2 évnél régebbi cikk

Odalett a Bencék királysága: a Hanna és a Levente a legnépszerűbb keresztnév
·Hírekkeresztnevek·Utolsó frissítés: undefined
Odalett a Bencék királysága: a Hanna és a Levente a legnépszerűbb keresztnév
·Hírekkeresztnevek·Utolsó frissítés: undefined

Véget ért a Bence 2003 óta tartó uralkodása a keresztnevek népszerűségi listáján. 19 év után először nem ezt a nevet adták a legtöbb 2021-ben született fiúnak. Az elmúlt esztendőben a lányoknál a Hanna, a fiúknál a Levente bizonyult a leggyakrabban választott névnek.

A Bence keresztnév 2003 óta töretlen népszerűségnek örvendett, az adott években született fiúk közül a legtöbbet ezt a nevet kapták szüleiktől. A név 2003 óta állt a népszerűségi lista élén, uralkodása azonban véget ért: 2021-ben a legtöbb újszülött fiúgyermek Levente néven került be az anyakönyvekbe.

A Levente az elmúlt években általában a harmadik legnépszerűbb fiúnévnek számított. 2020-ban aztán visszacsúszott a negyedik pozícióba, 2021-ben viszont a legtöbb szülő ezt a keresztnevet választotta: tavaly 1332 fiú kapta első, 180 pedig második keresztnévként.

A második helyen a Máté végzett, alig lemaradva a Leventétől. 2021-ben összesen 1314 Mátét anyakönyveztek. Érdekesség, hogy a Máté sokkal népszerűbb volt az élen végző Leventénél a második keresztnév kategóriájában: a Mátét 280 alkalommal választották második névként.

A fiúknál a lista harmadik helyén a Dominik végzett (1289 első és 259 második keresztnévvel), míg az eddigi uralkodó Bence csak a negyedik helyen zárt 1276 első és 196 második keresztnévvel. Az első tízbe még az Olivér, a Noel, a Marcell, a Dániel, a Zalán és az Ádám fért be.

A névválasztáskor már új trendek diktálnak, klasszikus lány és fiú neveink nincsenek a legkedveltebbek között.

pixabay.com/blankita_ua

A lányoknál nem volt változás. A Hanna továbbra is töretlenül népszerű, vagyis a hölgyeknél nem történt trónfosztás. 2021-ben az anyakönyvi adatokba a Hanna 1355 alkalommal első, 336 alkalommal pedig második keresztnévként került be, ezzel a leggyakrabban adományozott női név lett az elmúlt esztendőben.

A korábbi évek dobogósa, a Zoé ezúttal a második leggyakoribb volt, 1138 alkalommal első, 420 alkalommal második keresztnévként választották, míg a 2020-as második Anna ezúttal a harmadik pozícióba szorult (1133 első, 500 második keresztnév). Az első tízben az ifjú hölgyeknél még megtaláljuk a Léna, Luca, Emma, Boglárka, Lili, Lilien és Lara neveket.

De mi a helyzet a régi, klasszikus nevekkel, melyek a évtizedekkel korábban még a leggyakrabban előforduló keresztnevek voltak? Nos, a fiúknál a László csak 22., a Tamás 23., az István 34., az Attila 36., a Gábor 42., a János pedig 43.  A lányoknál a Dóra csak 37., az Eszter 51., a Júlia 58., a Barbara pedig 85. helyen végzett.

Ha szeretnétek tudni, hogy mely nevek kerültek be az első száz közé 2021-ben és hogy melyik név pontosan hány alkalommal került be az anyakönyvekbe 2021-ben, akkor az adatokat összesítő táblázatot ide kattintva tudjátok letölteni.

Borítókép: piaxabay.com/Marjonhorn
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek