1 évnél régebbi cikk

Skandináv stílus – végtelenül letisztult és nagyon barátságos
Fehérvár Médiacentrum fotója
dodo.hu
Skandináv stílus – végtelenül letisztult és nagyon barátságos

Már az 1930-as évek óta velünk van a letisztult megjelenésével és minimalista formavilágával sokakat elvarázsoló és a modern élet kihívásainak tökéletesen megfelelni képes és máig töretlenül népszerű skandináv lakberendezési stílus.

Kiegyensúlyozottság és nyugalom árad az ilyen stílusban berendezett terekből. Az északi területek igen hideg időjárása és az ottani rövid nappali időszakok igen erősen hatottak a fejlődésére. Ezeket pedig máig főképpen a világos stílusjegyek hivatottak ellensúlyozni.

Az igazán letisztult és otthonos megjelenést kedvelőknek

A DODO skandináv kollekciójában számos olyan remek bútort és dekorációs kiegészítőt találsz, amellyel tökéletesen megteremtheted e bájos irányzat egyszerű és letisztult, otthonos miliőjét. Erre pedig a funkció és a forma szinte tökéletes egysége jellemző. A skandináv stílusú terek rendkívüli nyugalmat és természetességet árasztanak, ami nem véletlen: egyszerű és legtöbbször díszítetlen elemekkel találkozhatsz ott.

Persze ez soha nem megy a minőség rovására. Pont ellenkezőleg, jó minőségű természetes anyagokból - fa, gyapjú és a pamut - gyártott bútorok és kiegészítők, dekorelemek használata jellemzi. Általában a semleges színeket, leginkább a fehéret alkalmazzák, de gyakran láthatsz természetközeli színeket is, például a világosabb barna és bézs árnyalatait, valamint pasztelleket.

Egyszerű, légiesen világos, mérhetetlenül funkcionális és sokoldalú

A skandináv stílust elsősorban olyan helyiségekbe szokták ajánlani, ahol jól megvilágított terek vannak. A második világháború utáni bizonytalanabb gazdasági helyzetben, amikor amúgy is jó sokan költöztek be a városokba, kisebbek lettek a lakóhelyiségek, lakások. Szükség volt hát kényelmes és tartós bútordarabokra, amelyeket kevés alapanyag felhasználásával is elő lehetett állítani. Ekkor kezdtek elterjedni a kényelmes, kompakt és nagyon egyszerűen kezelhető, multifunkcionális bútorok és tárolóhelyek.

A falak fehérek, a padlóburkolat is világos és rengeteg természetes fény árad befelé az ablakokon. Ez mind optikailag tágítja a teret. Ha azonban a sok üres világos elem túl monoton számodra, nyugodtan pakolj képeket a falra. Persze skandináv stílus is alakult és változott az évek, évtizedek alatt, de alapvetően minimalistának mondható napjainkban is. Nagyon sokszor találkozhatsz azonban a fekete-fehér kontrasztjával is, amikor a domináns fehér színt kombinálják a kiegészítők fekete színével, textíliákkal, padlószőnyegekkel, egyedi bútordarabokkal, ezzel pedig szintén megtörhető kissé az egyhangúság.

Töretlen népszerűség

A skandináv otthonokban azonnal mérhetetlen nyugalomra találhatsz. Ebben rejlik sokak szerint az irányzat hatalmas népszerűségének a titka. A rohanó életmódunk pont ezt az ellensúlyt kívánja, a skandináv terekben pedig megpihen a lélek és oldódik a stressz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek