2 évnél régebbi cikk

Magyarországra is elért a a tongai vulkánkitörés lökéshulláma
Fehérvár Médiacentrum fotója
Időkép
Magyarországra is elért a a tongai vulkánkitörés lökéshulláma

Szombat este érte el hazánkat a több mint 17 ezer kilométerre lévő tongai vulkán hatalmas kitörésének lökéshulláma.

Január 15-én kitört a csendes-óceáni Tonga-szigetek vízalatti vulkánja, a Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Az intenzív robbanásos kitörés rövid idő alatt egy 20 kilométeres magasságig felnyúló és 5 kilométer szélességben szétterülő vulkanikus felhőt hozott létre, ami nagyon látványosan jelent meg a műholdfelvételeken is. A hatalmas felhőn belül kb. 190 ezer villámot detektáltak - írja az Időkép.

A kitörés erős lökéshullámot indított útjára, melynek ereje ablakokat tört be a környező szigeteken. A hangrobbanást Új-Zélandon, sőt, hét órával a kitörést követően, a több mint 9000 kilométerre fekvő Alaszkában is hallani lehetett.

A több mint 17 ezer kilométerre lévő vulkánkitörés nyomáshulláma 15 órával a kitörést követően Magyarországot is elérte: légnyomásmérőinken szombat este 8 és 9 között egy gyors, 1-1,5 hPa-os légnyomásnövekedés és süllyedés, majd ezt követően még kisebb nyomásingadozásokat lehetett megfigyelni. Éjjel 2 után érkezett a második nyomáshullám, ami egy átmeneti 1 hPa-t csökkenésként jelenik meg a grafikonokon.

A Hunga Tonga-Hunga Ha'apai több évnyi szünet után 2021. december 20-án tört ki. A vulkáni tevékenység január 5-én alábbhagyott, majd január 13-án egy újabb kitörés következett.

Az első és második lökéshullám a hármashatárhegyi légnyomásmérőn

Időkép

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek