5 évnél régebbi cikk

Tudtad? Itt lesz ingyen levendulaszüret Fejér megyében!
·Életmódtermészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/smaragdfarm
Tudtad? Itt lesz ingyen levendulaszüret Fejér megyében!
·Életmódtermészet·Utolsó frissítés: undefined

Ha eddig nem tudtad, ez a legjobb alkalom, hogy szembesülj vele: nem kell Tihanyig menned, hogy mesés levendulamezők táruljanak a szemed elé! Sőt, az utánozhatatlan illatú, nem csak szemet, de lelket is gyönyörködtető növényt csokorszám haza is viheted. Persze csak megadott időpontban és feltételekkel! Ismerd meg a Fejér megyei levendulafarmot!

Fejér megyében Daruszentmiklóson, Dunaújvárostól nem messze bújik meg az a létesítmény, ahol mindezt megteheted. Ez a Smaragdfarm, ahol már készülnek a nyár beköszöntére, közeledik az idénre meghirdetett levendulaszüret időpontja!

Június 9-től egy bő héten át, délelőtt 10 és este 18 óra között nyugodtan felkereshetjük előzetes bejelentés nélkül a levendulafarmot, szeretettel fogadnak, kutyástól, gyerekestől, hogy jól megszedjük magunkat az illatos gyógynövényből - az ültetvény előre kijelölt részén. Kiskorú gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett és felelősségére vehet részt a szedésben!

Kiemelik, hogy mindenki saját felelősségre merészkedjen be a ragyogó lilában pompázó virágzó mezőre, mivel a méhészetük a levendula ültetvénytől nem messze található, ezért a szedés ideje alatt méhek előfordulhatnak a virágokon. Akit a méhészet is részletesebben érdekel, előzetes egyeztetést követően azt is megtekintheti egyébként, sőt ízletes mézeket is vásárolhat.

Belépőt nem kell fizetni, viszont a helyszínen vásárolt 1400 forintos aratótáskával javasolják a szedést. Ollót, metszőollót és kést pedig csak korlátozott számban tudnak biztosítani, ezért egy jól bevált vágószerszámot érdemes otthonról vinni magunkkal.

A levendula kézi, vagy nem megfelelő eszközzel történő szedése – a cserjék védelme érdekében - tilos.

A helyszínen kész levendulacsokor, szárított virág, különféle mézek, levendulaszörp, fürjtojások és egyéb finomságok is vásárolhatók. Viszont a farm tulajdonosai arra is felhívják a figyelmet, hogy az előre meghirdetett Szedd magad! akción kívül az ültetvényen - érthető módon - szigorúan tilos a levendula szedése. Véssük be tehát a naptárunkba a június 9-től 17-ig tartó időszakot! A Facebook oldalukon pedig folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket a virágmező aktuális állapotáról.

Ha nincs meg kapásból, merre is van Daruszentmiklós, mutatjuk térképen is:

Mire jó a levendula?

 A levendula (Lavandula) az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség 39 fajjal és több hibrid fajjal.  - tudatja a Wikipédia. - A nemzetség leggyakrabban használt faja a közönséges levendula (Lavandula angustifolia), amit sokszor csak levendulaként említenek. Az 1700-as években került Magyarországra.A nemzetség sok tagja kerti dísznövényként ültetett a mérsékelt éghajlaton, felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolajat számtalan kozmetikai termékben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek