1 évnél régebbi cikk

Te mivel fizetsz: mobillal vagy bankkártyával?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Te mivel fizetsz: mobillal vagy bankkártyával?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

A mobilfizetés lassan nyolc éve velünk élő fogalom, azonban ismertsége és elterjedése csak az utóbbi pár évben kezdett érezhetően növekedni. Sokan még ma sem tudják, hogy ez mire is való.

Az érintéses bankkártyák megjelenése óta a technológia adott: fizetéskor nem kell már a terminálba bedugni a chipes bankkártyánkat, hanem elegendő csak ráhelyezni, vagy közelíteni azt a terminál megjelölt részére. Ennek elfogadottsága annak kényelmes használhatósága miatt nagyon gyorsan megtörtént. A felhasználók megszerették, hogy a kártyát már nem kell a kezükből kiadni fizetéskor.

Az érintős bankkártyákkal megismert technológia (NFC-chip) nagyon hamar beköltözött az okostelefonokba is. Napjainkban alig-alig akad olyan típus, amely ne lenne már alkalmas a mobilfizetésre is. Így megnyílt a lehetőség, hogy bankkártyánk is beköltözhessen a mobilunkba.

A népszerűség elején még sokan aggodalmukat fejezték ki, hogy a közelítéses technológia biztonsága kétséges, lévén a bankkártya kis összegű fizetés esetén PIN-kód nélkül is használható. Azonban az eltelt nyolc évben egyáltalán nem volt szignifikánsan érezhető, hogy mondjuk a Piac térről a Videoton felé buszozva bárki is a zsebekben lévő bankkártyákat csapolná meg az emberekhez dörgölőzve egy arra alkalmas terminállal, miközben egy bankkártyás fizetést létrehozva leemel némi pénzt a számlánkról. Annál is inkább, mert a technológia csak 2-3 cm távolságról működik, melyet egy irattárcában, pénztárcában tartott bankkártyával elég bonyolult így megcsapolni.

A mobilfizetés elterjedését pedig tovább segítette, hogy a biztonság ebben az esetben sokkal fokozottabb. Amennyiben beköltöztetjük bankkártyánkat a telefonunkba, akkor onnantól az már csak úgy használható fizetésre, ha beállítunk egy feloldó kódot a telefonra, vagy a fizető alkalmazás használatához lesz szükség kódra. Így a biztonság talán még erősebb is, mint a sima bankkártya esetében.

A népszerűséget tovább növelte, hogy így 2022 felénél tartva már itthon sem nagyon találunk olyan bankot, melynek ne lenne valamilyen fajta megoldása a telefonos fizetésre. Korábban a pénzintézetek saját alkalmazást fejlesztettek Androidra, hogy ezzel is az ügyfelek kényelmét szolgálják, de a nagy telefonos ökoszisztémát fejlesztők is hamar rájöttek ennek a fontosságára. Így akár az Android, akár az Apple rendelkeznek olyan fizető alkalmazással, melybe bankkártyánkat digitális formában be tudjuk integrálni. Ezek a rendszerek (Google Pay, ApplePay) megbízhatók, felhasználóbarát módon, egyszerűen használhatók. Elterjedésüket pedig nagyban segíti, hogy sok bank a saját fejlesztés helyett inkább ezeket a már bevált és biztonságos fizető alkalmazásokat implementálja saját rendszerébe is.

Kapcsolódó
Google Pay: okostelefonos fizetés androidosoknak

A pénzügyi technológiák sosem látott tempóban fejlődnek. Szinte percről perce jelentenek be valami újdonságot a kisebb és nagyobb pénzügyekben jártas fintech cégek. Az elmúlt hét újdonsága a sokak által régóta várt Google Pay.

Jó tudni, hogy a telefonba költöztetett bankkártya nem azonos a teljes fizikai bankkártyánkkal. Így a telefon elvesztésekor, megfelelő biztonsági funkciók beállítása esetén kizárt, hogy visszaéljenek azzal. Az is fontos, hogy mivel a telefonban a bankkártyánk egy digitális másolata jön csak létre, így készpénzfelvételre a mobiltelefon ebben az esetben sem használható. És, amit sokan nem tudnak még, hogy a telefonba költöztetett bankkártya nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a hagyományos plasztikkártyás verziót használjuk tovább, vagy esetleg felváltva.

A legújabb lehetőség pedig az okosórák népszerűsége miatt egyre elfogadottabb, vagyis ebben az esetben már csak a telefonhoz sem kell nyúlnunk fizetéskor. Az erre alkalmas, NFC-chippel ellátott okosórák ugyanis szintén alkalmasak a fizetésre. Ennek használatához azonban szükséges először a telefonban a bankkártya regisztrációs folyamatát elvégezni, csak ezután lehetséges az okosóra saját rendszerének megfelelő (GooglePay, ApplePay) beállítása az órán.

Poll#20: Mivel fizetsz a leggyakrabban?
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek