1 évnél régebbi cikk

Retró médialejátszó Windows 11-re: itt a megújult Winamp
Fehérvár Médiacentrum fotója
Winamp
Retró médialejátszó Windows 11-re: itt a megújult Winamp

Akik az ezredforduló környékén már ismerték az mp3 formátumot, no meg hallgattak is zenét számítógépen, azoknak egyáltalán nem ismeretlen név a Winamp. Korának meghatározó lejátszója most visszatért.

Az mp3 formátum hajnalán az akkor még Windows 95, majd Windows 98 korszakában a Winamp tulajdonképpen egyedüliként létezett a zenelejátszó szoftverek piacán. Funkciókban egyáltalán nem bővelkedett. Azonban megjelenésében nagyon vagány, egyedi felületek, úgynevezett skinek dobták fel a kinézetét.

De a legmenőbb az volt, hogy lejátszás közben különféle vizuális effekteket lehetett indítani, melyek akkor nagyon dizájnosak voltak. Ma már nyilván nem állná meg a helyét, de a Winamp születése idején, 1997-ben ez pont elég volt ahhoz, hogy a felhasználók az egekbe repítsék a szoftvert.

Amikor az mp3-nak leáldozott és a streaming szolgáltatók a szakadékba taszították a formátumot, ezzel együtt a lejátszó szoftverek is a mentek a levesbe. Persze akad még lejátszó program a Windows 11-re is, de annak létjogosultsága egy átlag felhasználó számára egyáltalán nem releváns. Napjainkban szinte minden tartalom az online világból érkezik, melyhez már nem a WinAmp szükséges. 

Kapcsolódó
Búcsúzik az mp3 lejátszók anyja, az Apple iPod

Az mp3 lejátszók kora leáldozóban van. A megjelenésük óta eltelt 21 év alatt a világ olyan sokat fejlődött, hogy közben ezek, mint minden digitális lejátszók ősanyjai egyszerűen kimentek a divatból.

Akkor mégis mire ez az újjászületés?

Nos, a Winamp 2013-ban lépett tetszhalott állapotba. Innentől nem volt hozzá többet frissítés. Megragadt az akkori szinten és az azóta folyamatosan frissülő Windows verziókhoz már nem volt használható. A fejlesztők a programhoz tartozó jogokat is eladták, de az új tulaj sem tett annyit, hogy érdemben történjen valami. 

Tervek persze voltak. 2018-ban megjelent egy új főverzió a Winampból, de azt okostelefonokra fejlesztették és siker persze egyáltalán nem követte. Az asztali számítógépekhez fejlesztett Windows verzió nem készült. Annyi történt csak, hogy a szoftvert felkészítették a Windows 10 alatti működésre, de ez a program a tulajdonképpeni másolata volt az eredetinek, mindenféle újítás és funkció bővítés nélkül.

A Winamp legújabb, immár 5.9-es verziója már nem csak egy 20 éves klón, hanem egy megújult, Windows 11 kompatibilis médialejátszó, mely talán nemcsak a megkopott emlékeivel kecsegtet, hanem a funkciók újdonságaival is. A lejátszó új verziója innen már letölthető és kipróbálható.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek