2 évnél régebbi cikk

Ízletes rizike, zöld küllő - Kik lesznek 2022-ben az év élőlényei?
·Zöldtermészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
segits.be
Ízletes rizike, zöld küllő - Kik lesznek 2022-ben az év élőlényei?
·Zöldtermészet·Utolsó frissítés: undefined

Egyre több szavazás zárul le és derül ki, mely élőlények kapnak majd kiemelt figyelmet 2022-ben. Összeállításunkban bemutatjuk, miért is lesz különleges a következő év az ízletes rizike és a zöld küllő számára, illetve mely voksolásokon várják még a természetbarátok szavazatait.

Kezdjük azokkal a kategóriákkal, ahol már lezárult a választás vagy épp a szavazás. Már tudjuk, hogy 2022-ben az Év gombája az ízletes rizike lett. Az ízletes rizike (lactarius deliciosus) a Magyar Mikológiai Társaság internetes szavazásán érdemelte ki az Év Gombája címet, a jövőre kiemelt figyelmet kapó gomba fenyők alatt terem júniustól decemberig. Kedvelt faj, ahogy a neve is mutatja, ízletes gomba, kellemes édeskés, gyümölcsös érzetű.

Színes megjelenésű egyéniség, narancs-vöröses, narancssárgás, okkernarancsos, idővel zöldesen foltosodik, kalapja 4-12 cm átmérőjű.  A győztes gombafaj (a többi választotthoz hasonlóan) megkülönböztetett figyelmet kap 2022-ben, több bemutató és ismeretterjesztő program főszereplője lesz, melyeknek köszönhetően az érdeklődők izgalmas információkkal gazdagodhatnak hazánk színes élővilágáról.

Az Év Gombája 2022-ben az ízletes rizike lesz

wikipedia.org

A szárnyasok között is lezárult már a verseny, 2022 Madara a zöld küllő (picus viridis) lett. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szavazásán három jelölt volt, a zöld küllő az összesen befutó 11123 szavazat 41%-t gyűjtötte be, második helyen kékbegy (32%), a harmadikon a vörös gém (23%) végzett.

A zöld küllő gyakorinak mondható harkályfélénk, hazai fészkelőállománya 15-17 ezer párra tehető, ráadásul a szakemberek szerint egyedszáma folyamatosan nő. Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket, de a zárt állományokat elkerüli. Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat, illetve azok lárváit, bábjait is elfogyasztja.

Magyarországon védettnek számít, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Hogy a zöld küllő milyen megkülönböztetett és kiemelt figyelmet kap majd 2022-ben, arról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) január elejére ígért részleteket.

A zöld küllő a kékbegy és a vörös gém előtt végezve lett a 2022-es év madara

hellovidek.hu

Az Év Gyógynövénye az idei évben a fekete nadálytő volt, a 2022-es választásról azonban még nem érkezett információ. Az Év Rovara sincs még meg, itt ugyanis jelenleg is zajlik még a szavazás. Ami bizonyos, három jelölt közül kerül ki a győztes, 2022-ben az Év Rovara lehet a fűrészlábú szöcske (saga pedo), az óriás tőrösdarázs (megascolia maculata) és az óriás énekeskabóca (tibicana haematodes). Ahogy a felsorolásból is látszik, 2022 a rovarvilágban az óriások éve lesz, nem véletlen, hogy a szavazást lebonyolító Magyar Rovartani Társaság a „Szavazz az óriásokra” szlogent adta a versenyek. Szavazni ide kattintva, a lap alján lehet.

A rovarvilág óriásai mellett az Év Fája szavazáson is három jelölt közül lehetett választani. A múlt idő indokolt, itt ugyanis már lezárult a szavazás, az azt kiíró Országos Erdészeti Egyesület azonban még nem hozta nyilvánosságra a győztest. Szavazni október végétől november közepéig lehetett, a három jelölt pedig: kecskefűz (salix caprea), nagylevelű hárs (tilia platyphyllos) és rezgő nyár (populus tremula). A három jelöltről ide kattintva olvashattok bővebb bemutatót.

Még jelenleg is zajlik az Év Hala választás, ahol szintén három jelölt közül kerül ki a győztes. A három jelölt a bodorka (rutilus rutilus), a bagolykeszeg (ballerus sapa) és a széles durbincs (gymnocephalus baloni). A három halról ide kattintva olvashattok részletes bemutatót, ide kattintva pedig szavazhat, melyik legyen az Év Hala 2022-ben. A szavazás december 31-én déli 12 óráig tart, érdekesség, hogy nyomon követhető, hogy áll a voksolás, jelenleg a bodorka vezet, mely a szavazatok 55,5%-t gyűjtötte be, második a széles durbincs (24,4%), harmadik a bagolykeszeg (20,1%).

A halak versenyében jelenleg a bodorka vezet, szavazni az év utolsó napjáig lehet

wikipedia.org

Az Év Kétéltűje/Hüllője választásról sincs még pontos hír, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2021-re a zöld varangyot választotta, a 2022-es győztesről azonban még nincs hír.

Szintén nincs még infó az Év Emlőse választásról, melyet a Vadonleső Program a támogató szakmai szervezetekkel egyeztetve, 2014-ben első ízben hirdetett meg első ízben. A választás célja, hogy minden évben más és más őshonos emlősállatunkra irányítsa a figyelmet, elősegítve azok megismerését és hatékonyabb védelmét. 2021-ben az Év Emlőse hermelin volt, a 2022-es kiválasztottról még nem érkezett információ.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek