1 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Börgöndi Légiparádé, Mangalica Fesztivál, Székesfehérvári Civil Nap, Castrum és Háromezer év vágyakozás
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Fehérvári programok a hétvégére: Börgöndi Légiparádé, Mangalica Fesztivál, Székesfehérvári Civil Nap, Castrum és Háromezer év vágyakozás
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined

Bár már az őszt tapossuk, azért nem kellett búcsút vennünk a nyártól, így ezúttal is számos szabadtéri fehérvári és környéki program közül válogathattok: többek között kilátogathattok a Börgöndi Légiparádéra, vagy részt vehettek a Gorsium eseményén, a Castrumon.

Család: Börgöndi Légipardé
Mikor?: Szeptember 11., vasárnap
Hol?: Börgöndi repülőtér

Szeptember második vasárnapján immáron 27 éve lepik el Székesfehérvár egét a szebbnél szebb vasmadár különlegességek, és az igazán jó hír az, hogy nem lesz ez másképpen idén sem. Naptárakat elő, hiszen 2022. szeptember 11-én, vasárnap újra jön a Börgöndi Légiparádé.

A hagyományoknak megfelelően számtalan érdekességgel kedveskednek a kilátogatóknak földön és levegőben egyaránt. A repülőnapok legnépszerűbb sztárjai mellett lesznek különleges és érdekes újdonságok is. Úgy, mint katonai repülőgépek és helikopterek, II. világháborús repülőgépek, motoros és vitorlázó műrepülés, katonai és civil ejtőernyősök, a hazai old timer repülés jeles képviselői, valamint repüléstörténeti kiállítás, és sétarepülés.

Kapcsolódó
Jön a Börgöndi Légiparádé! - A hétvégén ismételten ellepik a vasmadarak Fehérvár légterét

2022-ben is lebonyolítják a várva várt Börgöndi Légiparádét, amely ezúttal is reggeltől estig, látványos műsorokkal szórakoztatja a repülőgépek és a látványos égi showműsorok szerelmeseit.

Család: Castrum
Mikor?: Szeptember 10., szombat 
Hol?: Tác, Gorsium Régészeti Park

Első alkalommal bonyolítják le a Honvéd Szondi SE, az iGenerációért Egyesület, a Fiatal Civil Kurázsi Egyesület a Gorsium Régészeti Parkkal együttműködésben nagyszabású sportos családi- és hagyományőrző napját. A szervezők kiemelt célja, hogy a sportos életre való ösztönzés mellett megmutassák a Gorsium Régészeti Park és környéke romai kort követő történelmét is a korok hagyományőrző csoportjainak segítségével.

A honvédelem témakörében pedig fontosnak érzik a szervezők, hogy kicsiknek és nagyoknak is bemutatkozzon a mai kor katonája is, így egy igazán izgalmas nap elébe néznek azok, akik kilátogatnak.

Mozi: Háromezer év vágyakozás
Mikor?: Szeptember 8-tól
Hol?: Cinema City Alba

Dr. Alithea Binnie (Tilda Swinton) elégedett magányos, emberektől elszigetelődött életével. Azonban a tudományt és logikát mindennél többre tartó nő élete fenekestül felfordul, mikor egy isztambuli útja során összesodorja a sors egy dzsinnel (Idris Elba). A mágikus lény mindenképp szeretné teljesíteni a nő három kívánságát, de Alithea ebbe nem akar belemenni, hisz számos monda megörökítette már, milyen balul sül el általában, ha valaki varázslat útján szeretne elérni valamit.

Hogy a nőt meggyőzze ennek ellenkezőjéről, a dzsinn történeteket mesél neki hosszú és izgalmas élete különböző állomásairól. Végül Alithea kötélnek áll, ám kívánsága nem csak a dzsinnt, de még őt magát is meglepi.

Mozi: Nyugati nyaralás közönségtalálkozó
Mikor?: Szeptember 24., szombat 19:00
Hol?: Cinema City Alba

Találkozzatok és beszélgessetek a film alkotóival a vetítés után! A Nyugati nyaralás Magyarországon játszódik a ’80-as évek derekán. Maurer Gyuri ügyes, veszprémi autószerelő, aki mindent meg tud oldani – még a pártvezetők Ladáit is ő szereli. Családja a riviéra lázában ég, már épp indulnának nyaralni, ám a négy útlevél helyett csak három érkezik meg.

Gyuri hirtelen megvilágosodik: kölcsönveszik egy disszidens magyar nála hagyott autócsodáját. A német verdával és papírokkal a nyugatra igyekvő magyarok helyett nyugatról érkező turisták lesznek, akik a legnagyobb luxust élvezhetik a Balatonnál. Nem is sejtik, hogy a “kölcsönvett” autóval egyenesen a hidegháborúba hajtanak bele…

Egészség: Székesfehérvári Civil Nap
Mikor?: Szeptember 10., szombat
Hol?: Zichy liget

XV. alkalommal rendezi meg a Székesfehérvári Civil Napot Székesfehérvár Önkormányzata. 2022. szeptember 10-én, szombaton 63 kitelepülő civil szervezet várja az érdeklődőket 9 és 15 óra között a Zichy ligetben.

Az idei Civil Napon összesen 63 szervezet mutatkozik be. A program 9 órakor egy közös bemelegítő tornával indul, majd a Pitypang zenekar koncertjével folytatódik. 10.00 órakor dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönti a rendezvényen résztvevőket, majd a hagyomány szerint CIVIL TABLÓ készül a Civil Napon megjelenő szervezetek képviselőivel.

Gasztro: X. Székesfehérvári Mangalica Fesztivál
Mikor?: Szeptember 9-11., péntek-vasárnap
Hol?: Alba Plaza előtti tér

A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke, egyfajta fair trade mozgalom beindítása, amely eddig nem volt jellemző a hazai fesztiválok körében. A X. Székesfehérvári Mangalica Fesztiválon közvetlenül találkozhattok az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel, sok esetben azoktól vehetitek meg a termékeket, akik maguk állították elő. Csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja. Szóval hétvégén mehet a minőségi evés-ivás!


Kultúra: Irodalom és zene a Belvárosban

Mikor?: Szeptember 10., szombat 
Hol?: Városház tér

Szombaton a Városház téren járva érdemes lesz belépni 18 órakor a Barátok Kávézó és teázó közösségi terébe, ahol Fehér Kinga Játékom marad című könyvét ismerheti meg a közönség. A szerzőt Bokros Judit újságíró kérdezi majd a száz szavas, a vers és a próza határán mozgó szövegekből összeállított első kötetéről. A beszélgetést felolvasás és zene is színesíti. A válogatott írások Ábrahám-Tandari Ágnesnek köszönhetően szólalnak meg Páli-Herczeg Attila fuvola- és gitárjátékával.

A könyvbemutatóval egyidőben indul és 22 óráig tart a Magyar Dal Napja az Eleven téren. A Liszt Ferenc utca 11. számú ház udvarában, a történelmi belvárosban 4 dj-szett szól 4 órán keresztül: csak magyar, csak bakelit, Vámosi Jánostól Busa Pistáig. A zene alatt a ház falait a Méhkas Dia Project & Whitelights festi színesre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek