1 évnél régebbi cikk

A Belvárosban több zöldfelületet, a buszokon bankkártyás fizetést szeretnének a fehérváriak
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tóth Gabriella
A Belvárosban több zöldfelületet, a buszokon bankkártyás fizetést szeretnének a fehérváriak

A város lakóinak ezen felül fontos lenne a közszolgáltatások és a közösségi közlekedés további fejlesztése. A többség elégedett többek között a Székesfehérváron elérhető munkahelyek számával, a közbiztonsággal és a közvilágítással is.

Több zöldfelületet szeretnének a Belvárosba a székesfehérváriak, de a város lakóinak fontos lenne a közszolgáltatások és a közösségi közlekedés további fejlesztése is, derül ki a fenntartható városfejlesztési stratégiához kapcsolódó lakossági kérdőívből. A 2022 és 2027 közötti időszakra készülő tervhez még áprilisban kérdezték az interneten a helyiek véleményét, elvárásait és fejlesztési igényeit.

A kérdőívet a város 93 837 lakója közül összesen 1087-en töltötték ki, ami valamivel több mint a teljes népesség 1 százaléka. A válaszadók többsége nő (53%) volt, és leginkább a 26-64 év (82,1%) közötti felsőfokú végzettséggel (61,4%) rendelkező háztartásbeli (67,3%) székesfehérváriak érezték úgy, hogy bele szeretnének szólni a város jövőjébe.

A felmérésből kiderült, hogy a többség a családalapítás miatt kötődik a városhoz. Sokan válaszolták azt, hogy itt születtek, míg a válaszadók több mint harmadának fontosak a helyi munkalehetőségek, de még a város történelmi múltjának is megtartó ereje van. Tízből csak egy ember érzi úgy, hogy a közösség miatt kötődik a városhoz, még ennél is kevesebben (5,7%) kapcsolódnak Székesfehérvárhoz a felsőoktatás miatt.

Kapcsolódó
Ötezerrel több nő él Fehérváron, mint férfi

Az év eleji adatok alapján Székesfehérvár lakossága kevéssel 94 000 alatt van, és ötezerrel több hölgy él a városban, mint az úr. Fejérben összesen hat település van, ahol a lakosság száma meghaladja a tízezret.

Ezek alapján egyáltalán nem meglepő, hogy a túlnyomó többség (75,1%) a közszolgáltatások (iskola, egészségügy, szociális ellátás) fejlesztését tartja a saját életminőségével kapcsolatban elengedhetetlennek. Sokaknak fontos a közösségi közlekedés további fejlesztése (61,4%), míg a válaszadók fele inkább a gyalogos- és kerékpárosbarát közlekedést szorgalmazná. A többség elégedett a Fehérváron elérhető munkahelyek számával: ez csak a felmérésben résztvevők 17,4 százaléka szerint szorul fejlesztésre.

A városban elérhető humán közszolgáltatások többsége átlagos vagy valamivel átlag feletti értékelést kapott. Az 5-ös skálán 3-asra értékelték többek között az egészségügyi ellátást és a közlekedéssel kapcsolatban szinte mindent: gyalogos, kerékpáros ls közösségi közlekedési lehetőségeket, parkolás, utak minősége.

Átlag feletti, azaz 4-es osztályzatot kapott többek között az oktatás (bölcsőde, általános iskolák, középfokú intézmények), de megfelelőnek ítélik a lakók a közbiztonságot, a közvilágítást, a zöldfelületek arányát és a hulladékgyűjtést is.

A felmérés alapján szinte valamennyi székesfehérvári lakó (94,3%) rendelkezik okostelefonnal vagy laptoppal (74,4%), amit leginkább információszerzésre (93,6%), kapcsolattartásra (90,9%) és ügyintézésre (82,5%) használnak.

A fehérvári okosalkalmazások közül a többség a mobiltelefonos parkolási fizetést (52,8%) veszi igénybe, míg a válaszadók hozzávetőleg harmada kapcsolódik rendszeresen a közterületi ingyenes wifihez. A válaszadók közül egyelőre csak minden hatodik használja a Székesfehérvár Appot, míg nagyjából 10-ből 1 fehérvári semmilyen helyi okosalkalmazást nem vesz igénybe.

Kapcsolódó
Székesfehérvár APP -ha mindenről tudni akarsz, ami a városban történik

Nem csak friss hírekről értesülhetsz, a hibabejelentést is gyorsan intézheted és a közvetlen lakókörnyezeted váratlan eseményeiről is elsőként értesülhetsz, ha a Székesfehérvár applikácót használod. 

Ezzel szemben a kérdőívet kitöltők háromnegyede fontosnak tartaná, hogy legyen elektronikus menetrend és ehhez kapcsolódó útvonaltervező, míg az emberek 60 százaléka szerint ideje lenne a bankkártyás fizetési lehetőséget is bevezetni a buszokon. 

A kérdőívben kitértek a városi zöldterületekre és parkokra is. A többség ezeket a helyeket a papírforma szerint a szabadidő eltöltése miatt keresi fel, éppen ezért örülnének, ha a parkok környezetében több büfé, fagyizó, nyilvános vécé és hulladékgyűjtő lenne.

Kiugróan sokan (75,8%) gondolják úgy, hogy a történelmi belvárosban növelni kellene a zöldfelületek arányát a burkolt részek kárára. 

Végezetül az is kiderül a város lakóiról, hogy a helyi termékek közül a többség elsősorban zöldségeket és gyümölcsöket vásárol, amihez főleg a piacokon (73,2%), esetleg közvetlenül a termelőnél (36,1%) jutnak hozzá. De szép számmal (31,4%) akadnak olyanok is, akik már erre is az internetet használják.

A Fenntartható Városfejlesztési Stratégia 2022 részletes eredményeit a szekesfehervar.hu közölte.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek