1 évnél régebbi cikk

„Van lépcső a tóba és víz is van még” – a szemünk láttára pusztul el a Velencei-tó
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fiers Gábor
„Van lépcső a tóba és víz is van még” – a szemünk láttára pusztul el a Velencei-tó

A gyerekek élvezik a dagonyázást, a felnőttek tágra nyílt szemekkel bámulják a víz hűlt helyét. Szomorkás ez a nyár a napról napra fogyó Velencei-tónál.

Talán soha nem volt még ennyire kézzelfogható a klímaváltozás Székesfehérváron és környékén, mint ezekben a napokban. Példa nélküli forróság és aszály teszi pokollá a júliust, de mindez semmi ahhoz képest, ami a Velencei-tóval történik. Az egyik legkedveltebb üdülőhely ugyanis napról napra, centiméterről centiméterre fogy el a szemünk láttára.

Egyáltalán nem túlzás, amikor azt mondják, hogy drámai a helyzet a tónál. Szombaton még 4 centiméterre volt a vízállás a valaha mért legalacsonyabbtól, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapja szerint ez azóta még tovább csökkent. A tendencia pedig egyáltalán nem biztató, mert a grafikon alapján úgy tűnik, hogy az utóbbi hetekben felgyorsult a folyamat.

Hétfő kora délután Gárdony népszerű szabadstrandja mellett a mólónál talán ha bokáig ért a víz. A csónakoknak hűlt helye a kikötőben, az évekkel korábban a tóba dobált sörösdobozok felirata is tökéletesen olvasható, annyira sekély a víz. Néhány méterre innen, a parttól 10-20 méterre egy nő a kutyáját trenírozza a térdig érő vízben. Valamivel odébb mélyebb a víz, ha úszni nem is, pacsálásra legalább alkalmas.

Ehhez képest Velencénél valóságos apokalipszis fogadja a strandolókat. A tónak hűlt helye, 30-40 méterre a tűzforró homokos parttól érheti először víz a talpakat. Ami különösen ijesztő, hogy a visszahúzódó tó medre már teljesen kiszáradt, jó ideje nem érte víz ezt a területet. Akármelyik katasztrófafilmben megállná a helyét a látvány, de a valóság sem egyszerű: a gyerekek élvezik a dagonyázást, tanácstalan szüleik pedig próbálják a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből, ha már ezt a partszakaszt választották erre a napra.

De mindennél szomorúbb a hangulat. Talán a rekkenő hőség, de az is lehet, hogy az ebédidő miatt nyoma sincs a korábbi zsongásnak. A nyaralók lehajtott fejjel poroszkálnak, csak a néhány, még kitartó büféből hallatszik valamiféle alapzaj. Egyébként zavarba ejtő csend van.

Mindennél jobban leírja a helyzetet a gárdonyi fizetős parkoló őrétől elkapott néhány mondat. A férfi egy éppen bekanyarodó autósnak sorolja a legfontosabbakat. Vagyis bár a strand ingyenes, a parkolásért napidíjat kell fizetni. A part rendezett, füvesített és még hely is akad bőven. 

„Van lépcső a tóba és víz is van még” - teszi hozzá végül.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek