1 évnél régebbi cikk

Mobilkamerákkal védik a fehérvári erdőket a fatolvajoktól és az illegális szemétlerakástól
·Zöldkörnyezetvédelem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Cser-Palkovics András
Mobilkamerákkal védik a fehérvári erdőket a fatolvajoktól és az illegális szemétlerakástól
·Zöldkörnyezetvédelem·Utolsó frissítés: undefined

Kameracsapdákat szerelnek fel Székesfehérvár erdős, illetve természetvédelmi területein az illegális hulladéklerakás és a falopások megakadályozására. A mobil eszközöket rejtve helyezik el a természetben, és folyamatosan változtatni fogják a helyüket.

Az illegális hulladéklerakók felszámolása komoly költségeteket jelent a városnak, a falopás pedig az anyagi veszteség mellett természetkárosítást is jelent, ezért közösen akciót szervez a Városgondnokság, az erdészeti hatóság, a polgárőrség és a rendőrség. Amellett, hogy fokozzák az ellenőrzéseket, mobil kameracsapdákat helyeznek ki a város tulajdonában levő erdőkben és a természetvédelmi területeken. A fő cél a hulladéklerakás és a falopások teljes visszaszorítása, írja közleményében az Önkormányzati Kommunikációs Központ (ÖKK).

„Az engedély nélkül kihelyezett hulladék nagy probléma és komoly kihívás a Városgondnokságnak. Szeretnénk továbbá elérni, hogy ne lopjanak fát azokról a területekről, melyeket a város szolgálatában telepítettünk és védünk. Ennek nyomán született a kamerarendszer ötlete.” – mondta a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, hogy nem mondják el, mikor, hova helyezik ki a kamerákat, ez kiszámíthatatlan lesz, ezért a lebukás veszélye jelentősen nőni fog. „Ha bármi illegális történik és azt a kamera rögzíti, akkor minden szükséges jogi intézkedést, feljelentést megteszünk!” – fogalmazott a polgármester.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Székesfehérvári Veszélyhelyzeti Lakásfenntartást segítő Települési Támogatás Program keretében továbbra is lehet igényelni egyszeri 75 ezer forintos támogatást július 15-e után megvásárolt tűzifára, melyet névre szóló számlával kell igazolni. Továbbá a Vadex Zrt-nél is igényelhető háztartásonként legfeljebb 10 köbméter, hengeres tűzifa, ezek részletei itt és itt olvashatók.

Csete Gábor, a Városgondokság természetvédelmi szakmai vezetője arról beszélt, hogy a város tulajdonában lévő kb. 100 hektárnyi erdőt és természetvédelmi területet közösen, jól együttműködő csapatként védi a Városgondnokság, az erdészeti hatóság, a polgárőrség és a rendőrség. A következő időszakban megerősítik a hatóságok jelenlétét, járőrözését, a területek védelmét pedig fokozottan megszigorítják.

Az illegális tevékenységek felszámolásának egyik legjobb eszközei a mobil kameracsapdák, melyek rejtő színüknek köszönhetően alig láthatók, emellett biztonsági tokkal és rejtőhálóval is felszerelhetőek, így gyakorlatilag észrevehetetlenek. Rendelkeznek SD- és SIM-kártyával, a kihelyezést követően az adatokat egy virtuális felhőrendszerbe továbbítják, így azonnal észlelnek bármilyen illegális tevékenységet.

Nagy előnyük, hogy több napot képesek egyfolytában dolgozni, illetve mindenféle időjárási körülmények között, éjjel-nappal működtethetőek. A csapdázást összetett rendszerben működtetik, sok esetben a kamerát is kamera figyeli, és fontos, hogy a vadállatokat is meg tudják figyelni. Akit illegális tevékenységen kapnak, azt feljelentik, a büntetése több százezer forint is lehet.

Örömteli eseményként a sajtótájékoztatón engedték szabadon a Sóstó Vadvédelmi Központ egy újabb védencét, egy sünt. Az állat – aki a mai névnap okán a Salamon nevet kapta – egy kutyatámadást követően került be a központba néhány hete. Mára meggyógyult, felerősödött és készen állt arra, hogy a szabad természetben, önállóan folytathassa az életét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek