9 hónapnál régebbi cikk

Székesfehérvár is aktív volt a Tavaszi Természetlesen
·Kulttermészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Wikipedia
Székesfehérvár is aktív volt a Tavaszi Természetlesen
·Kulttermészet·Utolsó frissítés: undefined

Országosan 18 550 megfigyelést jegyeztek fel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tavaszi megfigyeléssorozatán, ezek közül rengeteg futott be Fejérből, illetve Székesfehérvárról.

Az MME számtalan megfigyelési akcióban kéri a lakosság segítségét, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ezt így foglalta össze a Tavaszi Természetles zárásakor:

„A Tavaszi természetles akció célja, a télen futó Téli Madárleshez és a jelenleg is aktív Fecskeleshez, valamint Gólyaleshez hasonlóan, hogy a lakosság is bekapcsolódhasson a környezetünkben található élőlények megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe. Az eredmények szerint több mint 500 település kertjeiben és parkjaiban zajlottak a megfigyelések.”

Az MME kimutatása alapján a Tavaszi Természetles során 1021 felhasználó töltött fel adatot összesen 1749 helyszínről (1297 kert és 452 park). A feltöltési kedv igen aktív volt az egész országban, ez jól látható az ezeket bemutató térképen is. Székesfehérvárról, illetve Fejérből is több feltöltés történt, ennek köszönhetően szűkebb lakókörnyezetünk megfigyelései is gazdagították a Tavaszi Természetles anyagát. Városunk környékéről összeadva nagyjából félszáz megfigyelési adat futott be, míg az egész országra kivetítve 203 fajról 18 550 megfigyelés adatait rögzítették.

A 203 faj eloszlása a következőképp alakult: 158 madár, 14 kétéltű, 10 hüllő és 6-6 lepke valamint emlős. A leggyakrabban megfigyelt fajok között az első a feketerigó, a második a széncinege, a harmadik a házi rozsdafarkú lett. Az emlősök közül a keleti sün, a vakond és a vörös mókus, a lepkék közül a kardoslepke, a hüllők közül a zöld gyík és az erdei sikló volt a leggyakrabban megfigyelt faj.

Az MME további adatgyűjtő akciói jelenleg is zajlanak, ide kattintva például rengeteg érdekességet találhattok meg például a hazai gólya- és fecske populációkról.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek