1 évnél régebbi cikk

Milyen időjárás várható 2022 nyarán?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Milyen időjárás várható 2022 nyarán?

A Severe Weather Europe időjárással és előrejelzésekkel foglalkozó oldal minden évben elkészíti elemzését arról, hogy hol, milyen idő várható nyáron. Megnéztük, hogy 2022 nyarára mit mutatnak Európa területére.

2022-ben a rendkívül enyhe, gyakran kifejezetten tavaszias február után, a március kicsit bedurvult. Nemcsak azért, mert a havi középhőmérséklet legtöbb helyen 1-2 C-fokkal maradt a sokévi átlag alatt, és voltak olyan területei az országnak, ahol – rendkívüli módon – a március hidegebb volt a februárnál, hanem azért is, mert szélsőségesen nagy volt a napi hőingás.

Nem egy helyen a kemény hajnali fagyokat kora délután nyárias meleg követte. A legdurvább Szécsényben volt, ott 24-én hajnalban -7,5 C-fokig csökkent a hőmérséklet, majd kora délutánra 23,6 C-fok lett, vagyis 31,1 C-fokkal emelkedett a hőmérséklet. Ilyen mértékű hőmérséklet-változást Magyarországon eddig még nem regisztráltak, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisában az eddigi legnagyobb napi ingás a 1956. február 18-i 30,7 C-fok volt.

Az átlagosnál hidegebb március után áprilisban a havi középhőmérséklet még nagyobb mértékben – jellemzően közel 2 C-fokkal – maradt a sokévi átlag alatt, ugyanakkor sokáig jelen volt még a jelentős hőmérsékletingás éjszaka és nappal között.

Ilyen előzmények után érdekes a kérdés: vajon a hűvösebb időjárás folytatódik 2022 nyarán, vagy az elmúlt évek trendje győz, és száraz, meleg hónapok elé nézünk?

A Severe Weather Europe oldal elemzésében nemcsak Európára, hanem Észak-Amerikára vonatkozó előrejelzéseket is megvizsgálta, és megmutatja az összefüggéseket a különböző időjárási jelenségek között, illetve az előzményeket is. Mi most csak az Európát érintő, azon belül is 2022 nyarára vonatkozó résszel foglalkozunk.

Az oldal kiemeli, hogy három fő (vagy leggyakrabban használt) szezonális modellt használtak: az ECMWF-et (Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának modellje), az UKMO-t (korlátos tartományú előrejelző modell, amelyet az Egyesült Királyság Meteorológiai Szolgálatánál fejlesztettek ki), valamint a CFSv2-t (amerikai évszakos előrejelző rendszer). 

Természetesen az előrejelzések nem az egyes napok időjárását mutatják, hanem átlagos és átfogó képet adnak a júniusról, júliusról és augusztusról, azt vázolják, hogy az időjárási trendek az esetek 40-60 százalékában hogyan néznek majd ki.

Az ECMWF-előrejelzés – amellyel kapcsolatban az oldal kiemeli: a hosszú távú előrejelzés legmegbízhatóbb modelljeként emlegetik – a Észak-Európa kivételével a kontinens nagy részén a normálnál jóval melegebb időjárást mutat. Csapadék tekintetében a normáltól a nedvesebbig terjedő viszonyok uralkodnak majd Európa északi területein, míg a kontinens többi részén várhatóan szárazabb, aszályosabb idő lesz a szokásosnál.

Az UKMO európai nyári előrejelzése szintén a szokásosnál melegebbet mutat kontinensünk nagy része felett (kivétel Skandinávia), de itt már nem olyan jelentős a felmelegedés mértéke, mint az ECMWF-előrejelzés esetén. Csapadékban az északi részek e szerint az előrejelzés szerint is jobban ellátottak lesznek, míg a kontinens többi részén a szokásosnál szárazabb időre lehet számítani, és Európa középső részein valószínűleg aktív viharos szezon lesz.

A CFS-elemzés szintén a megszokottnál melegebb hőmérsékletet jelez Dél- és Közép-Európa fölé, és Észak-Európa régió fölött hidegebb eltérést mutat. A csapadékot tekintve többnyire szárazabb nyári körülményeket látunk az egész kontinensen.

Összegezve:

Európában az átlagosnál melegebb nyár várható a kontinens nagy részén, kivéve Európa északi és északnyugati részeit. Az Észak-Európa feletti alacsony nyomású területek felől időnként hidegfrontok érkezhetnek lefelé, fokozva a viharaktivitást.

A Brit-szigeteken és Skandináviában csapadékosabb lehet a nyár, Európa többi részén inkább szárazság lesz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek