1 évnél régebbi cikk

3 kényes helyzet, amikor segíthet a bábozás
Fehérvár Médiacentrum fotója
jatekliget.hu
3 kényes helyzet, amikor segíthet a bábozás

A bábozás mesés élménye a kicsik számára olyan, mintha egy valódi sztori kelne a szemük előtt életre. Ezért működik annyira, amikor a főhős nem veszi észre a gonoszt a háta mögött, akkor kiabálnak neki, hogy “vigyázz!”, vagy a feltett kérdésre válaszolnak lelkesen. Előveheted a bábokat egy esős vagy téli délutánon mesenézés helyett, de a kényes helyzeteket is segíthetnek megoldani, hogy ne durvuljon el a helyzet. Mutatjuk, milyen szituációkban és miként.

Mi volt ma az óvodában?

Tedd a szívedre a kezed és mondj egy számot, hányszor olvastad már különböző cikkekben és szakkönyvekben, hogy ezt a kérdés ilyen formában soha, de soha ne tedd fel. Mert mi lesz a válasz rá? “Semmi”. És most valld be őszintén, hányszor indítod a beszélgetést így, amikor hazaindultok? Tegyél fel inkább konkrétabb kérdéseket: kivel játszott, történt-e valami vicces, szomorú, volt-e valakinek születésnapja, tanult-e új verset / éneket, stb. Ezeket jobban is érti, és te is mélyebb bepillantást nyersz a napjába. Ha még így is harapófogóval kell belőle kihúzni mindent, akkor otthon előkerülhet a báb barát. A Játékligetnél kapható báb, ujjbáb és paraván készlet garantáltan mesevilágba repít titeket. A kedvenc kesztyűbáb örüljön nagyon a kicsinek, hogy hazaért, mert úgy unatkozott már egyedül. Ebből már valószínűleg könnyebben elindul egy valamirevaló párbeszéd. 

1. A báb, aki sokat beszél

Valószínűleg hallgatag gyermeknél lakik. Nem baj, a gyerekek nagyon jól tudnak figyelni, még akkor is, ha a szülő meg van róla győződve, hogy éppen mást csinál. Ha például van egy mese, amit az utóbbi időben minden áldott este el kell olvasni, próbáld ki, hogy a mese közepén felcseréled egy mondatban a szavakat. A csemetéd azonnal ki fog javítani. Szóval nem baj, ha ő egyelőre csendesebb, hidd el, így is elsajátítja a gesztikulációt, fejlődik a szókincse, magába szívja a nyelv dallamosságát, hangsúlyozását.

2. Az érzelmek megismerése

Ahogy cseperedik a lurkó, egyre többször kerül olyan helyzetbe, ami feldühíti vagy rosszul érzi magát tőle. Tipikusan ilyen, ha elveszik a lapátját, lerombolják a homokvárát, kiveszik a kezéből a kisautót. Vagy odacsap, vagy harap, vagy sírni kezd, de az biztos, hogy kibillen az érzelmi stabilitásából. A bábozás nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy megismerje az érzelmeket, hogy lehet őket kezelni, és hogy nyugodtan beszélhet róluk. Persze ezt sem direkt módon, hanem egy történetbe ágyazva. 

3. Az alkalmi süketség ellenszere

Már többször szóltál neki, hogy menjen kezet mosni/fürdeni/fogat mosni/öltözni? Nem te vagy az egyetlen szülő, akinek a saját csemetéje időről időre nem hallja a hangját. Hívd a bábot segítségül, és garantáltan 5 percen belül készen lesz, amire fél órája vársz. A báb barát megmutathatja, hogyan legyen rend, hogyan kell beágyazni, miért fontos bevenni a vitamint vagy a gyógyszert, amolyan nagy testvérként taníthatja a lurkót.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek