1 évnél régebbi cikk

Már négy fehérvári gimnázium van az ország száz legjobbja között
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Már négy fehérvári gimnázium van az ország száz legjobbja között

Néhány napja megjelent a HVG Rangsor Középiskola 2023. Az ország száz legjobb gimnáziuma között ezúttal a Vasvári, a Teleki és a Tóparti mellett már helyett kapott a Ciszterci Szent István is.

A tavalyi hárommal szemben idén már négy székesfehérvári gimnázium szerepel a HVG frissen megjelent országos gimnáziumi rangsorában. Városon belül azonban szinte teljesen felborult a sorrend: miközben a legutóbbi kiadványban még a legjobb fehérvári középiskolának számító Tóparti tizenhat helyet veszített, addig a tavalyi bronzérmes Vasvári huszonkét helyet javított. A Teleki öt hellyel kúszott feljebb az egy évvel ezelőttihez képest, a Ciszterci Szent István pedig némi kihagyás után újra felkerült a százas listára.

Ezek után Fehérváron belül így alakul a gimnáziumok erősorrendje a kiadvány szerkesztői szerint:

  1. Vasvári Pál Gimnázium - 46. hely (tavaly: 68. hely)
  2. Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola - 54. hely (tavaly: 59. hely)
  3. Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium - 65. hely (tavaly: 49. hely)
  4. Ciszterci Szent István Gimnázium - 84. hely (tavaly: -)

Magyarország legjobb gimnáziuma idén az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium lett. Holtversenyben második a tavaly az első helyen osztozó egyaránt fővárosi Eötvös és Fazekas lett. A legjobb tízbe két vidéki gimnázium került: a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola (7.), valamint a veszprémi Lovassy László Gimnázium (10.).

A száz legjobb gimnázium közül 40 budapesti, 60 pedig vidéken működik. Ha csak a vidéki gimnáziumok helyezéseit vizsgáljuk, akkor a Vasvári a 20., a Teleki 24., a Tóparti a 33., míg a Ciszterci 49. helyen végzett. Megyék tekintetében csak Pest (11), Győr-Moson-Sopron (7) és Bács-Kiskun (5) szerepel több oktatási intézménnyel a rangsorban, mint Fejér. Megyénkhez hasonlóan négy-négy gimnáziumot adott még a legjobbak közé Hajdú-Bihar és Veszprém is.

A lista alapján jelenleg a legerősebb székesfehérvári középiskolának a Vasvári Pál Gimnázium számít. Az iskolában 720 diákot oktat 58 tanár, négy és hat évfolyamos képzési formában. A szakkörök közül külön kiemelik az énekkart, a színjátszást és a természetjárást. A szokásos csapatsportok mellett lehetőség van floorballozni, szertornázni, de gerinctornára is járhat, aki szeretne. A HVG erősorrendje szerint a Vasvári a magyarérettségiben (29. hely) és a nyelvi érettségiben (48. hely) szerepelt a legjobban az ország iskolái között. A végzősök 9 százaléka tanul tovább külföldi felsőoktatási intézményben.

Öt helyett javított, és továbbra is az országos lista középmezőnyéhez tartozik a Teleki Blanka Gimnázium. A város és egyben a megye második legerősebb középiskolájában a tanári kar létszáma 53 fő, akik 661 diák képzéséért felelnek. Az iskolában a megszokott négy és hat évfolyamos oktatás mellett lehetőség van 1+4 éves nyelvi előkészítős gimnázium választására is. Elegendő jelentkező esetén minden tárgyból indul specializáció, de többféle szakkör és sportolási lehetőség is várja a diákokat. A megszokott sportpályák mellett a sulinak saját kondiparkja is van. A végzősök 2 százaléka felvételizett sikerrel külföldi felsőoktatási intézménybe.

Idén a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium lett a harmadik legjobb székesfehérvári középiskola. A  Fürdő sor 5. alatt napról napra 60 fős pedagóguskar felügyeli a 624 diákot. A négy és hat évfolyamos oktatás mellett itt is választható az 1+4 éves nyelvi előkészítős gimnáziumi képzés. A gyerekek a legtöbb tantárgyból járhatnak fakultációra, akinek pedig marad még energiája és ideje, csatlakozhat az iskola színjátszó csoportjához, az énekkarhoz, de van kreatív írással és rajzzal foglalkozó szakkör is. A legnépszerűbb csapatsportok mellett a diákok kipróbálhatják a floorballt, a tollaslabdát és az asztaliteniszt is. Emellett népszerű a Tópartiban a zenés gimnasztika és a gerinctorna is. A végzősök 1 százaléka folytatja tanulmányait külföldi felsőoktatási intézményben.

Fehérváron a negyedik, az országban a 84. legjobb középiskola lett a Ciszterci Szent István Gimnázium. Az egykori Józsefbe manapság 738 tanuló jár, akiket 55 tanár felügyel. A hagyományos négy évfolyamos képzés mellett a belvárosi gimnáziumban nyolc évfolyamos oktatást is választhatnak a szülők. Versenytársaikhoz hasonlóan itt is szinte minden tantárgyból lehetőség van fakultációra járni, de ajánlják még az énekkórust, a diákszínjátszó szakkört és a sportköröket is. Igazi különlegességnek tűnik az iskolai könnyűzenekar, a gitáros-misés zenekar és a robotikaszakkör. A megszokott sportolási lehetőségek mellett a ciszter gimiben lehetőség van a vívás kipróbálásra is. Az iskola végzőseinek átlagosan 1 százalékát veszik fel külföldi felsőoktatási intézménybe.

A tavalyi rangsort itt lehet újra átfutni:

Kapcsolódó
Ez most a három legjobb székesfehérvári gimnázium

Három fehérvári gimnázium is van az ország 100 legjobbja között. A lista élén holtverseny alakult ki két budapesti iskola között.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek