2 évnél régebbi cikk

Az éves csapadékarány mindössze ötöde hullott eddig Fehérváron
·Időjáráscsapadék·Utolsó frissítés: undefined
Az éves csapadékarány mindössze ötöde hullott eddig Fehérváron
·Időjáráscsapadék·Utolsó frissítés: undefined

Az idei év rengeteg nehézséget hoz, a pandémia és az ukrán-orosz háború mellett a szárazság is erős árfelhajtó lehet az élelmiszerek terén. Március második feléig évi átlagban 100 mm csapadék a jellemző Székesfehérváron, ennek idén még az ötöde sem hullott le.

Már az év elején is foglalkoztunk a témával, vagyis hogy elég szárazan, csapadékmentesen indult 2022 Székesfehérváron. Akkor már a koronavírus-járvány utáni gazdasági gyengülés is kezdte éreztetni hatását, majd a február 24-én kitörő orosz-ukrán háború is erős hatást gyakorolt előbb a forint-euró árfolyamra, majd a kiskereskedelmi árakra.

Kapcsolódó
A havazás az elmúlt évek egyik legszárazabb fehérvári évkezdetét zárta le

Az esztendő negyedik hétvégéjén beköszöntő havazás egy hosszú száraz időszak végét jelentette Székesfehérváron, az esztendő első fél hónapjára átlagosan jellemző 21 mm csapadék helyett idén ebben az időszakban csak 3 mm esett.

Sajnos 2022-ben a szárazság is komoly erőpróbát jelenthet, mely akár hatással lehet az esztendő második felének élelmiszeráraira is. Az eddigi csapadékadatok nem javultak januári cikkünk óta, sőt, az arányokat tekintve romlott a helyzet. A városunk csapadékadatainak mérésével hosszú ideje kiemelten foglalkozó szekesfehervarcsapadekadatok.freewb.hu összesítőjéből kiderül, hogy a idén március 21-ig bezárólag mindössze 18 mm csapadék hullott Székesfehérváron, miközben az időarányos éves átlag erre az időszakra 100 mm, vagyis a 2022-es mennyiségnek több mint az ötszöröse!

Az idén lehullott csapadék nagy része január végén hó formájában érkezett

Németh Zoltán

Nem helyi jelenségről van azonban szó,  a szakemberek kimondottan aszályos évként harangozták be az idei esztendőt. Ehhez pedig egyre inkább hozzá kell szoknunk: a klímaváltozás hatásai ugyan egyre markánsabb érezhetőek, de eddig csak felesleges szócséplésre késztették az emberiséget. Úgy fest, határozott cselekvésre sajnos csak a fegyveres konfliktusokban vagyunk képesek.

Ugyanakkor azt is tegyük hozzá, aszályosabb évek eddig is előfordultak, ezt nem „varrhatjuk” kizárólag a klímaváltozás nyakába. Érdekesség, hogy az elmúlt évek legcsapadékosabb és legszárazabb éve épp egymást követte: 2010-ben 1132 mm esett, majd 2011-ben mindössze 369. A kétezres években e két esztendő hozta a legszélsőségesebb számokat. 2011 a mostanihoz hasonlóan indult. Az év első két havában mindössze 20 mm csapadék hullott, majd ez a szám négy hónap után is csak 50 mm volt.

Aszályosnak ígérkezik 2022, de a héten három nap is esős lehet

Németh Zoltán

Most még szerényebben állunk a jelenlegi 18 mm csapadékkal. Szerencsére az előttünk álló napokra ígérnek némi esőt, az idokep.hu vasárnap esti, Székesfehérvárra szóló előrejelzése keddre még csak elszórtan jelzett csapadékot, szerdára viszont 13 mm, péntekre 8 mm, szombatra újabb 2 mm mennyiséget jósolt. Ez, ha megvalósulna, három nap alatt 23 mm-t jelentene, ami több, mint az eddigi majd három hónapban összesen, azzal együtt pedig 41 mm-re emelné az év lehullott csapadékmennyiségét.

Reméljük, az előrejelzések igazak lesznek és az előzetesen aszályosnak ígérkező 2022 – valamelyest rácáfolva a szakemberekre – nem hagy minket és főleg termőföldjeinken teljesen szárazon.

Kapcsolódó
Jövő héten végre jön egy kis eső

Hétfőn még napsütéses lesz az idő, jellemzően 20 Celsius-fok fölötti maximumokkal, a hét további részében már hűvösebb és csapadékosabb idő várható. A hét második felében hajnali fagyok ugyan már nem valószínűek, de napközben jellemzően 20, néhol 10 fok alatt alakulnak a csúcsértékek.

Borítókép: pixabay.com/markusspiske
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek