1 évnél régebbi cikk

Szeméthegyek a kukák mellett Fehérváron. Mi a teendő?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Depónia Nonprofit Kft.
Szeméthegyek a kukák mellett Fehérváron. Mi a teendő?

Egyre gyakoribb jelenség Székesfehérváron, hogy az éj leple alatt szeméthegyek születnek a szelektívhulladékgyűjtő-szigetek mellett. Mit tehetünk, ha környezetünkben ilyet tapasztalunk?

Idén már számtalanszor érkezett bejelentés a Depónia Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatára, hogy Székesfehérvár különböző pontjain álló szelektívhulladékgyűjtő-szigetek környékén kezelhetetlen mennyiségű, gyakran nem a szelektív kukákba való szemét jelent meg. Nem ritkán reggelre teremtek ezek az illegálisan lerakott hulladékhegyek, amelyeket szolgáltató minden esetben felszámolt.

"Az ilyen illegális hulladék elhelyezésével megsértjük a hulladékgazdálkodás rendjét, szennyezzük környezetünket, hátráltatjuk a szelektív hulladékgyűjtést, ráadásul

a jogsértés bűntetendő cselekedet, amely pénzbírságot és bizonyos esetekben még szabadságvesztést is vonhat maga után"

- hangsúlyozza Budai Dóra, a Depónia Nonprofit Kft. PR vezetője, aki azt is elmondta, az egyik kirívó eset még nyár végén a Rádió lakótelepen, a Szilvamag utcában és a Mezővári József Sportpálya előtt lévő szelektív hulladékgyűjtőnél történt, ahol többször eluralkodott az illegálisan elhelyezett hulladék mennyisége, és áldatlan állapotok, tornyosuló szeméthegyek, kosz és mocsok fogadta a kiérkező kollégákat.

A szolgáltató hangsúlyozza, amint tudomásukra jut egy-egy ilyen jellegű illegális szemételhelyezés, akkor szállítási menetrenden felül, azonnal intézkednek, hogy felszámolják, ám a lakosság segítségét, felelős hozzáállását és együttműködését is kérik.

Ha bárki azt tapasztalja, hogy valaki elkezdi letenni illegálisan a nem odaillő hulladékot akár a szelektívhulladékgyűjtő-szigeteknél, akár bárhol közterületen, azonnal jelezze.

Ezt megteheti:

  • a szallitas@deponia.hu e-mail címen
  • a jegyzőnél
  • az önkormányzatnál
  • a rendőrségen.

Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy mi magunk is felelősséggel kezeljük a hulladékot, hogy megfelelőképpen válogassuk szét az újrahasznosítható anyagokat. Ez a karácsonyi ajándékozások alkalmával kimondottan aktuális, hiszen ebben az időszakban rendre megnövekszik a csomagolási hulladék mennyisége. 

A csomagolási fóliát, csomagolópapírt, habosított polisztirol csomagolást, vagyis a hungarocellt, továbbá a kartonpapírt, a műanyagszatyrot és -zacskót a családi házas övezetekben a 20 literes szelektív hulladékgyűjtő edénybe, a tömbházas övezetben pedig a szelektív szigetek 1100 literes sárga/kék edényébe helyezzük el.

Szintén az ünnep közeledtével aktuális az otthonok nagytakarítása, amelynek során nem kevés tisztítószeres flakon ürül ki. Gyakran kérdés, hogy ezeket melyik hulladékgyűjtőbe tegyük. A műanyagból készült tisztítószeres - ahogy a kozmetikai szereket tartalmazó - flakonokat szintén a szelektív hulladékok közé, illetve 1100 literes sárga/kék edénybe dobjuk ki. 

Ha bizonytalanok lennék abban, hogy melyik hulladéktípust hova helyezzük el, használjuk a Depónia Mit hova tegyek? oldalát, ahol részletes választ kaphatunk nemcsak a háztartásokban leggyakrabban előforduló hulladékok elhelyezésének lehetőségéről, de a veszélyes és ritkábban előforduló hulladékok kezeléséről is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek