2 évnél régebbi cikk

Miért hatékony eszköz a függőségek kezelésében a csoportterápia?
·Életmódfüggőség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
swanlake.hu
Miért hatékony eszköz a függőségek kezelésében a csoportterápia?
·Életmódfüggőség·Utolsó frissítés: undefined

A filmekben gyakran láthatjuk, hogy a különféle addikciókkal küzdő főhősök csoportos terápián vesznek részt, melynek során elmesélik a többieknek a történetüket, és együtt próbálják kitalálni, hogy miképp lehetne kilábalni a függőségből.

Efféle csoportos foglalkozások pedig közel sem csak a filmvásznon léteznek, hanem a valóságban is! Sőt, a csoportterápia a szakemberek szerint is a gyógyulás egyik legfontosabb alappillére. 

A csapat összekovácsoló ereje

Bár elsőre kellemetlennek tűnhet, és zavarban érezhetjük magunkat, amikor idegenek előtt kell beszélnünk a függőségünkről és a legbensőbb félelmeinkről, de ezeknek a terápiáknak hihetetlen ereje van.

A csoport ugyanis egyfajta természetes közeget jelent az életünkben. Hisz gondoljuk csak végig: a családunkat is értelmezhetjük úgy, mint egy szűk csoportot, a rokonság lehet egy nagyobb csoport, a barátaink vagy a kollégáink körében pedig szintén egy csoport részei vagyunk. Ezt modellezik a terápiák is. A tagok által külső szemmel, mások visszajelzései alapján láthatjuk saját magunkat, és minél több a résztvevő, annál több szempontból ismerhetjük meg a valós énünket. 

Hogyan működik egy terápiás csoport?

Csoportterápiákat ma már sok helyen tartanak, többek között a balatonfűzfői Swan Lake Központban is, ahol számos különféle terápiás forma várja a gyógyulni vágyókat, a többségük pedig csoportos jelleggel működik.

Egy ilyen közösségben minden fél egyenrangú. A résztvevők nem bírálják egymást, és nem adnak tanácsokat, hanem a cél az, hogy a csoportos beszélgetés támogató, őszinteségre késztető erejével rájöjjenek, milyen mélyen gyökerező problémák idézték elő a függőséget. Ezután azt vizsgálják - ugyancsak közösen -, hogy kinek mely területen kell fejlődnie, miben kell változnia ahhoz, hogy maga mögött hagyja a szenvedélybetegségét. A csoport tagjai támogatják, segítik egymást, ám az ilyesfajta terápia a gyakorlásra is lehetőséget ad. 

A foglalkozások során ugyanis számos olyan készséget is elsajátíthatunk, melyeket sajnos az iskolában nem tanítanak meg, pedig igen fontosak lennének a mindennapi élethez. Ilyen például az érvelés, melynek során észérvekkel, egyszerűen kiállunk a saját érdekeinkért, még ha egy olyan alárendelt viszonyról is van szó, mint a főnökünkkel történő konfrontálódás. A tanult technikákat még a legszigorúbb munkahelyeken is bátran lehet alkalmazni.

Továbbá megtanulhatjuk más megközelítésből vizsgálni az életünk során felmerülő nehézségeket, kudarcélményeket. Hogy ne csak a krízist lássuk, hanem azt is, hogy az adott helyzet milyen előnyöket tartogat számunkra (például kitartóbbá válhatunk általa). A csoportterápia során pedig a résztvevők egymáson gyakorolhatják a tanult technikákat.

A terápia utóhatása

Az új készségeket természetesen nemcsak a csoporton belül, hanem a való életben is alkalmazni kell. A támogató közösségben történő gyakorlás hatására idővel képesek leszünk a csoportos terápia nélkül is megbirkózni a nehézségekkel, kezelni a stresszt, és szembenézni a kihívásokkal.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek