5 évnél régebbi cikk

Kíváncsi vagy a világ legszebb vörös homokos tengerpartjaira?
Fehérvár Médiacentrum fotója
greekairtaxinetwork.com
Kíváncsi vagy a világ legszebb vörös homokos tengerpartjaira?

Hawaiin Kaihalulu tengerpartja, a Galapagos-szigetcsoportnál Rabida, az indonéziai Komodo, a Seychelles-szigetekhez tartozó La Digue, s még a görög Santorini Kokkini nevű strandja is vörös/piros/pink színben úszva várja a turistákat. Olvass tovább, s meglátod, hogy nemcsak a fehér homok lehet gyönyörű!

A turistaparadicsomok általában hófehér homokszőnyeggel csalogatják a nyaralni vágyókat. A kékben és zöldben úszó tenger tökéletes kiegészítője a vakítóan fehér part, mely minden turista és fotós álma. Ez az idillikus kép vetül elénk, amikor tökéletes nyaralásra vágyunk, s ahhoz illő úticélt keresünk. Legyen akár ősz vagy tél, a fehér homok és a forró égöv mindig vonzó.

Vannak azonban olyan strandok, amelyek fekete, élénksárga, zöld, illetve vörös színűek. Ezek a mesébe illő helyek kevésbé ismertek, ám tényleg csodaszépek!

A múltkor már írtam arról, hogy a homok színe, a szemcsék alakja, lekerekítettsége árulkodik arról, hogy milyen eredetű a kőzet. A fehér színű arra utal, hogy mészvázú élőlények vázaiból jött létre. Ebből adódik, hogy a vakítóan fehér homok a korallzátonyok strandjait jellemzi. (Mindemellett meg kell említeni, hogy például Új-Mexikóban a White Sands fehér homokjának alapanyaga nem a kvarc, hanem a gipsz, mely a környező hegyekből sodródott le egy időszakos tóba.)

A sötét vagy fekete színű homok vulkanikus eredetre utal. Itt az alapanyag az obszidián, ami a forrón kiömlő láva és a tengervíz érintkezésekor létrejövő vulkáni üveg, vagy a bazalt, amelyet a tenger hullámai homokká őröltek. A vörös színű homok azt mutatja meg, hogy a közelben jelentős mennyiségű a vas. Ez lehet a földben vagy a vulkáni aktivitás közelében. Vannak olyan tengerpartok, ahol drámai karmazsinvörös sziklákat láthatunk, például a görög Santorini szigetén.

Santorini kivételes természeti adottságokkal rendelkezik: a sziget épületei egy vulkanikus, félhold alakú, beomlott kráter belső oldalán helyezkednek el, szorosan egymáshoz simulva. Állítólag itt tapasztalhatjuk meg a mediterrán világ leglenyűgözőbb napnyugtáját, és a legkülönbözőbb színű strandokat.

A sziget fehér homokos része az Aspri Paralia, vörös homokot Kokkini Paralián találunk, s egyes részein fekete homokon is napozhatunk! A Kokkini Beach mindezek közül kiemelkedik. Legegyszerűbben csónakkal érhető el, de aki bírja a meredek hegyoldalakat, az rövid sétával is eljuthat erre a helyre, ahol a türkízszínű vízbe kúszó vörös park igazán különleges látványt nyújt.

Marsbéli tájra emlékeztető, téglaszínű és karmazsin part vár minket Hawaiin is. Itt a Maui-szigeten taposhatjuk az egyik legvörösebb homokot, mely extrém mértékben tartalmaz vasat. A világ egyik leghíresebb szörfparadicsoma 195 kilométernyi strandot foglal magába.

Aki itt jár, az ne hagyja ki Kaihalulu vörös tengerpartját, mely kevésbé családbarát: a homok durva tapintású, karistolja a talpat, de lélegzetelállító!  Az időjárás is tökéletesnek mondható: télen 24, nyáron 28 fok az átlaghőmérséklet.

Vörösből narancsba kúszik Port Ferro strandja Szardínia nyugati partjánál. A homokot itt mészkő, élénk korallok, vulkáni hulladékok, és vasrészecskék alkotják, sajátos megjelenést adva a strandnak.

Ugorjunk át innen a Galápagos-szigetcsoportra, pontosabban Rabida-szigetére, ahol tűzvörös sziklákat és vörös homokot láthatunk. A partvonalat hatalmas tüskéjű fügekaktuszok szegélyezik, és még oroszlánfókákkal is találkozhatunk! A meglehetősen száraz szigeten van egy sekély vizű lagúna számos madárral – köztük karibi flamingóval, nyílfarkú récével. Hihetetlen, hogy milyen lenyűgöző a partvonalat tarkító vörös vulkáni kavicsok tömege, s az őshonos állatok összképe.

Miközben ezt a  cikket írom, „égi jeleket” is kapok: anyukám épp a „Váratlan utazás” című filmsorozatot nézi, így meg kell említenem a Prince Edward-szigetet is, melyet ez a film tett világhírűvé. A kanadai írónő, Lucy Maud Montgomery regénye alapján készült adaptációban azt mondja Hetty néni:  "Tudom, hogy amikor körülnéztek a kísértetjárta domb tetejéről, látjátok a tanyák fényeit, a nyújtózó réteket, a földet, amelyben halottaink nyugszanak, és ahol a gyerekeink élnek, azt mondjátok akkor: igen, itthon vagyok, ez a mi életünk."

A sziget, mely Kanada legkisebb tartománya, a mai napig próbálja megőrizni érintetlenségét. Nincsenek kiépített strandok, büfék sem sorakoznak szorosan egymás mellett. Helyette természetes öblök, s változatos partszakaszok várják a turistákat.
 

Van itt sós vizű mocsár, szélfútta mező, hófehér (kvarc) homok, hosszú strandok, és vörös homokkő sziklák is. A szigeten találunk olyan részt, ahol a partot 500 mérföldnyi hosszúságban vasban gazdag talaj, szikla és cseresznyeszínű homok fedi. A partot határoló sziklafal is sötét cinóbervörösben pompázik.

S, ha már belevettem e cikkbe privát élményt is – ld. anyukám és a filmsorozat -, akkor meg kell említenem, hogy imádom a hüllőket. Volt már leguánom, kaméleonom (több is), s most is nagyon sok gekkó lakik nálam. Kedvenceim a sárkánygyíkok, melyek természetes élőhelye az indonéziai Komodo nevű sziget. Itt szabadon élnek az akár 3 méteresre is megnövő gyíkok, s itt terül el Pentai Merah rózsaszínű strandja is.

A pirosas-rózsaszínes homok ritkaságnak számít: a homok valójában fehér (elhalt állatok meszes vázainak maradványaiból áll), ám e homok közé vörös korallok szemcséi is keverednek, ami együtt adja ki a különleges színt. A búvárok előszeretettel látogatják meg a Komodo Nemzeti Parkot, mert nagyon szépek a közeli korallzátonyok, bár sok cápa, tengeri kígyó és kockamedúza is él a zátonyoknál, ami veszélyessé teszi a búvárkodást. Pantai Merah-nál viszont vannak biztonságos, kijelölt búvárhelyek.

Görögországban, a Kréta melletti Elafonisi szigetén is rózsaszín a homok: a fehér homokot itt vörös héjú osztrigahéjak színesítik. Kréta legismertebb fürdőzőhelye a sziget délnyugati csücskében fekszik.
 

Az út ide eléggé kalandos: kis eldugott falvakon, hegyszorosokon át vezet a természetvédelmi területre, mely tengerpartja kristálytiszta és nagyon sekély. A strand nagy területtel büszkélkedhet, és hatalmas homokdűnék veszik körbe.  

Pink homokot fedezhetünk fel a Seychelles-szigetekhez tartozó La Digue elnevezésű szigetnél is. Itt hatalmas gránittömbök nyújtóznak, és nagyon finom, puha homok lepi el a partot.

Végül jöjjön Málta: a Ramla-öböl Gozo északi partján található. A szikrázóan kék tengert itt égő narancsszínű homok szegélyezi. Ez az ország egyetlen vörös homokos tengerpartja, alig 40 percnyi sétára Nadur községtől. Nyáron rengeteg turista lepi el a környéket. A hely természetvédelmi területnek számít.

A helyi legenda szerint a közelben lévő sziklamélyedésben tartotta fogva Odüsszeuszt Kalüpszo. A parton a homok alatt római kori emlékek alszanak, a parttal párhuzamosan pedig egy fal romjait pillanthatjuk meg, ami annak emléke, hogy a helybeliek magas fallal akarták megakadályozni a kalózok partraszállását.

 Ugye, mondtam, hogy nem csak a fehér homok lehet gyönyörű?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek