1 évnél régebbi cikk

Már az útdíjat is megmondja a Google Térkép
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Már az útdíjat is megmondja a Google Térkép
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

A Google folyamatosan fejleszti alkalmazásait, a felhasználók legnagyobb megelégedésére. Nincs ez másképp a Google Térkép esetében sem.

Mióta a Google Maps az életünk szerves része lett, azóta a klasszikus GPS navigációs eszközök szinte kihaltak. Ez valahol érthető is. Ha valaki használt korábban ilyen navigációs kütyüt, vagy van az autójában beépített navigációs rendszer, akkor tisztában van azzal, hogy a kényelem mellett van ezeknek a kütyüknek egy hatalmas hátránya. Mégpedig az, hogy a térképek adatbázisa pár hónap elteltével elavul. 

Jól ismerjük azt a helyzetet, amikor a navigáció arra kér minket, hogy forduljunk balra, miközben ott behajtani tilos van, vagy egészen egyszerűen nem szól semmit és lemegyünk a térképről, mert nem ismeri az időközben megváltozott utat. De sorolhatnám tovább is a hol vicces, hol bosszantó helyzeteket, melyek mind-mind abból fakadnak, hogy a navigációs eszközök adatbázisa idejét múlttá vált. Persze a frissítés nem lehetetlen, de egy-egy autóba integrált rendszer frissítésért a márkaszerviz nem ritkán kisebb vagyonokat szokott kérni, már ha éppen akad frissítés.

Nem így a Google, aki a frissítéseket folyamatosan szolgáltatja (ingyen) szinte napra pontosan. A Google Maps elég akkurátusan figyeli az általa szolgáltatott útvonal adatokat és az éppen aktuális változásokat szinte hetek alatt adaptálja rendszerébe, akár a felhasználók bejelentése alapján is. Ennek köszönhetően - és persze a Google Street View folyamatos adatszolgáltatásának - a Google Térkép esetében szinte alig-alig találkozhatunk téves navigációval.

Így nem is csoda, hogy napjainkban a legnépszerűbb útvonalajánló navigációs szoftver a Google Térkép. Az idén pedig már azért sem kell majd megnyitni a Google keresőt, hogy levadásszuk a netről az éppen aktuális autópálya díjakat.

A Térkép legújabb, még a nyár elején bevezetésre kerülő újdonsága, hogy az útdíj-kalkuláció funkció segítségével azt is meg tudja majd a szoftver pontosan mondani, hogy mennyi is lesz az adott úton a kötelező pályadíj, alagút díj. Ehhez az információt minden esetben a helyi hatóságok által szolgáltatott információk alapján szolgáltatja, melyek így mindig hitelesek és megbízhatók lesznek. 

További újításként jelenik még meg a navigáció részletességének az optimalizálása. Ennek jelentősége abban lesz, hogy a navigálás során a szoftver már jelezni fogja előre a STOP-táblák, közlekedési lámpák, sőt még a járdaszigetek elhelyezkedését is. Ennek fényében talán a közlekedés még az eddigieknél is biztonságosabbá válhat.

Borítókép: Google
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek