2 évnél régebbi cikk

A békés szomszédi viszony 3 egyszerű alappillére
·Életmódszomszédság·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
nivo.hu
A békés szomszédi viszony 3 egyszerű alappillére
·Életmódszomszédság·Utolsó frissítés: undefined

Kevés ember tud több borsot törni az orrunk alá, mint a szomszédaink, éljünk akár lakótelepen, akár családi házban. Az állandó bosszankodás elkerülése végett érdemes a jó viszonyra törekedni a mellettünk élőkkel, ami nem is olyan nehéz, ha betartunk pár alapszabályt.

A telekhatárok egyértelmű kijelölése

Számos konfliktus forrása lehet, ha nincs jól láthatóan elhatárolva, hogy hol végződik a mi telkünk és hol kezdődik a szomszédainké. Ha például egyáltalán nincs kerítés, vagy csak egy jelképes “tákolmány” választja el a két udvart, amin esetleg rések is találhatóak, akkor óhatatlanul is előfordulhat, hogy átszökik a kutya, a szomszéd gyereke átjön és végigszalad a veteményeskerten, vagy éles vitát generál, hogy kihez tartozik a telekhatáron álló gyümölcsfa.

Ezeket viszont mind el lehet kerülni egy masszív szerkezetű kerítéssel, amit azelőtt érdemes felépíteni, hogy a szomszéddal ápolt kapcsolat elkezdene megromlani a fentiekhez hasonló szituációk miatt. A tervezés során gondoljuk át azt is, hogy milyen mértékben szeretnénk elszigetelődni a mellettünk élőktől.

Egy teljesen zárt kerítés például nem csak a szabad átjárást, hanem a belátást is megakadályozza, így ha korábban már többször is frusztráltan éreztük magunkat a szomszédunk kíváncsi tekintete miatt, akkor ezzel egyszer s mindenkorra véget vethetünk a leskelődésnek. Ellenben, ha nem akarjuk erőd módjára körbehatárolni az udvarunkat, akkor jó megoldás lehet egy hézagos kerítés is. 

A Nívó gondozásmentes elemek kiválóak mindkét célra, hiszen többféle kerítés is építhető belőlük: a lécek felhelyezhetőek vízszintesen vagy függőlegesen, illetve hézagosan vagy soroltan is. A kerítés megjelenését teljesen személyre szabhatjuk, lehet magasabb vagy alacsonyabb is, ahogy számunkra a legkedvezőbb. A lényeg, hogy ízléses és kellemes megjelenésű legyen, mellette pedig a funkcióját is maradéktalanul ellássa. 

A tartóssággal pedig biztosan nem lesz gond, hiszen az elemek a speciális festésnek köszönhetően jól tűrik az UV-sugárzást, a csapadékot és a hőmérséklet ingadozását egyaránt.

Egymással szembeni tolerancia

Mindenkinek jobb, ha a gyakorlatban is alkalmazzuk a békében való egymás mellett élés íratlan szabályait. Ilyen például, ha hétvégente nem kora reggel állunk neki nagy zajt csapni valamilyen szerszámgéppel, és nem akkor kezdjük el elégetni a kerti hulladékot, amikor a szomszéd éppen nagymosást tart, és teli a kertje a száradó ruhákkal.

Persze a saját udvarunkban nem kell lábujjhegyen járni, de a gyerekek egész napos kiabálása igenis zavarhatja a mellettünk élőket, ezért ragaszkodjunk ahhoz, hogy a család minden tagja tartsa magát a toleráns, illedelmes viselkedéshez - még otthon is. 

Udvarias viselkedés

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor például építkezés vagy felújítás miatt elkerülhetetlen, hogy zajjal és porral “örvendeztessük meg” szomszédainkat. Ilyenkor legyünk udvariasak, és már a munkálatok megkezdése előtt kérjük szíves türelmüket a várható kellemetlenségek miatt. Egy ilyen gesztus semmibe sem kerül, de annál többet jelent.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek