7 hónapnál régebbi cikk

Már nincs melegük a nyár elején és nem fáznak télen a Telekibe járó diákok
Fehérvár Médiacentrum fotója
Preszter Elemér
Már nincs melegük a nyár elején és nem fáznak télen a Telekibe járó diákok

Külső hőszigetelést kapott az épület, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtésrendszert a Teleki Gimnázium Sziget utcai tagintézményében.

Megújult és megszépült a Teleki Gimnázium Sziget utcai tagintézményének külső homlokzata. Ez a fejlesztés is többek között európai uniós forrásból valósulhatott meg. Székesfehérvár Önkormányzata TOP keretből összesen 1,6 milliárd forintot kapott energetikai fejlesztésekre. Az első ütemben 18 intézmény, iskolák és óvodák újultak meg. Öt intézményben pedig még folyamatban van a fejlesztés.

„A 18 intézményből, amelyben a felújítás megtörtént vagy hamarosan befejeződik, 15 esetben energetikai fejlesztés, és viszonylag kisebb mértékű történt, pl. napelemeket helyeztünk el az adott iskolákban vagy óvodákban. Három esetében viszont teljes, nagy generálkivitelezési munkákat tudunk elvégeztetni. Nyílászáró cserékkel, homlokzatfelújításokkal, hőszigetelésekkel tudtuk ellátni ezeket az épületeket” – tájékoztatta a fmc.hu-t Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, hozzátéve, ezek érintették a Munkácsy és a Táncsics Általános Iskolát és a Teleki Gimnázium tagintézményét. Emellett állami forrásból a Modern Városok Program keretében a vizes blokk is megújulhatott többek között ebben az intézményben is.

„Ez egy régi klazt épület volt, annak minden sajátosságával, így a kivitelezés sem volt egyszerű, de ennek keretében teljes nyílászáró csere történt meg, külső hőszigetelés történt, a tető szigetelése is megtörtént, illetve a belső fűtéstechnológia korszerűsítése is megtörtént. Több mint 400 millió forintból tudtuk megvalósítani ezt a fejlesztést” – ismertette Mészáros Attila alpolgármester.

Feketéné Lengyel Ágnes Dominika, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola tagintézmény vezetője örömét fejezte ki, hogy az energetikai fejlesztés megvalósulhatott. Mint mondja, ráfért, hogy megújuljon az épület, hiszen az intézmény már több mint 40 éves. 

„Mindenképpen nagy segítség, hiszen ez egy 43 éves épület. Az ablakok már olyan rossz állapotban voltak, hogy nagyon örültünk, hogy egy energetikai felújítás keretében az összes nyílászáró cserére kerül, mert azt kell mondjam, hogy pozitív hatása van annak is, hogy az épület szigetelése megtörtént, hiszen a téli és a nyári időszakban is volt már alkalmunk megtapasztalnunk ennek áldásos hatását.”

Az intézményfelújítások folytatódnak. Néhány héten belül kezdődnek a munkálatok a Hétvezér Általános Iskola és az Arany János Általános Iskola vízivárosi épületében.

Kapcsolódó
Mintaprojekt lett a Tóparti Gimnázium energetikai felújítása

Az építőipari beruházásokra vonatkozó közbeszerzések közel 50 százalékát energetikai felújításokra írják ki, amelynek célja az épületek rezsijének csökkentése - derül ki a BUILD IT Mérnökiroda összefoglalójából.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek