5 hónapnál régebbi cikk

Gyorsan emelkedik a Velencei-tó vízszintje
·T-T-ZVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fiers Gábor
Gyorsan emelkedik a Velencei-tó vízszintje
·T-T-ZVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined

Napról napra magasabb a vízállás, egyre több a víz a tóban.

A Velencei-tó hetek óta a korábbi évek minimuma alatti szinten tetőzött. A korábbi negatív rekord először július utolsó napjain dőlt meg, majd azóta tovább apadt a tó vízszintje, és a legalacsonyabb vízállást augusztus 19-én, pénteken mérték. Ekkor a Vízügyi Igazgatóság információi szerint 50 centire apadhatott a vízszint az agárdi vízmércénél.

A térséget azonban épp ekkor érte el a közelgő zivatarok kifutószele, így elképzelhető, hogy a legalacsonyabb, 50 centiméteres érték az automatáink szerinti 64 km/órás széllökésnek tudható be. A környező órákban a Vízügy 51 és 54 centiméteres szinteket mért - írja az Időkép.

Ez azonban mit sem von le annak a mérésnek az értékéből, miszerint augusztus 20-án a tó vízszintje már elérte az 59 centiméteres magasságot. Azóta ekörül ingadozik a vízszint, ma reggel (hétfő 9:00) szintén 59 centit mértek Agárdnál.

A térségben az Időkép Velencén elhelyezett csapadékmérő automatájának mérései szerint péntek óta 45 milliméter eső esett, így a tó vízgyűjtőjéről és a saját felületén is bőven érkezett utánpótlás. A csapadékos napok még nem értek véget, a napokban a vízszint további emelkedése várható.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek