1 évnél régebbi cikk

Részleges napfogyatkozás lesz október végén, Székesfehérvárról is láthatjuk
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Részleges napfogyatkozás lesz október végén, Székesfehérvárról is láthatjuk

A mintegy két órán át tartó jelenséget szabad szemmel és távcsővel is meg lehet majd figyelni.

Október 25-én a Nap bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás látható majd Magyarországról, a mintegy két órán át tartó jelenség szabad szemmel és távcsővel is megfigyelhető lesz a déli órákban.

Napfogyatkozáskor a Hold a Földről nézve a Nap elé úszik, és a Hold árnyéka a Földre vetül. Mivel a Hold és a Föld keringési síkja 5,5 fokot zár be egymással, újhold idején a Hold általában nem a Föld és a Nap egyenesén, hanem attól feljebb vagy lejjebb tartózkodik. A napfogyatkozás így ritka, és különleges esemény.

Teljes napfogyatkozás esetén a Hold teljes egészében eltakarja a Napot, részleges napfogyatkozásnál pedig csak egy részét takarja ki a napkorongnak.

A mostani fogyatkozáshoz hasonlót legutóbb 2015-ben lehetett megfigyelni, akkor 59 százalékát takarta ki a Hold a Nap területének. A következő nagyobb, Magyarországról 47 százalékosan látszó fogyatkozás 2027. augusztus 2-án fog bekövetkezni - írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében.

Az égi jelenség Székesfehérvárról nézve valamivel 12:15 után kezdődik, akkor lép be a Hold a napkorong elé. A legnagyobb fázist 12 óra 25 perckor éri el, akkor a Nap átmérőjének 44 százalékáig hatol be a Hold sziluettje.

A jelenség szabad szemmel is látható lesz. Ebben az esetben a távcsőboltokban kapható napfogyatkozás-néző szemüvegek és vizuális napszűrő fóliák tökéletes védelmet nyújtanak csakúgy, mint a hegesztőüvegek DIN 14-es fokozattól.

A csillagászok figyelmeztetnek arra, hogy a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak.

Mint kiemelik, a legkisebb nagyítású távcsővel is tilos a Napba nézni, mert oly mértékű energia fókuszálódhat a retinánkra, hogy az akár a másodperc tört része alatt azonnali vaksághoz is vezethet. Távcsövekhez napszűrő fólia használatát ajánlják.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek