2 évnél régebbi cikk

Jogerősen felmentették a nádasdladányi késelés elkövetőjét
·Bűnügyítélet·Utolsó frissítés: undefined
Jogerősen felmentették a nádasdladányi késelés elkövetőjét
·Bűnügyítélet·Utolsó frissítés: undefined

Jogerős a felmentő ítélet a nádasdladányi emberölési ügyben. 2019 nyarán a településen falunap volt, amikor a késelés történt. Egy kálozi férfi a helyszínen életét vesztette. A bíróság a lefolytatott eljárás alapján megállapította: a vádlott mindvégig jogos védelmi helyzetben volt.

A közlemény szerint a Székesfehérvári Törvényszék a 2021. október 22-én meghozott ítéletében a vádlottat felmentette az emberölés bűntette alól.

"A Fejér Megyei Főügyészség az ítélethirdetést követően a vádlott bűnösségének megállapítása és szabadságvesztés büntetés kiszabása érdekében fellebbezést jelentett be, melyet a Győri Fellebbviteli Főügyészség a bírósági ítélet és az iratok átvizsgálását követően visszavont. Ezzel a felmentő ítélet jogerőre emelkedett." – olvasható a kiadott közleményben.

Ebből az is kiderül, hogy a vádirat szerint 2019. június 2-án a hajnali órákban, Nádasdladányban egy nyilvános rendezvényen lévő rendezvénysátorban a vádlott és a sértett között – utólag már nem tisztázható okból – szóváltás alakult ki, mely során a sértett a vádlott arcába fejelt. Ezt követően kölcsönösen tettleg bántalmazni kezdték egymást. Emiatt a biztonsági személyzet eltávolította őket a sátorból.

A két férfi később ismét egymásnak ugrott. Ütlegelték egymást és a biztonsági őröknek kellett  szétválasztani őket. A sértett a barátjával elindult a rendezvénysátortól vezető úton. A vádlott utánuk ment és verekedni hívta a sértettet, mire annak barátja ököllel megütötte a vádlottat, aki a földre esett. Miután a vádlott felállt elszaladt a sértett pedig utána futott.

A megvilágítás nélküli murvás út mellett sikerült elrejtőzni a vádlottnak, majd amikor a sértett mellé ért, előugrott, és a magánál tartott késsel kétszer – a hasa jobb oldalán, valamint a mellkasán –  megszúrta a sértettet, aki a második szúrást követően röviddel elvesztette eszméletét és a helyszínen elhalálozott.

"Ezzel szemben a bíróság a lefolytatott eljárás alapján azt állapította meg, hogy a vádlott az események során mindvégig jogos védelmi helyzetben volt. Azzal, hogy az őt ért bántalmazást követően a helyszínről elszaladt, egyértelmű és félreérthetetlen jelét adta annak, hogy nincs semmiféle támadó szándéka. A sértett halálát eredményező szúrásra úgy került sor, hogy a sötét szervizúton a sértett a vádlottat utolérte, hátulról ököllel a fejét ütlegelte, a nyakát megragadta, közben azt kiabálta, hogy „megdöglesz”, illetve „megöllek”. E közben a vádlott a zsebkését elővette, és azzal hátrafelé kifordulva szúrta meg két alkalommal a sértettet"- derül ki a közleményből.

A bíróság a jogos védelem körében kialakult joggyakorlatra hivatkozva kimondta, hogy a jogtalan támadás elhárításának kockázatát a támadónak kell viselnie, illetve a jogtalan támadással szemben nem vitatható az elhárítás szükségessége.

Borítókép: fmc.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók