1 évnél régebbi cikk

Szexuális kizsákmányolás, emberkereskedelem és kényszermunka: nem aprózta el a Fejér megyei férfi
Fehérvár Médiacentrum fotója
police.hu
Szexuális kizsákmányolás, emberkereskedelem és kényszermunka: nem aprózta el a Fejér megyei férfi

A férfinek saját keresete nem volt, mégis több millió forintot halmozott fel az elmúlt tíz évben, akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Még pirkadat előtt fogta el pár nappal ezelőtt a Készenléti Rendőrség (KR NNI) azt a kálozi férfit, akit nők szexuális kizsákmányolásával, valamint egy férfi fizikai kihasználásával gyanúsítanak - írja a police.hu.

L. László 39 éves kálozi lakossal szemben több ember sérelmére, szexuális és munkacélú kizsákmányolással elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatnak nyomozást.

A KR NNI-nél akkor indult meg a büntetőeljárás, mikor a felderítők birtokába az az információ jutott, ami szerint a Fejér megyei férfi illegális tevékenységből tartja el magát, nőket szervez ki prostitúciós munkára külföldre. A nyomozók adatai szerint ezt már tíz éve folytatja.

A kiszolgáltatott helyzetben lévő nők főként Svájcban és az Egyesült Királyság területén dolgoztak prostituáltként. A szexuális tevékenységük során megkeresett pénzüket teljes egészében haza kellett neki küldeniük, vagy hozniuk, épp hogyan várta el tőlük a férfi.

A szexmunkára kényszerített nőket szerelmet színlelve áltatta különböző hazugságaival. A lányoknak felvázolt történet az volt, hogy a neki átadott pénzekből fogja előkészíteni közös életüket. Ha viszont valamelyikük nem akart tovább dolgozni, akkor megfenyegette, hogy megveri.

Volt olyan alkalom, amikor a férfi fel is pofozta az egyik áldozatot, mikor ellenszegült neki. A sértettek olyan sanyarú sorból kerültek bele ebbe az új létbe, hogy oda nem akartak visszakerülni, ráadásul az elkövető fenyegetéseinek hatására mindent megtettek a férfinek, aki kizsákmányolta őket.

L. László bűnös tevékenységének azonban nemcsak a lányok voltak sértettjei, hanem egy férfi ismerőse is, akit Kálozon munkásaként kezelt. A 37 éves férfit teljes mértékben kihasználta. Ugyan ételt és fekhelyet biztosított számára, de az elkövető által használt lakóingatlanhoz tartozó épületrész – ahol a sértettnek aludnia kellett – mindössze 3 négyzetméteres volt. Sem áram, sem fűtés, sem ablak nem volt a helyiségben, abban mindösszesen egy ágy fért el.

A lakhatásért és az ételért cserébe azonban L. László megkövetelte, hogy a férfi minden házkörüli, fizikai feladatot elvégezzen, így a fakivágástól kezdve a haszonállatok gondozásán át, egészen a bevásárlásig. Ugyan megengedte neki, hogy a környéken szezonális, kétkezi munkákat vállaljon, azonban az ezért járó fizetséget minden esetben elvette tőle, s azt saját megélhetésére és a családja által lakott ingatlan rezsiköltségeire fordította.

A sértett teljes kiszolgáltatottságában minden rá bízott feladatot elvégzett, tekintve, hogy munkaadója megfenyegette, ha nem teszi, vagy nem a számára elvárható módon végzi munkáját, megveri. L. László magatartásával a sértett kiszolgáltatott helyzetét fenntartotta, és az ő, illetve a családja érdekében kifejtett munkavégzésének fenntartása céljából kizsákmányolta.

L. Lászlónak saját keresete nem volt, a prostituált nők által átadott összegekből, illetve a munkásától elvett pénzekből tartotta el magát és családját. Az évek során többmillió forintot halmozott fel ezekből.

A férfit végül október 11-én hajnalban, kálozi otthonában fogták el. Az elkövető lakhelyén végrehajtott kutatást követően a 37 éves sértett részére az elkövető által biztosított lakrész kialakítását, berendezését, a sértett elhelyezésének körülményeit a KR NNI Bűnügyi Technikai Főosztályának munkatársai helyszíni szemle keretében dokumentálták.

L. Lászlót az Emberkereskedelem Elleni Osztály nyomozói emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették, és a Fejér Megyei Főügyészségen előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

A gyanúsított terhére róható bűncselekmény akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A nyomozás tovább folyik, így a KR NNI felderítői vizsgálják, hogy a férfinek esetleg voltak-e társai, illetve bővül-e a sértetti kör.  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek