1 évnél régebbi cikk

Két és fél hónap Fehérváron szinte teljesen víz nélkül
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Két és fél hónap Fehérváron szinte teljesen víz nélkül

Embert, növényt, állatot egyaránt próbára tett az idei aszályos nyár, melyet egyedülállóan csalóka adatok jellemeztek. A háromból két nyári hónap is csapadékosabb volt ugyanis az átlagnál, 71 napon át mégis szinte alig hullott eső.

Székesfehérvár kifejezetten száraz nyarat tudhat maga mögött, még akkor is, ha augusztus vége valamit kozmetikázott a csapadékértékeken. Röviden így jellemezhetnénk fehérvári szemmel a mögöttünk hagyott nyarat, melynek csapadékmennyiségét a város időjárásával foglalkozó szekesfehervarcsapadekadatok.freewb.hu adatainak segítségével vesszük nagyító alá.

Kezdjük azzal, amivel már mindenki tisztában van és negatív hatásait szinte az élet minden területén érezzük: elképesztően aszályos év teszi próbára mindennapjainkat, sújtja gazdaságunkat, nehezíti megélhetésünket.  Mindezt kiválóan mutatják Székesfehérvár csapadékadatai is, hiszen a városra hulló csapadék időarányos átlaga szeptember 5-re vetítve 417 mm. Az idei évben azonban ennél jóval kevesebb esett, mindössze 283 mm csapadék áztatta városunkat. Ez alig kétharmada a megszokottnak.

Természetesen a kevés csapadék okozta negatív hatást nyáron, az egyébként is forró hónapokban hatványozottan érezzük. A mérési adatok érdekes képet mutatnak, ugyanis június és augusztus hónapban is az éves átlagnál több csapadék hullott, viszont június 9. és augusztus 19. között szinte alig esett eső.

A számok nyelvén ez úgy néz ki, hogy idén júniusban az éves átlagnak megfelelő 69 mm csapadékot felülmúlva 80 mm esett, azonban ebből a mennyiségből 75 mm a hónap első kilenc napjára jutott. Július elképesztően száraz volt: a hónap 65 mm-es átlagával szemben mindössze 11 mm eső esett, míg augusztusban a hónap 19. napjáig mindössze 11 mm csapadék hullott. Augusztus 19. és 31. között viszont 62 mm, így ezek összege, a 73 mm meghaladta a hónap átlagának megfelelő 62 mm-es csapadékmennyiséget.

A teljes nyarat tekintve a három hónapra összesen jellemző átlagérték 196 mm, ezzel szemben idén nyáron a három hónap során 164 mm esett, pedig két hónap – a június és augusztus – is csapadékosabb volt az átlagnál. A szárazságért a június 9. és augusztus 19. között időszak felel, ebben a két és fél hónapban összesen 27 mm csapadék hullott.

A szeptemberi fehérvári átlag 57 mm, ezt a mennyiséget kellene elérnünk egy megfelelően csapadékos hónaphoz. Az előrejelzések hosszabb távon egyébként azt sem zárják ki, hogy az ősz a megszokottnál csapadékosabb lesz, ami valljuk meg, nagyon örvendetes lenne a nyári aszály után.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek