérvár fontos bázisa a Magyar Honvédségnek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek