3 évnél régebbi cikk

Ismét jön a fülesbagoly felmérés, számoljunk Fehérváron is!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/ivohouska
Ismét jön a fülesbagoly felmérés, számoljunk Fehérváron is!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ezúttal is felméri a telelő erdei fülesbaglyok számát, az elmúlt évben Fejér megyében 405 egyedet regisztráltak, közülük néhány Székesfehérvár közelében töltötte a téli hónapokat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) minden év első havában a lakosság segítségével méri fel az erdei fülesbaglyok telelőhelyeit, az idei összeírásra január 29. és február 1. között kerül sor.

Az erdei fülesbagoly az év madara

Az számlálásban a lakosság segítségét is kéri az MME, a telelő baglyok felmérésében iskolai osztályok, óvodai csoportok, természetbarát társaságok és egyéni túrázók, kirándulók is részt vehetnek.

A bejelentéseket az MME honlapján lehet megtenni, ahol további érdekességek is olvashatóak a 2020-ban az Év Madarának választott erdei fülesbagolyról.

Érdekességek az erdei fülesbagolyról

És hogy miért is érdemes környezetünk fenséges vadászának számlálása és ezzel a védelmében tett intézkedések meghozatala? Nos, az erdei fülesbagoly az egyik leghasznosabb tagja Magyarország madárállományának. A 2020-as számlálás során hazánk 631 településének 871 helyszínéről összesen 16 082 erdei fülesbaglyot jelentettek az önkéntes és hivatásos számlálók.

Érdekesség, hogy Fejér megye 19 településén, köztük Székesfehérváron összesen 405 egyedet figyeltek meg (a fenti adatok nem csupán a hivatalosan meghirdetett, három napon át zajló számlálás időpontjában feljegyzett példányokat tartalmazza, hanem egy bővebb, két hónap alatt beérkezett megfigyelések összesítését).

Az erdei fülesbagoly táplálkozása

Az MME a 2020-as számlálást értékelő összefoglalójában érdekes matematikai példával mutatta be, pontosan mennyire hasznosak is az erdei fülesbaglyok: „A megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók csillagászati száma lehet.

Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több, mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 16 082 bagoly legalább 4 020 500 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztított el a 2019/2020-as telelési időszakban. Hogy ez mekkora szám?

Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva) 100,5 tonna! A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell a drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről. Így ezek a számok is igazolják a baglyok védelmének, költésük segítésének fontosságát.”

Természetesen a fenti számok (szerencsére) nem tekinthetők fix adatnak, hiszen nem minden erdei fülesbagoly került a számlálók szeme elé. Annyi kijelenthető, hogy a tavalyi és az azt megelőző adatok alapján növekedésben van a hazai populáció, így a 2021-es felmérés során az egy évvel korábbihoz képest magasabb észlelést várnak a szakemberek. Fontos a „nulla adat is adat” elv, vagyis az MMe kéri az olyan bejelentéseket is, melyek során a a számlálásban résztvevők egy adott területen nem találkoznak nappalozó erdei fülesbaglyokkal, mert hosszú távon ez az információ is értékes adat lehet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek