2 évnél régebbi cikk

Oscar 2022: ők lehetnek a legfontosabb kategóriák győztesei
·FilmOscar·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Apple TV+
Oscar 2022: ők lehetnek a legfontosabb kategóriák győztesei
·FilmOscar·Utolsó frissítés: undefined

A CODA lesz a legjobb film, Jane Campion pedig a legjobb rendező. Harmadik jelölését váltja Oscarra Jessica Chastain és Will Smith, de az egyetlen magyar jelölt is Oscart kap a Dűne látványvilágáért.

Órákon belül elkezdődik a 94. Oscar-gála. Mire hétfőn munkába indulunk, már tudni fogjuk, hogy idén tarol-e a Netflix 12 díjra jelölt westernje (A kutya karmai közt), lesz-e magyar díjazott a legjobb látványtervezés kategóriában (Dűne, Sipos Zsuzsanna), és kiderül, hogy a japán Vezess helyettem az Élősködők nyomdokaiba léphet-e vagy sem.

Aki nem bír hétfő hajnalig várni, a különböző esélylatolgatások helyett inkább forduljon a fogadóirodákhoz. A bukmékerek ugyanis az elmúlt években viszonylag alacsony hibaszázalékkal jósolták meg a díjak sorsát: alkalmanként 3-4 Oscar-győztest nem találtak csak el.

Ezek alapján a legfontosabb kategóriákban ők kapják majd az aranyszobrokat:

Legjobb látványtervezés

A papírforma szerint lesz újabb magyar Oscar-díjas. A fogadóirodák szerint a kategória toronymagas esélyese a javarészt Magyarországon forgatott Dűne. A sci-fi látványvilágán pedig Sipos Zsuzsanna berendező is dolgozott Patrice Vermette látványtervezővel együtt. Kettejüket jelölték hivatalosan is a díjra.

Kapcsolódó
Dűne (Dune) kritika: felemelő érzés volt újra elmerülni gyerekkorom egyik imádott univerzumában, hát még ilyen köntösben!

Már azóta tűkön ülve vártam a Dűne premierjét, amióta bejelentettek, hogy újra szélesvászonra álmodják egyik kedvenc videójátékom történetét. Persze Frank Herbert regénye is kellett hozzá, na, meg fél Hollywood. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Dűne! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Legjobb külföldi film

Ha valami biztos, akkor a japán Vezess helyettem diadala a külföldi filmek között. A bukmékerek szerint sincs másnak esélye, már csak azért sem, mert ugyanezt a filmet jelölték a legjobb filmek kategóriájában is. A kérdés már csak az, hogy sikerül-e a háromórás drámának az Élősködők két évvel ezelőtti bravúrját megismételni, vagyis mindkét kategória díját besöpörni. Spoiler: valószínűleg nem.

Legjobb női és férfi mellékszereplő

A fogadóirodák szerint a női szobrot Ariana DeBose kapja majd a West Side Storyért. A legjobb férfi mellékszereplő pedig Troy Kotsur lehet a gála egyik nem is annyira titkos favoritjában (CODA) nyújtott alakításáért.

Legjobb női és férfi főszereplő

A női főszereplők között órákkal a gála előtt a legnagyobb esélyesnek Jessica Chastain számít. A 45. születésnapját éppen csütörtökön ünneplő színésznőnek ez a harmadik jelölése, de a korábbiakkal ellentétben a Tammy Faye szemeiért végre Oscart kaphat. Pont ugyanez a története a férfi főszereplők kategória legnagyobb esélyesének is: Will Smith harmadik jelölését váltja díjra minden bizonnyal hétfő este. A színész a Richard királyban nyújtott valóban felejthetetlen alakítást.

Legjobb rendező

A fogadóirodák szerint az 1994-es Zongoraleckét követően ismét Jane Campion lesz az év rendezője. Az új-zélandi filmes ezúttal a Netflix családi drámába oltott westernjéért (A kutya karmai közt) kapja majd meg a díjat hétfő hajnalban.

Kapcsolódó
A kutya karmai közt (The Power of the Dog) kritika: ha ezért a filmért nem kap Oscar-díjat Benedict Cumberbatch, akkor semmiért

Sokat olvastam róla és többen is ajánlották Benedict Cumberbatch Netflixen debütáló, A kutya karmai közt című westernjét, ám amit láttam, arra nem voltam felkészülve. Meglesz végre az Oscar-díj? Nézzük, hogyan teljesített nálunk A kutya karmai közt! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Legjobb film

Hiába jelölték 12 Oscarra a A kutya karmai köztöt, 10-re pedig a Dűnét, a legjobb film mégis a CODA lesz a bukmékerek szerint. A zenés dráma egy siket családba született ép hallású lányról szól, akinek választani kell a családi halászvállalkozás és élete álma között. Utóbbi nem más, minthogy zeneiskolába járjon. A CODA egyébként egy angol mozaikszó, melynek jelentése Child Of Deaf Adults, vagyis siket szülők gyermeke, egyben a zenemű függelékét is így hívják. Az Apple produkcióját összesen három díjra (legjobb film, férfi mellékszereplő, adaptált forgatókönyv) jelölték, de az lenne az igazi meglepetés, ha végül a legfontosabbat nem gyűjtené be.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek