1 évnél régebbi cikk

Orbán Viktor: a veszélyek korába léptünk
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Illyés Tibor
Orbán Viktor: a veszélyek korába léptünk

Ötödször mondott beszédet megválasztott miniszterelnökként Orbán Viktor a Parlamentben.

Hétfőn újra ülésezett a parlament. 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében, tartózkodás nélkül ötödik alkalommal választották Magyarország miniszterelnökének Orbán Viktort. Ezzel a miniszterelnök újból hivatalba lépett. A Fidesz elnöke, akit 1998, 2010, 2014 és 2018 után ötödször választottak kormányfővé, 2010 óta tölti be megszakítás nélkül a kormányfői tisztséget.

Orbán Viktor megválasztása után esküt tett az Országgyűlésben.

"A magas választási részvétel az egészséges demokrácia jele. A magyar embereket érdekli a sorsuk, van véleményük a közügyekről és azt nem is rejtik véka alá.  A magyar demokrácia 32 éves történetében soha egyetlen pártra nem szavaztak annyian, mint a Fidesz-KDNP listájára és jelöltjeire - kezdte a köszönetnyilvánítások után a beszédét.  - 12 év kormányzás után megkaptuk a szavazatok abszolút többségét, azon leszek, hogy megszolgáljam ezt az egész Európában példa nélküli óriási győzelmet."

Ezer év nagy idő, fogalmazott a miniszterelnök: a magyarok megtanulták, hogy veszély idején a széthúzás, a szembenállás, a belharc súlyos következményekkel, országvesztéssel járhat. Baj idején az összefogás korparancs, aki kihúzza magát alóla, veszélyt hoz a közösségre, a nemzetre és a hazára. 

"A konszenzust nem megkeresni kell, hanem meg kell teremteni. A politikában ehhez erő, képesség, jó szív, jó indulat és hazaszeretet kell. Akinek ez megvan, megkaphatja az emberek bizalmát. Számomra ez a 2022-es parlamenti választás történelmi leckéje - tette hozzá. -  A jövő megértése, mint feladat, megtanítja az emberrel, hogy egyedül sosem lehet elég okos. Szerencsére Magyarország sosem volt híján kiváló koponyáknak, én is számítok rájuk a munkám során. Európa és mi, magyar emberek a veszélyek korában léptünk. Ez az évtized a háborúk korszaka lesz. 

82. napja tart az ukrán-orosz háború. Ennek a háborúnak nem lett volna szabad elkezdődnie. Európának ma semmilyen eszköze nincs a szomszédjában zajló konfliktus kezelésére, és így erő híján a kontinens vezetői meg vannak győződve arról, hogy a szankciókkal térdre lehet kényszeríteni Oroszországot."

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország az európai egység érdekében nem akadályozza meg a szankciókat, amíg azok nem veszélyeztetik Magyarország energiabiztonságát. 

A kormányfő beszédében emlékeztetett: az évtized a koronavírus-járvánnyal kezdődött és háborúval folytatódott. A háború és a válaszként adott európai szankciós politika energiaválságot idézett elő, az energiaválság és az amerikai kamatemelések együtt elhozták a magas infláció korszakát, és mindez együtt el fogja hozni a recesszió, a gazdasági visszaesés időszakát, amikor a gazdasági teljesítmény csökkenése, stagnálása és csekély emelkedésének évei váltogatják majd egymást Európában - fejtette ki.

Ez a háború hosszú ideig jelent még fenyegetettséget Magyarországra. A következő évtized legfontosabb feladata, hogy ebből a háborúból kimaradjunk, és megvédjük Magyarország békéjét és biztonságát. Orbán Viktor ígérte: kitart az azonnali tűzszünet és béketárgyalások álláspontja mellett. 

Magyarországot nem fenyegeti élelmiszerhiány - mondta a kormányfő. Az alacsony adók, a fizikai biztonság, a fejlett infrastruktúra, és a politikai stabilitás lesz a legfontosabb a beruházások szempontjából - tette hozzá. A most megalakítandó kormány vállalása, hogy a válság ellenére is megőrizzük legfontosabb eredményeinket.

Az ünnepélyes eskütételt és beszédet Orbán Viktor Facebook-oldalán is élőben lehetett követni: 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek