10 hónapnál régebbi cikk

Folyamatosan érkeznek az egykori koronázó bazilika megmaradt kövei a fehérvári Kőtárba
·Kultfejlesztés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Folyamatosan érkeznek az egykori koronázó bazilika megmaradt kövei a fehérvári Kőtárba
·Kultfejlesztés·Utolsó frissítés: undefined

Kulturális, közösségi és tudományos célra is használhatják majd a székesfehérváriak a megújuló Köztársaság mozi épületét. Itt kap helyet a Bazilikatörténeti Kiállítótér és Látogatóközpont, mely otthont ad a Solium regni - Az ország trónusa című állandó kiállításnak is.

Hétfőn sajtónyilvános bejárás tartottak Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselőjének, Cser-Palkovics András polgármester és Pokrovenszki Krisztián a Szent István Király Múzeum főigazgatójának részvételével a várkörúti épületben.

A nagyberuházás mintegy 3,5 milliárd forintból az Árpád-ház Program keretében valósulhat meg kormányzati támogatásból a nemzet történelmi fővárosában. Egy olyan kulturális és információs pontot alakítanak ki, amely a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódva bemutatja annak történelmi, társadalmi, földrajzi és építészeti jelentőségét. A tervek szerint őszre készülhet el a Kőtár, Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont Székesfehérváron, mely az Árpád-ház program utolsó projekteleme.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy a Köztársaság mozi valóban nagyon fontos része volt egykor a város életének, még a második világháború előtt épült. Következett egy hosszú időszak, ami alatt az épület teljesen zárva volt, majd sikerült megmenteni az Árpád-ház Program keretében. Egy olyan intézmény jöhet létre, mely látogatóközpontként „előszoba” lehet a koronázó bazilika történetének megismeréséhez. A képviselő azt is felidézte, hogy a koronázó bazilika köveit második alkalommal tudják megmutatni Székesfehérváron. , ugyanis ezek a kövek egyszer már a Csók István Képtárban láthatóak voltak és most ismét bemutatásra kerülnek a Solium regni - Az ország trónusa című állandó kiállításon.                                                                    

Különleges kiállítás születik

Az egykori moziépület belmagasságát kihasználva egy különleges kiállítótér jött létre, ahol a 21. századi technikai megoldásokkal lehetőséget teremtettek az egykori bazilika tömbjének bemutatására. A szakemberek elmondták, hogy a megmaradt kövek és az azok kiegészítésére szolgáló installációk révén ismerhetik meg a látogatók a Székesfehérvár történelmében oly fontos Szent István-i korszakot. 

„A Köztársaság mozi meghatározó intézmény volt a város közösségi és kulturális életében, rengeteg embert kötnek ide személyes emlékek. Az épület az elmúlt évtizedekben egyre rosszabb állapotba került, az állaga nagyon leromlott, így igyekeztünk megtalálni és egy tervbe beilleszteni az új funkcióját. Az Árpád-ház Program egy keretrendszer, melybe beilleszthető volt a felújítás, és megmenthetővé vált az épületegyüttes. Ez összefügg a Nemzeti Emlékhellyel is, ami kultikus helye az összmagyarságnak, a magyar nemzet történelmi bölcsője” – fogalmazott Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere azt is kiemelte, hogy a moziépület és a Nemzeti Emlékhely közel fekszik egymáshoz, így adta magát, hogy a moziban egy látogatóközpontot és a köveknek egy „látványraktárt” alakítsanak ki, lehetőséget biztosítva a lelki feltöltődésre és a szellemi gazdagodásra egyaránt. 

Már szállítják a köveket

Folyamatosan érkeznek az egykori Nagyboldogasszony-bazilka kövei a Várkörúti épületbe. A  pinceszinten egy 350 négyzetméteres területen kapnak helyet az értékes kőanyagok, valamint az iratanyag is - tájékozatott Pokrovenszki Krisztián. A Szent István Király Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a pincerész már elkészült és oda megkezdhették az egykori koronázó bazilika köveinek a beszállítását. Ezt természetesen szigorú feltételek mentén és  kőrestaurátori szakfelügyelet mellett végzik a szakemberek. Az egyes kiállítóterekben is megkezdődtek a hasonló munkálatok. Az első emeleten a gótikus rész már majdnem berendezésre került. 

A földszinten lesz a hajdani nézőteret idéző, 400 négyzetméter alapterületű, változó belmagasságú, íves falú kiállítótér. Itt idézik meg a bazilika alapítójának, Szent Istvánnak az alakját és az alapítás időszakát. A kiállításon kívül itt lesz egy könyvtár, rendezvényeknek helyet adó tárgyaló, foglalkoztató tér, továbbá egy kutatóintézeti irodaegység. Az első emeleti kiállítás időrendben mutatja be az egymást követő két gótikus építési periódus jellegzetességeit. A második emeleten lesz egy kétirányú múzeumpedagógiai foglalkoztató, valamint a prépostság és a bazilika kutatástörténetét bemutató tárlat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek