7 hónapnál régebbi cikk

A diákok véleményére voltak kíváncsiak Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
A diákok véleményére voltak kíváncsiak Székesfehérváron

A fenntarthatósággal, a fiatalok helyben tartásával foglalkozott a Székesfehérvári Diáktanács.

Az ország húsz településéről érkeztek fiatalok a Városháza dísztermébe, hogy a fenntarthatóságról beszélgessenek, előadásokat hallgassanak meg. A fiatalok, a kreatív generáció helyben tartása című konferenciát Székesfehérvár polgármestere nyitotta meg.

"Azt szoktuk mondani, hogy gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan, és ebbe az utóbbiba beletartozik az is, hogy bevonjuk a fiatalokat. Őket érintő kérdésekbe, hiszen ez az ő jövőjük is, az ő környezetükről is szó van. Fontos, hogy ők is elmondhassák a saját véleményüket. Ezért örülök ennek a konferenciának, annak külön, hogy ezt maga a diáktanács találta ki, kezdeményezte, és annak is örülök, hogy az Arconic személyében egy komoly partnerre lelt itt a városban" - mondta a rendezvényen Cser-Palkovics András.

A vitafórumon a települési fenntarthatóságról beszélgettek a fiatalok, arról, hogy mitől lesz vonzó egy város a XXI. században. A fenntarthatósági konferenciák fő célközönsége a 14-29 éves korosztály, a középiskolások, egyetemisták. 

"A mai világban nagyon sokan keverik a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot. A fenntarthatóság három alappilléren áll, egy társadalmi, egy gazdasági, és egy környezetvédelmi  alappilléren. Igazából ezzel kapcsolatban próbáljuk a fiatalokat edukálni. Azt vesszük észre, én is mint cégvezető, hogy egyre jobban érdekli a fiatalokat ez a téma, egyre többször kerül fel egy állásinterjún, hogy mit tesz meg egy cég a fenntarthatóságért. Azért, hogy ezt a kérdést fel tudja úgy tenni egy fiatal, hogy valóban a fenntarthatóság, a fenntarthatósági fejlődési célok felől érdeklődjön, próbáljuk őket oktatni"- tájékoztatta a fiatalokat"- tájékoztatta az fmc.hu-t Molnár Levente, a Youth4TheFuture projektvezetője. 

A konferenciát a Székesfehérvári Diáktanács szervezte. Csűri Bence Ferenc elnök elmondta, a diákokat szeretnék megszólítani, hiszen mint mondja a fenntarthatóság, a jövő a fiatalokon múlik. Fontos híresztelni, hogy miként lehet a Földet megóvni: 

'A Székesfehérvári Diáktanácsnak egész éves programtávjában benne van, akár ha gondolunk a Sóstóra, és az éjszakai túrára, a természetvédelem az alapköve ennek a programnak, de az egészséges életmódot is behozzuk a diákoknak a 24 órás röplabda, illetve a sportnap programként. Próbálunk egész évben tenni azért, hogy a diákokat a fenntartható életmód, illetve a zöld szemlélet tekintetében neveljük és megmutassuk nekik, hogy hogyan tudnak így élni. "

A fenntarthatósági napon környezettudatos vállalatként bemutatkozott a Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. A karbonlábnyomról, az ipari létesítmények károsanyag-kibocsátás csökkentéséről is hallhattak a résztvevők. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek