2 évnél régebbi cikk

A nagy lilik a leggyakoribb vízimadár Magyarországon
·Zöldmadarak·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
OMVK
A nagy lilik a leggyakoribb vízimadár Magyarországon
·Zöldmadarak·Utolsó frissítés: undefined

205 vizes élőhelyen, köztük több, Székesfehérvárhoz közel eső területen végezték el a vonuló vízimadaraink felmérését a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai.

Az MME égisze alatt tavaly megújult Vízimadár-védelmi Szakosztály 2022. január 14. és 17. között végezte el a felmérést, mely szorosan kapcsolódott a Wetlands International koordinálásában szervezett európai télközepi számlálással. Összesen 205 vizes élőhelyen számolták a madarakat országszerte, a helyszínek között természetesen ott volt a Velencei-tó is, de több más, Székesfehérvárhoz közeli helyen is megfigyelték a vonuló vízi szárnyasokat.

Az MME honlapján bemutatott felmérés adatai alapján 52 vízimadárfaj 138 495 példánya került a távcsövek elé. A tíz leggyakrabban megfigyelt faj közül kiemelkedett a nagy lilik (Anser albifrons), melynek példányai 66 809 alkalommal kerültek lejegyzésre, vagyis szinte minden második megfigyelt madár ebből a fajból került ki. A leggyakrabban megfigyelt fajok listája így alakult:

  1. nagy lilik (Anser albifrons) – 66 809
  2. tőkés réce (Anas platyrhynchos) – 29 571
  3. nyári lúd (Anser anser) – 11 721
  4. csörgő réce (Anas crecca) – 6 299
  5. dankasirály (Chroicocephalus ridibundus) – 3 826
  6. kárókatona (Phalacrocorax carbo) – 2 904
  7. kerceréce (Bucephala clandula) – 2 665
  8. bütykös hattyú (Bucephala clandula) – 2 155
  9. sztyeppi sirály (Larus cachinnans) – 2 003
  10. szárcsa (Fulica atra) – 1 774

Több fejér megyei, Székesfehérvárhoz közel eső helyszínen is figyelték a madarakat.

mme.hu

A kiemelten védett fajok közül a kis kárókatona (Phalacrocorax pygmeus) 424 példányát, a kis lilik (Anser erythropus) 3 példányát, a vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) 40 példányát és a cigányréce (Aythya nyroca) 31 példányát is megfigyelték.

A legkevesebb egyed a fekete récék (Melanitta nigra) és ezüstsirályok (Larus argentatus) közül került a távcsövek elé: mindkét fajból mindössze 2-2 példányt jegyeztek fel, míg apácaludat (Branta leucopsis) mindössze egy példányt láttak a három napon át tartó megfigyelés során.

Továbbra is fontos figyelembe vennünk, hogy vízimadaraink etetése nem ajánlott. Erről szóló cikkünket itt olvashatjátok el:

Kapcsolódó
Angyalszárny, avagy miért ne etessük soha a vízimadarakat?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nagy figyelmet fordít a vízimadarak etetésének veszélyeit bemutató kampányára. A különböző gabonafélékből készülő péksütemények súlyos betegségeket, sőt közvetve akár halált is okozhatnak vízimadarainknak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek