8 hónapnál régebbi cikk

Különleges és díjnyertes az okosbója, amit a Velencei-tavon használnak
Fehérvár Médiacentrum fotója
MOHOSZ Velencei-tó
Különleges és díjnyertes az okosbója, amit a Velencei-tavon használnak

Európában is egyedülálló magyar fejlesztésű okosbója vigyáz mostantól a tó vízminőségére. Megkönnyíti az előrejelzéseket, több idő juthat a szükséges intézkedésekre.

A horgász szövetség és az agrártudományi egyetem egy fejlesztő céggel közösen dolgozott a különleges műszeren, amely önműködően vizsgálja a tó vizének paramétereit a teljes vízoszlop hosszúságában.
Ezt az az egyedülálló szerkezetet, azért fejlesztették, hogy a víz minőségéről adjon tájékoztatást. Az önműködő bója képes mintákat venni a víz teljes hosszúságából a mért adatokat pedig feldolgozza és online továbbítja a központi rendszernek.

A folyamatos ellenőrzés segíthet egy várható oxigénhiányos állapot kialakulásának előrejelzésében, valamint az őshonos halállományok megmentésében. A biztosabb előrejelzések pedig lehetővé teszik, hogy nagyobb idő jusson a lakosság tájékoztatására és szükséges intézkedésekre is.

A Velencei-tavon kívül telepítettek okos bóját a Kis-Balatonra és az egyik legnépszerűbb horgásztóra a Maconkai-víztározóra is. De mint az elnökhelyettes fogalmazott, az lenne a cél, hogy mindenhol legyen ilyen szerkezet. Az okosbója elnyerte a 2023. évi Magyar Ipari Célgép Nagydíjon az „Év környezettudatos öko-célgépe” díjat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek